Haber
2012-01-02 06:29:06
Antalya ve Denizli Genisletilmis Il Divan Toplantilari Genel Yönetim Kurulu Üyelerimizin Katilimiyla Gerçeklesti

Antalya ve Denizli genisletilmis il divan toplantilari, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Ali Yalçin ve Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Teyfik Yagci’nin katilimiyla gerçeklesti. Il divan kurulu üyeleri ile merkez isyeri temsilcilerinin katildigi toplantilarda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulunuldu.



 En Fazla Bütçeyi Egitim, En Düsük Ücreti Egitimci Aliyor!

Genis katilimla gerçeklesen toplantilarda konusan Genel Basin Yayin Sekreterimiz Ali Yalçin, “Siyasiler, her firsatta en fazla bütçeyi egitime ayiriyoruz diyorlar. Dogal olarak toplum en çok egitimcilerin önemsendigini saniyor. Kimse kamuda en düsük ücreti ögretmenin aldigini aklina getirmiyor. Dogru, genel yönetim bütçesinden en fazla pay egitime ayriliyor ama kamuda en düsük ücreti de egitimciler aliyor. Bu çarpiklik bir an önce giderilmelidir” dedi.

2008’de OECD ortalamasi GSYIH’de egitime ayrilan payin yüzde 5,71, Türkiye’de ayrilan payin ise yüzde 3,18 oldugunu ifade eden Yalçin, “2012 genel yönetim bütçesinden egitime 39 bin 139 milyar TL ayrildi. Birakalim 2012 ortalamasini, eger 2008’deki OECD ortalamasini dikkate alacak olursak, Türkiye’nin 2012 bütçesinden egitime toplam 65,6 milyar ayirmasi gerekirdi. Üniversiteler ve YÖK’ü kenara koyarsaniz, sadece Milli Egitim Bakanligi bütçesi 50 milyar olmaliydi. Geçen yila oranla MEB’in bütçesi yüzde 14,83’lük bir artis göstermistir. Merkez yönetim bütçesi içindeki orani ise yüzde 11,16 olmustur. GSYIH’deki payi, üniversiteler ve YÖK dâhil, toplam 3.97’dir.  OECD 2008 ortalamasini bile yakalayamamis durumdayiz” seklinde konustu. 


Ali Yalçin, Türkiye’de egitimcilerin is yükünün OECD ortalamasinin çok üstünde oldugu halde en az degeri gördüklerini kaydetti.

“666 sayili KHK ile yapilan “esit ise esit ücret” düzenlemesiyle unvanlar arasi ücret dengelemesinde ortaya çikan gerçek, 9/1’deki bir ögretmenin aldigi maasin Milli Egitim disinda çalisan bir hizmetli personelden 120 TL fazla oldugudur” diyen Yalçin, sözlerini söyle sürdürdü: “666 sayili KHK baska bir gerçegi daha ortaya çikarmistir. O da, Milli Egitim Bakanligi bünyesinde çalisan genel idare hizmetleri sinifi çalisanlarinin yillardir diger bakanliklarda çalisanlardan az ücret almis olduklaridir. ‘Esit ise esit ücret’ baskisi ile MEB’deki genel idare hizmetleri sinifi çalisanlarinin magduriyetini giderdik. Toplu Sözlesme masasinda ise ögretmen ve ögretim elemanlarinin magduriyetini giderecegiz. Bundan kimsenin süphesi olmasin.”



Egitim-Bir-Sen’in egitim çalisanlarini masada ilk defa temsil etme yetkisini kazandigini dile getiren Yalçin, “Eger egitimcilerin ücretlerinde düsüklük ve diger çalisanlara göre magduriyet söz konusuysa, bu asla Egitim-Bir-Sen’in suçu degil; bu yetkiyi yillardir tasiyamayan malum sendikanin suçudur. Masa öncesi bize fatura edilmeye çalisilan hesap kesinlikle hedef saptirmadir ve art niyet ifadesidir. Sark kurnazliginin farkinda olmaliyiz” diye konustu.

Bizi Anlamayanlarin Beyin Cidarlarina Idrak Suyunu Akitmak Yine Bizim Elimizde

Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Teyfik Yagci, egitimcilerin sorunlarini anlamakta zorlananlar bulundugunu belirterek, söyle konustu: “Egitimcileri küstüren söylemler en fazla zarari yine bu ülkenin gelecegine verecektir. Eger güçlü bir ülke hedefliyorsak, bunun yolunun egitimden ve egitimciden geçtigini bilmemek safdillik olur. Medeniyet insasi öngörüyorsak, bunun yolu da egitim ve egitimciden geçmektedir. Egitimciyi yüreklendirmeyen ve öncelemeyen her çaba sonucu iskalayacaktir. Egitimciler olarak son zamanlarda yetkili agizlardan çikan sözleri dolayisiyla tepkiliyiz ve bunda da hakliyiz. Bizi anlamak istemeyen ve anlamayanlar var. Ama ben biliyorum ki, bizi anlamayanlarin beyin cidarlarina idrak suyunu akitmak da yine bizim elimizdedir.”

550 bin üye sayisini geride birakan Memur-Sen’in ve 220 bin üye sayisini geçen Egitim-Bir-Sen’in, kamu çalisanlarinin ve egitimcilerin en büyük gücü oldugunu vurgulayan Yagci, “Üye ve ülke menfaatini gözeterek sendikacilik yapiyoruz. Zor zamanlarda elimizi tasin altina koyuyoruz. Bunu, ülkemize borcumuzun geregi olarak yapiyoruz. Ama biliyoruz ki, devletten ve ekonomik büyümeden alacakliyiz. Bunun yolu da toplu sözlesme masasidir. Masanin yetkisini gasp etmeye çalisanlar kendilerine iyilik yaptiklarini sanmasinlar. Eger bir iyilik yapacaklarsa, o da, masaya hazirlikli gelmektir” dedi.

Süleyman Gökçen:  2012 Egitimde Sorunlarin Çözüldügü Yil Olsun

Antalya Sube Baskanimiz Süleyman Gökçen, “Egitim çalisanlari olarak, sorunlarimizin çözümünün sendikal gücümüzden geçtigini biliyor ve örgütlü sayimizi artirmaya çalisiyoruz. Simdiye kadar egitimde birçok sorunu nasil sendika olarak çözdüysek, su an gündemimizi mesgul eden sorunlarimizi da dayanisma içerisinde çözecegiz. Bir yili geride birakiyoruz ve yeni bir yila giriyoruz. 2012, sorunlarimizin çözüldügü yil olsun” diyerek, sunlari kaydetti: “Antalya’da üye sayimizi artirmaya ve Türkiye genelindeki sayimiza katki sunmaya devam ediyoruz. Toplu Sözlesme Masasi’na sendikamizin oturacak olmasi en fazla egitim çalisanini memnun edecektir. Yasa’dan da, masadan da umutluyuz. Yasa geciktirilmemeli ve egitimcilerin ek ödeme magduriyetinin çözümü için bir an önce masaya oturulmalidir.”



Ahmet Sert: Her Ögretmen Vekil Olur ama Her Vekil Ögretmen Olamaz

Denizli Sube Baskanimiz Ahmet Sert, 4 bine yaklasan üye sayisiyla ilde yetkili sendika olduklarini söyleyerek, “Son zamanlarda bütün toplum kesimleri gibi biz de Meclis’te geceyarisi operasyonu ile emekli vekillere balli maas düzenlemesi yapilmasini tepkiyle karsiladik. Ögretmenin maasinin bin 600 TL’yi bulmadigi bir ortamda vekillerin kendilerine yapmaya çalistiklari zam yakisik almadi. Kendilerini ve yaptiklari isi önemseyebilir ve hak ettiklerini düsünebilirler. Peki, ben soruyorum: Egitimciler bin 600 TL mi hak ediyor. Unutmasinlar ki, her ögretmen vekil olur ama her vekil ögretmen olamaz. Cumhurbaskaninin sagduyusuna ve vetosuna tesekkür ediyoruz. Meclis önce 4688 sayili Toplu Sözlesme Yasasi için mesai yapsin”ifadelerini kullandi.



Prof. Dr. Alaattin Sen: Üniversite Senatosunda Mutlaka Sendika Temsilcisi Bulunmalidir

Denizli 2 No’lu (Üniversite) Sube Baskanimiz Prof. Dr. Alaattin Sen, üniversitede senato ve disiplin kurullarinda, yönetsel kararlarin alindigi birimlerde mutlaka sendika temsilcisinin bulunmasi gerektigini dile getirerek, “Sendika temsilcisinin katilmadigi karar süreçlerinde çalisanlarin hak ve hukuklarinin göz önünde bulundurulma olasiligi her zaman çok düsük olacaktir. Üniversitelerin özgürlesmesi ve üniversite çalisanlarinin sorunlarinin çözülmesinin yolu sendikaciliktan ve örgütlenme bilincinden geçmektedir. Egitim-Bir-Sen, Pamukkale Üniversitesi’nde yetkili sendikadir. Yetkiyi almadan önce üniversitenin banka promosyonlari konusunda nasil anlastigini ve parayi ne yaptigini arastiriyoruz. Çalisanlarin hakkinin yenmesine asla göz yumamayiz” diye konustu.

Antalya Subemizin programina, Kepez Ilçe Milli Egitim Müdürü Osman Simsek, Konyaalti Ilçe Milli Egitim Müdürü Gültekin Acar ve Aksu Ilçe Milli Egitim Müdürü Mustafa Yanmaz; Denizli Subemizin programina ise, Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan yardimcilari Yrd. Doç. Dr. Ercan Haytaoglu, Yrd. Doç. Dr. Gürkan Semiz, Fakülte Sekreteri Abdullah Sevinçli, IIBF Sekreteri Ethem Çelik, Honaz Meslek Yüksekokulu Sekreteri Mahmut Dal, Saglik Meslek Yüksekokulu Sekreteri Atalay Kale, Il Milli Egitim Müdürlügü Sube müdürleri Hüseyin Basgün ve Ragip Çelik katildilar. 


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen