Haber
2015-05-29 07:55:20
Araştırma görevlileriyle ilgili çabalarımız sonuç verdi

Eğitim-Bir-Sen olarak, 50/d ve 33/a araştırma görevlilerinin başta iş güvencesi olmak üzere mali ve özlük hakları ile çalışma şartları konusunda sürdürdüğümüz çabalar, meyvelerini vermeye başlıyor.

 

Mart 2010 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu Çalışanları Sorunları ve Çözüm Önerileri Şûrası’nda, 2547 sayılı Kanun’un 33/a, 35 ve 50/d maddeleri çerçevesinde istihdam edilen araştırma görevlilerinin, öğretim üyeliği kadrolarına atanmalarını talep etmiştik.

 

Yine 2012 yılı 1. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde taleplerimiz arasında 50/d araştırma görevlilerinin 33/a kapsamında araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları bulunmaktaydı.

 

Başta öğretim elemanlarının mali ve özlük hakları raporu sunumu olmak üzere YÖK ile gerçekleştirdiğimiz ikili kurumsal görüşmelerde de 35 ve 50/d maddeleri kapsamındaki araştırma görevlilerinin iş güvencesi konusu gündeme getirmiş, bu hususta 33/a araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarını ve beraberinde tüm araştırma görevlileri için kadro ve iş güvencesi konusunda yasal düzenleme yapılması gereğini dile getirmiştik.

 

Son olarak 31.03.2015 tarihinde YÖK’te gerçekleştirilen toplantıya sendikamızı temsilen Necmettin Erbakan Üniversitesin'den Cüneyt Özşahin katılmış ve 50/d araştırma görevlilerinin 33/a kadrolarına geçirilmesiyle ilgili sendikamızın görüşünü dile getirmiştir.

 

28.05.2015 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda; 50/d’li Araştırma Görevlilerinin 33/a maddesine aktarılıp aktarılmaması konusunda ilkesel olarak üniversitelerin yetkili kurullarının karar vermelerine, aktarılması yönünde karar alan üniversitelerimizin bu tercihlerini açık ve anlaşılır bir şekilde Araştırma Görevlisi ilanlarında belirtmelerine,

 

Fakültelerde bu geçişlere imkân tanıyacak üniversitelerimizin, öğretim üyesi planlamasına dikkat ederek adil, nesnel ve ölçülebilir kriterler ile bunu sağlamalarına ve bu kriterleri ilgili üniversitelerin web sayfalarında ilan etmeden bu geçişlerin yapılmamasına,

 

Enstitülerde bu geçişe imkân tanıyacak üniversitelerimizin Yükseköğretim Kurulu’ndan izin almaları uygulamasına devam edilmesine, fakat bu geçişler için adil, nesnel, ölçülebilir şartların ve kriterlerin aranmasına ve bu kriterlerin üniversitelerin web sayfalarında ilan etmelerine ve YÖK Başkanlığına göndermelerine,

 

Geçişler için konulan kriter ve aranan şartların adil, nesnel ve ölçülebilir olmalarının yanı sıra, caydırıcı olmamasına ve ilgili üniversitelerin Yardımcı Doçentlik için aranan şartların altında olmasına,

 

Planlama ve koordine için, aktarma yapmayacak üniversitelerimizin yetkili kurullarından istihsal edecekleri kararlarını; aktarma yapma yönünde karar alacak üniversitelerin de aynı şekilde üniversite yetkili kurulları tarafından belirlenecek ilke ve kriterlerini 13.07.2015 tarihine kadar YÖK Başkanlığına göndermelerine karar verilmiştir.

 

Bu kapsamda, 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi kapsamında bulunan araştırma görevlilerinin, aynı kanunun 33/a maddesi kapsamındaki araştırma görevlisi kadrolarına atanmaları noktasında, talebimiz doğrultusunda ilkesel bir karar alınmış bulunmaktadır. Bu karar neticesinde 50/d araştırma görevlileri, mevcut durumlarına nazaran iş güvencesine kavuşmuş olacaklardır.

 

50/d araştırma görevlilerinin yaşadığı mağduriyetleri önlemek ve 33/a araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarını sağlamak amacıyla YÖK Genel Kurulu’nda alınan kararın üniversitelerimizde eksiksiz uygulanmasının takipçisi olacağız. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen