Haber
2010-01-13 06:20:25
Artik ‘Ordu Göreve’ Pankartinin Altinda Yürümekle Rektörlük Yapilamayacagini Herkes Anladi

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, örgütlenme hakki konusunda üniversitelerde sikinti yasandigini ifade ederek, “Artik ‘Ordu Göreve’ pankartinin altinda yürümekle YÖK üyeligi ve rektörlük yapilamayacagini bu ülkede herkes anladi. Sütçü Imam Üniversitesi Rektörü, pro- mosyonlarla ilgili Basbakanlik genelgesini hatirlatan sendikamiza baski uyguluyor; örgütlü toplumun gücünü ve islevselligini kirmak istiyor. Çalismalarimizi denetlesin, hukuki açidan rahatsiz olacagi bir sey varsa savciliga dilekçe versin. Biz de onlarin yaptiklarini denetleyecegiz. YÖK’e ve gerekli birimlere raporlar düzenleyip, gerekirse sunacagiz” dedi.

 

Gündogdu, Kahramanmaras Subemizde bir basin toplantisi düzenleyerek, sendikal beklentiler ve ülke gündemi ile ilgili degerlendirmelerde bulundu.

 

Toplu sözlesmeli sendikal hakkin asil kayiplari oldugunu belirten Gündogdu, iktidarin çeliski içerisinde oldugunu kaydederek, “ILO sözlesmesinin maddeleri çok belli. Anayasamizda bunu içeren maddeler var. Ancak Avrupa Sosyal Sarti’nin 5’inci ve 6’inci maddelerine koyulan çekinceler hala devam ediyor. Iktidar burada bir çeliski içerisindedir. Is basina geldiginde bu ülkenin dört bir tarafi düsman, üç bir tarafi denizle kapliydi. Böyle bir algi olusturulmustu. Etrafimizdaki bütün ülkelerle kavgaliydik. Bugün 56 ülke ile vize kalkti. Rusya ile bile su an devlet sözlesmeler imzaliyor. Ama ayni devlet kendi memuru ile toplu sözlesme imzalamaktan imtina ediyor” seklinde konustu.

 

Taslarin Yerine Oturmasiyla Emek ve Özgürlükler Daha Saygin Olacak

Türkiye’nin demokratiklesmesi ve taslarin yerine oturmasi halinde emegin ve özgürlüklerin daha saygin olacagina inandiklarini ifade eden Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bir taraftan masaya oturup, hizmetlinin, teknisyenin, ögretmenin, imamin, müezzinin, doktorun, hemsirenin maasi 50-100-200 TL artsin diye mücadele ediyorken, diger tarafta 15 yilda bir bu milleti darbe araciligi ile islevsiz kilan, iradesini tokatlayan, ekmegini küçülten, özgürlüklerini daraltan yaklasimlari da görmezlikten gelemeyiz. 2007 e-muhtira uygulamasi ile islak imzalarla ve en son kozmik odayla, Ergenekon terör örgütüyle birçok alanda bunu görüyoruz, ki hala hâkimiyetin bila kayd-u sart millete ait olmasini hazmedemeyen, kurum, kurulus ve sahislar var.”

 

Gündogdu, bugün Türkiye’nin en önemli sorunlarindan birinin yüzde 13’e çikmis olan issizlik; digerinin, binde biri bile bulmayan yanlis is edinenlerin terörü, teröre destek vermeyi, terörden rant elde etmeyi amaçlayan kisi, siyasetçi, sendikaci ya da kurumlarin olusturdugu tablo oldugunu vurguladi.

 

Yanlis is edinenlerin elinden o isin alinmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, “Demokratiklesme adina adimlar atilmalidir. Bu ülkenin, hukukun üstünlügünü saglayan, özgürlüklerin teminati olacak yeni bir anayasaya ihtiyaci oldugu gerçegi de mutlaka görülmelidir” diye konustu.

 

Demokratiklesme adina sancilar çekildigine dikkat çeken Gündogdu, son günlerde gündemde olan kozmik oda meselesi ile ilgili olarak su görüsleri dile getirdi: “Mevzuata bakiyorsunuz; Anayasamizin 104’üncü maddesinde Cumhurbaskani ordunun baskomutani. 108’inci maddesine bakiyorsunuz, denetleme kurulu olusturma yetkisi ve denetleme yetkisi var. Ama ordu denetim disi. Kozmik odaya bakiyorsunuz; sirlara yüzbasi vâkif, baskomutan vâkif degil. Sirlara, belgeleri yaktigi kamuoyuna çikan er vâkif, hâkim vâkif degil. Yasama, yürütme, yargi kuvvetler ayriligi ilkesinde isleyis yolunda gitmiyor. Yargi; ya 367 dayatmasi, basörtüsü karari, toplu görüsme primi, üniversite ögrencilerinin burslarinin iptali gibi konularda milletin degerlerine ters düsen kararlar aliyor ya da yargiyi birileri bazi alanlara girmekten alikoyuyor. Bunun bir ortasinin olmasi lazimdir.”

 

Örgütlenme Hakki Konusunda Üniversitelerde Sikinti Yasaniyor

Örgütlenme hakki ile ilgili Türkiye’nin hiçbir kurumunda sikinti yasamadiklarini, ancak hala üniversitelerde sikinti yasadiklarini belirten Gündogdu, Kahramanmaras 2 No’lu Subemiz tarafindan kisa bir süre önce gündeme tasinan promosyonlarla ilgili konuya da degindi.

 

Sütçü Imam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun’un Subemize yönelik baskilarini sert bir dille elestiren Gündogdu, “Sanirim Sütçü Imam Üniversitesi Rektörü de mevzuattan çok haberdar degil veya eski aliskanliklar devam ediyor” diyerek, söyle konustu:

“Türkiye kalkiniyor. Artik ‘Ordu Göreve’ pankartinin altinda yürümekle YÖK üyeligi ve rektörlük yapilamayacagini bu ülkede herkes anladi. Sayin Rektör, promosyonlarla ilgili Basbakanlik genelgesini hatirlatan sendikamiza baski uyguluyor; örgütlü toplumun gücünü kiriyor, islevselligini kirmak istiyor. Sayin Rektöre çagrimiz; isine baksin. Çalismalarimizi denetlesin, takip etsin, görsün, hukuki açidan rahatsiz olacagi bir sey varsa savciliga dilekçe versin. Biz de onlarin yaptiklarini denetleyecegiz. YÖK’e ve gerekli birimlere raporlar düzenleyip, gerekirse sunacagiz.”

 

Erken seçim tartismalariyla ilgili bir soruyu cevaplayan Gündogdu, bu konunun öncelikli meseleleri olmadigini kaydetti. Muhalefet partilerinin seçim istemesini normal karsiladiklarini anlatan Gündogdu, Türkiye’de bunun gerçekten istenip, istenmedigini bilmedigini belirtti.

 

Gündogdu, “Hükümeti millet lehine sikistirmak durumundayken, milletin tüm degerlerini yargiya tasiyanlar, milletin önüne çiktiginda oyunu artiracak mi, eksiltecek mi veya demokratik açilim projesiyle atilmakta olan adim ortada. Devletin kendisi, Milli Güvenlik Kurulu bile ‘Bu kan durdurulsun’ diye kararlilik göstermisken, bu projeye destek veriyorken, askerden daha resmi olan siyaset anlayisi millete ne diyecek bilemiyorum. Ama bu bizim dogrudan isimiz degil. Iktidarin da, muhalefetin de verilmis yetkiyi sonuna kadar kullanip, bu yetki süresinin sonunda güres meydanina çikmalarinin daha uygun olacagi kanaatini tasiyorum” ifadelerini kullandi.

 

Baristan Yana Olan Her Ülke Israil’e Haddini Bildirmelidir

Israil ile yasanan diplomatik sorun ve Misir’in tavri ile ilgili de degerlendirme yapan Gündogdu, sunlari söyledi:

“Israil dünyada yalnizlasiyor. Ama Misir basta olmak üzere bazi ülkeler Israil’i yalniz birakmamak için Israillilik yapmaya devam ediyor. Israil’in uyguladigi devlet terörü BM tarafindan bile görülüp, kinaniyorken, Misir gibi ülkelerin onlara destek çikiyor olmasi garabet. Türkiye’nin ve barisi seven her ülkenin Israil’e haddini bildirmesi lazimdir.”

 

Gündogdu, Kahramanmaras Valisi Mehmet Niyazi Tanilir ve Belediye Baskani Mustafa Poyraz’a da nezaket ziyaretinde bulundu.

 

Belediye Baskani Poyraz’a ziyaret

Ahmet Gündogdu, Bem-Bir-Sen Kahramanmaras Sube Baskani Necati Kahveci, Kahramanmaras 1 No’lu Sube Baskanimiz Alparslan Alkis, 2 No’lu Sube Baskanimiz Hasan Furkan ve Abdurrahman Acer’in de yer aldigi heyetle Belediye Baskani Mustafa Poyraz ile makaminda bir süre görüstü.

 

Gündogdu, ziyaret sirasinda yaptigi konusmada, “Sayin Baskan gerçekten güzel hizmetlere imza atmis. Bu hizmetler, sehre girer girmez insanlarin gözlerini güzelligiyle oksamakta. Sayin Baskani ve ekibini, hizmetlerinden dolayi kutluyor ve basarilarinin devamini diliyorum” dedi.

 

Gündogdu ve beraberindeki heyeti agirlamaktan mutluluk duydugunu belirten Belediye Baskani Mustafa Poyraz ise, “Sayin Genel Baskan lütfedip ziyarette bulundular, kendilerine ve beraberindeki heyete bu nazik düsüncelerinden dolayi tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

 

Poyraz, ziyaretin anisina Gündogdu’ya bakir islemeli hindi tabagi ve belediyenin kültür yayinlarindan olusan bir set hediye etti.

 

Sivil Toplum Demokrasi Kusatmalarina Izin Vermemelidir

Ahmet Gündogdu, aksam ise, 2 No’lu Subemiz tarafindan organize edilen yemekli toplantiya katildi. Ögretmenevi’nde yapilan toplanti öncesinde, Memur-Sen Il Temsilcisi Abdurrahman Acer, 5 yildir sürdürdügü görevini 1 No’lu Sube Baskanimiz Alpaslan Alkis’a birakti.

 

Toplantida bir konusma yapan Gündogdu, Memur-Sen olarak bir taraftan memurun ekmeginin büyütülmesinin mücadelesini verirken, diger taraftan da ülkenin ekmeginin büyümesini önemsediklerini vur- guladi.

 

Gündogdu, kusatilmis demok- rasiler karsisinda, sivil toplumun dik ve onurlu bir durus sergileyerek, kusatmacilara izin vermemesi gerektigini söyledi.

 

Demokrasilerde esas olanin tam demokratik ve sivil anayasa oldugunu dile getiren Gündogdu, Türkiye’nin demokratiklesmesi için bunun sart oldugunu bildirdi.

 

Üniversite bünyesinde kurulan 2 No’lu Sube Baskanimiz Hasan Furkan ise, çalisanlarin haklarini korumada sonuna kadar çalismaya devam edeceklerini ifade ederek, uysal olmayacaklarinin altini çizdi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen