Haber
2011-12-20 06:28:55
Asker Okullardan da Çekilsin!

91 yillik Meclis Teskilat Yasasi'nin degismesinin ardindan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) askerler tarafindan korunmasi uygulamasina son verildi. Yeni düzenlemeye göre, bundan sonra Meclisin güvenligi yalnizca polis tarafindan saglanacak. Bu kapsamda Meclisteki Tabur Komutanliginin görev süresi de sona erdi. Böylelikle milli iradenin askeri otorite tarafindan kontrol altinda tutulmasi ayibindan kurtulmus olduk.

Ancak sunu üzülerek belirtmeliyiz ki egitimin üzerindeki vesayetçi anlayis, zihniyet ve uygulamalariyla hala yerinde duruyor. En son katsayi ayibinin ortadan kaldirilmasi ve askerin TBMM’den kislaya çekilmesi ile gördügümüz sivillesme örneklerine yenilerinin eklenmesi çok büyük bir zorunluluk haline gelmistir. Egitimde komutanlar kislada talim yapar gibi komut esliginde siniflara girip çikmaya devam etmektedir. Egitim pedagojik formasyon gerektiren bir meslektir. Rahat-hazirol-dikkat! komutlari siniflardan yükselirken egitimin sivil oldugundan bahsedebilir miyiz? Komutanlar, okullarda degil, asil görev yerleri olan kisla ve cephede islerini yapmalidir. Atamasi yapilmayan tarih ögretmenleri bosta gezerken, içerik olarak en iyi tarihçilerin verebilecegi dersin komutanlar tarafindan doldurulmasi ayri bir tartisma konusudur. Okullarimiz vesayetin degil, bilimsel çalismanin, özgür düsüncenin ve sivil reflekslerin yerleri olmalidir. Askerin gölgesi TBMM’den kalkmistir; fakat okullarda hala devam etmektedir.

Ülkemizde her alanda demokratiklesmenin üzerinde vesayet oldugu gibi, egitimde de vesayetin en önemli görüntülerinden birisi, Milli Güvenlik Dersi ve komutanlar esliginde kisla düzenidir. Egitim ortamlarinin demokratiklesmesi, egitim programlarinin vesayeti mesrulastiran ögretilerden arindirilmasi konusunda genis toplum kesimlerinin ortak talebini Egitim-Bir-Sen olarak dile getirdik ve talebimiz yerine gelinceye kadar da dile getirmeye devam edecegiz. Bu baglamda okullarda varligini hala muhafaza eden askeri ritüellerin ortadan kaldirilarak, okullarda vesayetin izleri silinmelidir.

Milli Egitim Bakanligi’nin en önemli danisma kurulu olan Milli Egitim Surasi’nin sonuncusu olan 18. Milli Egitim Surasi’nda alinan, ‘milli güvenlik derslerinin brans ögretmenleri tarafindan verilmesi’ kararinin, bakanlik tarafindan bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor, Milli Egitim Bakani’ni göreve davet ediyoruz.


MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen