Haber
2023-10-02 09:51:06
Atama ve yer değiştirme sürecinde yaşanan sorunlara kalıcı çözüm getirilmelidir

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mesut Öner, eğitim çalışanlarının atama ve yer değiştirme sürecinde yaşadığı sorunlara kalıcı çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Iğdır, Kars ve Ardahan şubelerinin düzenlediği toplantılarda konuşan Mesut Öner, öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin karşılanması, öğretmen açığının kapatılması ve bölgesel farklılıkların giderilmesi hedeflerinin bir arada yürütülmesinin zorluğunun açık olduğunu ifade ederek, “Norm kadro verilerine göre en az 100 bin öğretmen ihtiyacının olduğu eğitim sisteminde aynı anda 50 bine yakın norm fazlası öğretmen ve 80 binden fazla ücretli öğretmen görev yapmaktadır. Öğretmen istihdamı ve insan kaynakları politikalarında görülen problemlerin yanında her yıl tekrarlanan öğretmen atama ve yer değiştirme iş ve işlemlerinde de eğitim-öğretim faaliyetlerini sekteye uğratacak düzeyde tasarım eksiklikleri mevcuttur. Eğitim-öğretim devam ederken öğretmenlerin ilk ataması yapılabilmekte, yer değişiklikleri gerçekleştirilmektedir. Öğretmen istihdam politikalarında planlama sorunu vardır ve eğitim, günlük rutinlerin telaşında uzun vadeli stratejiler yerine günlük taktiklerle yönetilmeye mahkûm edilmektedir. Eğitimde yaşanan istikrarsızlık öğretmen istihdamını da olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra, bakanlığın, anayasal hak olan mazerete bağlı yer değişiklikleri ve isteğe bağlı yer değişikliği ile yaşa ve tecrübeye dayalı bölgeler arası adil bir öğretmen istihdamını bir arada yürütmesi gerekmektedir. Bakanlık, norm kadro esaslarının bölge-okul temelinde esnek hâle getirilmesi, kariyer basamaklarında pozitif ayrımcılık gibi uygulamaları bir arada yürütmek suretiyle esnek çözümler geliştirmelidir” dedi.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, kadroya geçiş düzenlemesinin belirsiz sonuçlarının giderilmesi çağrısında bulunan Öner, öğretmen istihdamında sözleşmeli öğretmenlik dayatmasının, hukuki olmadığı gibi çalışma ilişkileri yönünden de kabulünün ve tahammülünün mümkün olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti: “Öğretmenlerin anayasal haklarını sınırlayan, aile bütünlüğünü bozan, eşleri birbirinden, çocukları da anne babalarından ayrı bırakan, öğretmeni eşi ile işi arasında tercih yapmaya zorlayan, mesleği ve öğretmenin itibarını zedeleyen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir. Kadroya geçen tüm öğretmenlere, süre şartı aranmaksızın başta aile bütünlüğü başta olmak üzere mazerete bağlı yer değişikliği hakkı verilmeli, aynı eğitim kurumunda üç hizmet yılını tamamlamış olan tüm öğretmenlere isteğe bağlı yer değişikliği imkânı sağlanmalıdır.”

Ucuz işçilikten farksız ücretli öğretmenlik kolaycılığından vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Öner, öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılmasının kısa dönemde kârlı bir uygulama gibi görünse de uzun vadede eğitimin çıktıları üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu söyledi.

Mesut Öner, sözlerini, “Bölgeler arasında gelişmişlik farkının yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerin dezavantajlı ve elverişsiz şartların hüküm sürdüğü yerleşim yerlerinde görev yapan kamu görevlilerine yönelik gönüllülüğü esas alacak tedbirlerin alınması, rasyonel atama ve yer değiştirme sisteminin kurulması beklenmektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, bu konuda teşvik edici yöntemler yerine zorlayıcı ve mecbur kılıcı yaklaşımları ısrarla tercih etmeye devam etmektedir. Gelmezden gelmek sorunu ortadan kaldırmamakta, aksine katmerleştirmektedir” şeklinde tamamladı.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen