Haber
2011-11-03 06:28:36
Ayni Isi Yapanlarin Ek Ödemelerini Esitlemek Yetmez, Ögretmen ve Tüm Ögretim Elemanlarinin da Ücretleri Iyilestirilmelidir

“Esit ise esit ücret” talebiyle mali haklarda düzenleme yapilmasi gerektigini yillardir gündemden düsürmedik. Her çalisanin emeginin karsiligini aldigi bir ücret skalasinin olmasi gerektigini söyledik. 652 Sayili KHK yayinlandiginda ek ödeme yapilacagina iliskin düzenleme ile nihayet taleplerimizin karsilanacagi konusunda ümitlenmis idik. Ancak Maliye Bakanligi'nin etkisiyle sekillendigi fazlasiyla belli olan Bakanlikça belirlenen ek ödeme oranlari, sendika olarak bizleri hayal kirikligina ugratmisti. Ek ödeme oranlarindaki adaletsizligin kabul edilebilir yani olmadigi için yargiya tasiyan ilk sendika olduk. Sadece maas karsiligi derse girebilen ögretmenlerin eline geçen miktarin onur kirici bir rakam oldugunu da belirterek ögretmenlerin mevcut ek ödeme oranlarinin da yükseltilip hayat kosullari karsisinda ezdirilmemesi gerektigini vurguladik. Esit ise esit ücret kapsaminda yapilan yeni ek ödeme oranlari 666 Sayili KHK ile yayimlandi. Önceki ek ödeme oranlarina göre; il egitim denetmeni, sube müdürü, sef, memur ve hizmetlilerin unvanlar boyutuyla ayni isi yapan farkli bakanliklardaki çalisanlarin ek ödeme ücretlerindeki makasin kaldirilmasi olumlu bir yaklasimdir. Fakat yeni KHK sonrasi ortaya çikan tabloda ögretmen ve ögretim elemanlarinin eline geçen rakam asla kabul edilebilir durmamaktadir. Ögretmenler için belirlenen ek ödeme oranlari, 666 sayili KHK öncesi durumun aynisi olup bu haliyle artis getirilecegi yönündeki beklentileri karsilamadigi gibi diger pek çok kadro ve unvanli memuriyet kadrolarina verilenlerin çok altindadir. Ögretmen kadrosunda bulunanlar disinda kalan Bakanlik personeline 375 sayili KHK’ye göre ödenmekte olan ek ödeme oranlari 666 sayili KHK ile artirilmis iken ögretmenlerin bu artisin disinda tutulmasi haksiz ve yersizdir. Ortaya çikan çarpiklik, Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen olarak mücadele verecegimiz “Toplu Sözlesme Masasi” nin ana konularindan birisi olacaktir.

Ayrica ayliklarini 2914 sayili Yüksekögretim Personel Kanunu’na göre almakta olan üniversite akademik personel için öngörülen ek ödeme oranlari da 666 sayili KHK öncesi verilen oranlarin aynisi olup bu personel yönünden hiçbir artis getirilmemistir.

Neredeyse tüm kamu personelinin ek ödeme oranlari 666 sayili KHK ile artirilmis iken egitim ve ögretim hizmetini ifa eden ögretmenler ve üniversite akademik personelinin bu artislardan istisna tutulmus olmasinin izahi mümkün degildir.

666 sayili Kanun Hükmünde Kararname’nin Milli Egitim Bakanligi, Yüksekögretim Kurulu, Üniversiteler ve Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlügü personeline iliskin düzenlemelerine dair inceleme asagida verilmistir;

1.-      Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda 652 sayili KHK’nin 42’nci maddesinin,”milli egitim basdenetçi, denetçi, ve denetçi yardimcilarina fazla çalisma ücreti ödenmesine dair” ikinci fikrasi; “Kadro karsiligi sözlesmeli olarak istihdam edilenler ile ögretmen kadrolarinda bulunanlar (örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ögretmen unvanli kadrolardaki yöneticiler dâhil) hariç olmak üzere, Bakanlik merkez ve tasra teskilati kadrolarinda fiilen çalisan personele ek ödeme yapilmasina dair” üçüncü fikrasi ve “Ögretmen kadrolarinda bulunan ve fiilen ögretmenlik yapanlar (örgün ve yaygin egitim kurumlarindaki ögretmen unvanli kadrolarda fiilen yöneticilik yapanlar dâhil) haricindeki Bakanlik merkez ve tasra teskilati personeline, fiilen yapilmayan ders karsiligi ek ders ücreti ödenmeyecegine dair” dördüncü fikrasi hükümleri 14/01/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldirilmistir.

Buna göre Milli Egitim Bakanliginca yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Personeline Yapilacak Ek Ödemeye Iliskin Usul ve Esaslar’in yasal dayanagi kalmamis olup, bu Usul ve Esaslar eki cetvellere göre ödenmekte olan ek ödemeler 14/01/2012 tarihine kadar devam edecek, bu tarihten sonra 666 sayili KHK ile getirilen oranlarda ek ödeme yapilacaktir.

2.-      Milli Egitim Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda 652 sayili KHK’nin 42’nci maddesinin, “Bakanlik merkez teskilatinda; Müstesar, Müstesar Yardimcisi, Talim ve Terbiye Kurulu Baskan ve Üyesi, Genel Müdür, Rehberlik ve Denetim Baskani, Strateji Gelistirme Baskani, Bakanlik Müsaviri, I. Hukuk Müsaviri, Grup Baskani, Basin ve Halkla Iliskiler Müsaviri, Özel Kalem Müdürü, Millî Egitim Uzmani, Hukuk Müsaviri ve Millî Egitim Uzman Yardimcisi kadrolarina atananlar, kadrolari karsilik gösterilmek suretiyle, 657 sayili Kanun ve diger kanunlarin sözlesmeli personel çalistirilmasi hakkindaki hükümlerine bagli olmaksizin sözlesmeli olarak çalistirilabilecegi ve bu sekilde çalistirilacak personele, bu Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayili cetvelde unvanlar itibariyla yer alan taban ve tavan ücretleri arasinda kalmak üzere, Bakanin onayi ile belirlenecek tutarda aylik brüt sözlesme ücreti ödenecegine dair” birinci fikrasi ve KHK eki (II) sayili Cetvel hükümleri 14/01/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldirilmistir.

3.-      666 sayili KHK’nin 1’inci maddesi ile 375 sayili KHK’ye eklenen ek 12’nci madde geregi; “Ögretmenler ile Milli Egitim Bakanligina bagli örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ögretmen unvanli kadrolarda görev yapan yöneticiler hariç; Adalet Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi ile diger kamu idarelerinde görev yapan personele fiilen yapilmayan ders karsiligi ek ders ücreti ödemelerine iliskin hükümler” 14/01/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlükten kaldirilmistir. Ancak, 652 sayili KHK’nin ögretmenlik kadrolarinda bulunanlar ve fiilen ögretmenlik yapan personel haricinde kalan personele ek ders ücreti ödenmeyecegine dair 42’nci maddesinin dördüncü fikrasi hükmü de bu tarihten itibaren yürürlükten kaldirildigindan bu statüdeki personele 14/09/2011 – 14/01/2012 arasi dönem için Milli Egitim Bakanligi Personeline Yapilacak Ek Ödemeye Iliskin Usul ve Esaslar eki cetvellerdeki oranlar üzerinden ek ödeme yapilmaya devam edilecektir.

4.-      Milli Egitim Bakanligi, Yüksek Ögretim Kurumu, Üniversiteler, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun merkez ve tasra teskilatinda istihdam edilen genel idare hizmetleri sinifinda bulunan ve ayliklarini 657 sayili Kanun hükümlerine göre almakta olan personele 666 sayili KHK’ye ekli (I)  sayili Cetvelin A-1 bölümünde gösterilen ek ödeme oranlarina göre ek ödeme yapilacaktir.

5.-      Milli Egitim Bakanligi, Yüksek Ögretim Kurumu, Üniversiteler, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun merkez ve tasra teskilatinda istihdam edilen teknik hizmetler sinifinda bulunan ve ayliklarini 657 sayili Kanun hükümlerine göre almakta olan personele 666 sayili KHK’ye ekli (I)  sayili Cetvelin A-2 bölümünde gösterilen ek ödeme oranlarina göre ek ödeme yapilacaktir.

6.-      666 sayili KHK’nin 1’inci maddesi ile 375 sayili KHK’ye eklenen ek 9’uncu madde geregi; “Ayliklarini 657 sayili Devlet Memurlari Kanunu ile 2914 sayili Yüksekögretim Personel Kanununa göre almakta olan personele, en yüksek Devlet memuru ayligina (ek gösterge dahil), ekli (I) sayili Cetvelde yer alan kadro ve görev unvanlarina karsilik gelen oranlarin uygulanmasi suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapilacaktir.

Buna göre;

  • Kadrolari egitim ve ögretim hizmetleri sinifinda bulunan personelden, Ögretmen kadrosunda (örgün ve yaygin egitim kurumlarindaki ögretmen unvanli kadrolardaki yöneticiler dâhil) bulunanlara % 65 oraninda ek ödeme yapilacaktir.
  • Kadrolari yardimci hizmetler sinifinda bulunan personelden, 1-4 derecelerden aylik alanlar % 90, 5-7 derecelerden aylik alanlar % 80, diger derecelerden aylik alanlar ise % 70 oraninda ek ödeme alacaklardir.
  • Ayliklarini 2914 sayili Yüksekögretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden; Profesörlerden Rektör, Rektör Yardimcisi ve Dekan olanlar  % 72, Profesörlerden Dekan Yardimcisi, Yüksekokul Müdürü olanlar ile Profesör kadrosunda üç yilini tamamlamis bulunanlar % 70, Profesör kadrosunda bulunanlar (Diger) % 63, Doçent kadrosunda bulunanlar (Kazanilmis hak ayligi birinci derecede olan) % 57, Doçent kadrosunda bulunanlar (Diger) % 68, Yardimci Doçent kadrosunda bulunanlar % 67, Arastirma Görevlisi kadrosunda bulunanlar % 77, Diger ögretim elemanlari ise % 66 oraninda ek ödeme alacaklardir.

Bu kapsamda yer alan personelden; kurumlarinca bir kadroya kurum içinden veya kurum disindan vekalet ettirilenlere, vekaletin 657 sayili Kanunun 86 nci maddesine istinaden yapilmis ve bu hususun onayda belirtilmis olmasi, vekalet görevinin Bakanlar Kurulu karari veya müsterek karar ile atama yapilmasi gereken kadrolar için ilgili bakan, diger kadrolar için asili atamaya yetkili amir tarafindan verilmesi, vekalet eden personelin asaleten atanmada aranan tüm sartlari (asaleten atanmada sinav sarti aranilan kadrolar için bu sinavlara girebilme hakkinin elde edilmis olmasi dahil) tasimasi kaydiyla vekalet ettikleri kadro için öngörülen ek ödemenin asli kadrolari için öngörülen ek ödemeden fazla olmasi halinde, aradaki fark, vekalet görevine baslanildigi tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapildigi sürece ödenecektir. Ancak, mehil müddeti, yillik izin, mazeret izni, hastalik ve refakat izni, geçici görev, vekalet, görevden uzaklastirma, hizmet içi egitim, seminer ve kurs nedenleriyle görevlerinden ayrilanlara vekalet edenlere bu sekilde ödeme yapilmayacaktir.

7.-      2547 sayili Kanun’un 58 inci maddesinin (c) ve (f) fikralarina göre döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapilan personele, sözkonusu mevzuat hükümlerine göre ödeme yapilmaya devam olunacak ayrica 666 sayili KHK ile getirilen ek ödeme yapilmayacaktir.

666 sayili KHK’nin 2’nci maddesi ile 375 sayili KHK’ye eklenen geçici 17’nci madde ile; “1/3/2006 tarihinden sonra kurulan üniversitelerin 2547 sayili Kanunun 58 inci maddesinin (c) ve (f) fikralari kapsamindaki personeline döner sermaye gelirlerinden ayni maddeye göre ek ödeme yapilmaya baslanincaya kadar, ek 9 uncu madde uyarinca ek ödeme yapilacaktir.

2547 sayili Kanunun 58 inci maddesinin (c) fikrasinin (2) numarali bendinde yer alan “(döner sermaye isletme müdürlügü ve döner sermaye saymanlik personeli dahil)” ibaresi 31/12/2011 tarihinden itibaren yürürlükten kaldirildigindan bu kapsamdaki idarelerin döner sermaye saymanlik hizmetlerini yürüten personele 2547 sayili Kanun uyarinca döner sermaye gelirlerinden herhangi bir ödeme yapilmayacak, bu personel 666 sayili KHK ile getirilen ek ödemeden faydalandirilacaktir.

8.-      666 sayili KHK’nin 1’inci maddesi ile 375 sayili KHK’ye eklenen ek 10’uncu madde geregi; “Yüksekögretim Kurulu, Üniversitelerarasi Kurul ve Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi Baskanliginin;

a) Merkez teskilatlarinda Mülki Idare Amirligi Hizmetleri Sinifina ait kadrolarda yer alanlar hariç olmak üzere bu Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (II) sayili Cetvelde yer alan unvanli kadrolarda bulunanlardan,

b) Tasra teskilatlarina ait kadrolarda bulunup, kadro unvanlari ekli (II) sayili Cetvelde yer alanlardan,

c) Merkez teskilatlarinda; Disisleri Meslek Memuru ve Konsolosluk ve Ihtisas Memurlari, özel yarisma sinavi sonucunda meslege yardimci veya stajyer olarak alinip belirli süreli yetistirme döneminden sonra özel bir yeterlik sinavi sonunda müfettis, uzman, denetçi, kontrolör, aktüer ve stenograf unvanli kadrolara (mevzuati uyarinca sözkonusu kadrolara atananlar dahil) atananlar ve bunlarin yardimci ve stajyerleri ile iç denetçilerden ekli (III) sayili Cetvelde yer alan unvanli kadrolarda yer alanlardan,

ayliklarini 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa göre almakta olanlara anilan Cetvellerde kadro unvanlarina karsilik gelen gösterge rakamlarinin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarlarda ücret ve tazminat verilecektir.

9.-      2547 sayili Kanunun 58 inci maddesinin; (d) fikrasinda yer alan “personele” ibaresi “ögretim elemanlarina” seklinde degistirilmis olup buna göre, Ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacilik yüksekokulu ve bünyesinde atölye veya laboratuvar bulunan yüksekögretim kurumlari ile sürekli egitim merkezleri, açik ögretim hizmeti veren yüksekögretim kurumlari ile düzenli döner sermaye geliri olan yüksekögretim kurumlarinda üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen döner sermaye gelirlerine katkisi bulunanlara bu Kanun’a göre yapilacak ek ödemelerden artik sadece ögretim elemanlari faydalanacaktir.

Bu kapsamdaki personele, 2547 sayili Kanunun 58 inci maddesinin (g) fikrasinin ikinci paragrafi  Bu maddenin (c) ve (f) fikralari kapsaminda bulunanlar disindaki 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa tabi memurlar ile ayni Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fikrasina göre sözlesmeli olarak çalisan personele 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesi kapsaminda ödeme yapilir ve bunlara bu madde uyarinca ayrica ek ödeme yapilmaz.” seklinde degistirilerek 666 sayili KHK ile 375 sayili KHK’ye göre ek ödeme almalari saglanmistir.

10.-    652 sayili KHK’nin 42’inci maddesinin dördüncü fikrasi ile ögretmenlik kadrolarinda bulunanlar ve fiilen ögretmenlik haricinde kalan, aralarinda ilgili mevzuatinda belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda görevlendirilen ögretmenlerin de bulundugu personele ek ders ücreti ödenmesine son verilmis idi. 666 sayili KHK’nin 1’inci maddesi ile 375 sayili KHK’ye eklenen ek 12’nci madde ile “Ögretmenler ile Milli Egitim Bakanligina bagli örgün ve yaygin egitim kurumlarinda ögretmen unvanli kadrolarda görev yapan yöneticiler hariç; Adalet Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi ile diger kamu idarelerinde görev yapan personele fiilen yapilmayan ders karsiligi ek ders ücreti ödemelerine iliskin hükümler” 14/01/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlükten kaldirilmis bulundugundan Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda görevlendirilen ögretmenler, geçici görevlendirme süresince 14/01/2012 tarihine kadar Milli Egitim Bakanligi Personeline Yapilacak Ek Ödemeye Iliskin Usul ve Esaslar geregi % 90 oraninda ek ödeme, bu tarihten sonra ise ek ders ücreti alacaklardir.

666 sayili KHK ile hizmetli, memur, VHKI gibi personele ek ödeme noktasinda getirilen mali haklar beklentileri karsilamasa da 375 sayili KHK ve 652 sayili KHK’lere göre olumludur. Yine Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda görevli seflere, Milli Egitim Bakanligi Personeline Yapilacak Ek Ödemeye Iliskin Usul ve Esaslarda oldugu gibi iller bazinda bir ayrima gidilmeyip bu Usul ve Esaslarda öngörülenlerin en yüksegi oranda ek ödeme getirilmis olmasi beklentileri karsilamasa da ayrimciligin önlenmesi noktasinda önemlidir.

Ancak ögretmenler ve üniversite akademik personeline 666 sayili KHK ile hiçbir hak taninmamis olmasi kabul edilebilir olmadigi gibi ayrica izaha da muhtaçtir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen