Haber
2009-02-17 06:18:45
Ayni Mahkeme, Ayni Konu, Farkli Karar

Dava konulari ve dilekçeleri ayni, davacilarin vekili ayni, davali kurum ayni, davalar ayni günde ve ayni idare mahkemesinde açildi. Davali kurumun savunmalari ayni, davacilarin delilleri ve talepleri ayni, ancak kararlar farkli.

 

Biri Görevine Iade Edildi

Müdür yardimciligina yeniden atanmalari talebiyle iki üyemiz adina açtigimiz davada Kastamonu Idare Mahkemesi, ayni konuda iki ayri karara imza atti. Mahkeme, bir kararinda, “Müdür yardimciligi için müracaat eden adaylar arasinda Egitim Kurumlari Yöneticilerinin Yer Degistirme Formu’nun yürütmesi durdurulan takdir puani çikarildiktan sonra yeniden yapilacak puanlama sonucuna göre davacinin tercihte bulundugu egitim kurumu yöneticiligine atanip atanamayacagina karar verilmesi gerekirken, bu durum dikkate alinmaksizin davali idarece dogrudan dogruya mahkeme kararlarinin uygulanmasi gerekçe gösterilmek suretiyle davacinin eski görev yerine iadesi yolundaki dava konusu islemde hukuka uyarlik bulunmadigi sonucuna varilmistir” diyerek, dava konusu islemi iptal etti.

 

Digerinin Davasi Reddedildi

Ayni mahkeme, ayni gerekçelerle ve ayni konuda açilan bir baska davada ise, “Idarenin kendiliginden harekete geçmeden ilgililerin basvurusu üzerine yapmis oldugu islemler, kendi takdir yetkisi içerisinde olup, idarenin yargi yoluyla belli bir eylem ve islemde bulunmaya zorlanmasina hukuken olanak bulunmadigindan, davacinin daha önceki görevi olan Müdür Yardimciligi’na yeniden atanma istegiyle yapmis oldugu basvurunun, ildeki bos kadrolarin tespit edilerek ilani ve bu kadrolara yapilacak basvurularin alinmasindan sonra söz konusu kadroya yeniden atama yapilacagi gerekçesiyle reddedilmesine iliskin dava konusu islemde hukuka aykirilik bulunmamaktadir” gerekçesiyle davanin reddine karar verdi.

 

Yarginin Görevi Hukuku Tesis Etmektir

Dava konulari ayni olmasina ragmen mahkemenin iki farkli karar vermesi yargi adina olumlu bir sinav olmamistir. Yarginin temel görevi, hukuku ve güveni tesis etmektir. Adli ve idari yarginin verdigi kararlar yargiya olan güveni maalesef sarsmistir. Bu sebeple yargiçlar karar verirken, daha dikkati olmalidir. Yargiya güven, devlete güvendir. Vatandasin yargiya güveni kalmazsa, toplumda kaos yasanir.

 

  Açilan birinci dava ve verilen karar

 

  Açilan ikinci dava ve verilen karar

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen