Haber
2008-10-04 07:18:17
Ayrimcilik Bir Kez Daha Belgelendi

Milli Egitim Bakanligi’nin 22 Eylül 2008 Tarih ve 84772 Sayili yazisi, sözlesmeli ögretmen ile kadrolu ögretmenler arasindaki özlük haklarinin farkliligini bir kez daha belgelendirdi. 

 

Milli Egitim Bakanligi’nin, sözlesmeli olarak istihdam edilen ögretmenlerin, kadrolu ögretmenlerde oldugu gibi, Agustos celbinde silah altina alinmalari ve temel egitimlerini müteakip kendi emrine asker ögretmen olarak verilmesi yönündeki teklifi kabul edilmemistir.

 

Oysa 100 bini askin ögretmen ihtiyacinin oldugu ülkemizde, Milli Savunma Bakanligi ve Milli Egitim Bakanligi’nin asker ögretmen uygulamasinin kapsamini daha da genisletmeleri gerekirken, sözlesmeli ögretmenleri kapsam disinda birakmalari kabul edilebilir bir durum degildir.

 

Bakanligin ilgili yazisi söyle: “…Bu yükümlüler disinda Bakanligimiza bagli egitim kurumlarinda 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4/B kapsaminda sözlesmeli ögretmen olarak istihdam edilenlere, ilgi (f) yazi ve eklerinin incelenmesinde de görülecegi üzere bazi Il-Ilçe Millî Egitim Müdürlüklerince asker ögretmen seçilebilmeleri için ilgi (b) Yönetmelik eki ‘Ögretmen Bildirim Çizelgesi EK-A’ belgesi düzenlendigi veya askerliklerinin ertelenmesi yönünde Bakanligimiza teklifte bulunuldugu tespit edilmistir.

 

657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4/B maddesi geregince sözlesmeli olarak istihdam edilen ögretmenlerin, kadrolu ögretmenlerde oldugu gibi Agustos celbinde silah altina alinmalari ve temel egitimlerini müteakip Bakanligimiz emrine asker ögretmen olarak verilmeleri yönünde, Bakanligimizca Millî Savunma Bakanligina teklifte bulunulmus ancak, ilgi (d) ve ilgi (e) yazilar ile uygun görülmemistir.

 

Bu nedenle; 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu’nun 4/A kapsaminda kadrolu olarak görev yapan ögretmenlerin asker ögretmen olarak seçilebilmeleri için ilgi (b) Yönetmelik eki ‘Ögretmen Bildirim Çizelgesi EK-A’ belgesinin düzenlenerek sevke tabi oldugu celp döneminden en az iki ay önce yükümlünün bagli bulundugu yerli askerlik subesine gönderilmesi, ilgi (d) ve ilgi (e) yazilar geregince 4/B kapsaminda sözlesmeli ögretmen olarak görev yapan ögretmenlerin ise asker ögretmen seçilmesi mümkün olmadigindan ilgi (b) Yönetmelik eki ‘Ögretmen Bildirim Çizelgesi EK-A’ belgesinin düzenlenmemesi ve askerliklerinin tecili için Bakanligimiza teklifte bulunulmamasi gerekmektedir.”

 

Egitim-Bir-Sen olarak, sözlesmeli ögretmenlere reva görülen bu uygulamayi onaylamamiz mümkün degildir.

 

Sözlesmeli ögretmenler ile kadrolu ögretmenler arasinda özlük ve sosyal haklar bakimindan ciddi farkliliklar olmasi, bu farkliliklarin okullarimizda çalisma hayati ve huzuru açisindan ciddi sikintilara neden oldugu bir gerçektir. Sözlesmeli ögretmenlerin tamaminin kadrolu statüsüne geçirilmesi, okullarimizda çalisma huzuru ve barisi açisindan ehemmiyet arz etmektedir. Ancak sözlesmeli ögretmenler kadrolu statüsüne geçirilinceye kadar sözlesmeli ögretmenlerin acil çözülmesi gereken sorunlarini da daha önce Milli Egitim Bakanligi’na iletmistik.

 

Bu farkliliklari söyle siralamistik:

-Il içi ve iller arasi yer degistirme hakkinin verilmesi,

-Kadrolu ögretmenler gibi izin haklarindan yararlanmalari,

-Okullara yönetici olarak atanmalari,

-Müfettislik ve yurtdisi ögretmen görevlendirmeleri sinavina girme hakkinin verilmesi,

-Derece ve kidem gibi terfi islemlerinin yapilmasi,

-Çalistiklari bölgelerde kadrolu ögretmenlerin her yil aldiklari hizmet puanin verilmesi.

Sözlesmeli ögretmenlerin ayni ortam ve sartlarda çalistiklari kadrolu ögretmenlerle aralarinda ciddi farkliliklarin olmasi motivasyonlarini olumsuz etkilemektedir.

Sözlesmeli ögretmenler de kadrolu ögretmenler gibi asker ögretmen olarak vatani görevlerini yerine getirmelidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen