Haber
2011-10-18 07:28:19
Bagis Kabul Eden Yöneticilere Sorusturma Açilmasinin Hukuki Dayanagi Yoktur

20/07/2011 tarihinde yayimlanan 2011/40 sayili Ögrenci Kayit ve Kabullerinde ve Diploma Karsiligi Bagis Alinmamasi  konulu Genelge’de, Bakanliga bagli her tür ve düzeydeki resmi egitim-ögretim kurumlarina ögrenci kayit kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bagis talep edilmeyecegi ve de bu dönemlerde; okul aile birlikleri temsilcileri, ögrenci velileri ile bagis yapilmasi amaciyla karsi karsiya getirilmeyecegi, ögrenci kayit-kabulü ve diploma verilmesi karsiliginda okul-aile birlikleri hesabina para yatirilmasi gibi bir durumun söz konusu olamayacagi” ifade edilmis, Bakanlik tarafindan tüm valiliklere gönderilen 20/09/2011 tarihli ve 4884 sayili yazi ile Genelge’ye aykiri hareket eden okul yöneticileri hakkinda sorusturma açilmasi talimati verilmistir.

 

Milli Egitim sistemimizde okullarin ve diger egitim kurumlarinin müstakil bir bütçeleri yoktur. Kurum personelinin ücretleri genel bütçeden karsilanmakta ise de, okullarin bakim, onarim, tamirat, genel temizlik, çevre temizligi, temizlik ve güvenlik personelinin ücret vesair sosyal haklari, su, telefon, internet giderleri gibi sabit ve zorunlu giderler için bütçeden pay ayrilmamaktadir. Yine kadrolu hizmetli bulunmadigi için hizmet sözlesmesi ile istihdam edilen hizmetli ve yardimci personelin ücretleri ve sosyal güvenlik primleri, yeni insa edilen okullarin egitim-ögretime hazir hale getirilmesi, zamaninda ödenemeyen elektrik ve dogalgaz faturalarinin gecikme cezalari, boya-badana ve yillik olagan bakimlar, yarisma ve programlar dolayisiyla merkezlerde salonlara çagrilan ögrencileri tasiyan araçlar için yol masraflari, okullarda fotokopi, kirtasiye gibi rutin giderler, okul kapilarinda güvenligi saglamak için tutulan özel güvenlik personelinin ücretleri ve sosyal güvenlik primleri, müsabakalar dolayisiyla il disina götürülen ögrencilerin ve heyetlerin yol, iase ve konaklama giderleri, okulun teknolojik olarak kendini yenilemesi gerektigi hallerde bu giderler, ödenek bulunmadigindan ancak söz konusu bagis ve yardimlardan karsilanmakta, bagis hariç hiçbir finansman yolu da sunulmamaktadir.

 

Sendika olarak okullarin ihtiyaçlarinin velilerin aidatlariyla karsilanmasina biz de karsiyiz. Ancak okullara bütçeden pay ayrilmamasindan dolayi bu ihtiyaçlarin halihazirda yine velilerin aidatlariyla karsilandigi da bir gerçektir.

 

Mevcut düzenlemelerde bu bagis ve yardimlarin kabul edilmesini engelleyen bir hüküm söz konusu olmadigi gibi, 1739 sayili Milli Egitim Temel Kanunu, okullarin egitim ve ögretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandirmak, okullarin ve maddi imkânlardan yoksun ögrencilerin zorunlu ihtiyaçlarini karsilamak üzere, aynî ve nakdî bagislari kabul edebilecegini açikça hükme baglamistir. 2011/40 sayili Genelge’nin lafzindan da anlasildigi üzere, ögrenci kayit kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bagis talep edilmeyecegi belirtilmis; kendi istek ve iradeleri ile okullara ve okul aile birliklerine bagis ve her türden yardim yapanlarin, bagis ve yardimlarinin kabul edilmeyecegine iliskin bir ifadeye yer verilmemistir. Bu nedenle il egitim denetmenlerinin okul yöneticileri hakkinda denetimlerini yaparken, ögrenci kayit kabullerinde ve diploma verilirken bagis talep edilmesi” ile “kendi istek ve iradeleri ile okullara ve okul-aile birliklerine bagis ve her türden yardim yapanlarin, bu bagis ve yardimlarinin kabul edilmesi” ifadelerinin ayrimini iyi yapmalari, bagis ve yardimlarin kabul edilmesine engel bir durumun olmadigi, adrese dayali kayit sisteminde ise kayit için bagis talep edilmesine sistemin imkan tanimadigi hususunu da göz önünde bulundurmalari gerekmektedir.

 

Görüldügü üzere, okul yöneticileri hakkinda sorusturma açilmasinin hiç bir hakli dayanagi bulunmamaktadir. Bu nedenle egitim yöneticilerini yipratan, onlari zan altinda birakan ve velilerle karsi karsiya getiren bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir.

 

 Okul Idarecileri Için Savunma Örnegi

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen