Haber
2016-03-11 07:00:52
Bakan Avcı: Akif, nesillerimiz için numunedir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, hakikatin sesini bastırmanın mümkün olmadığını ifade ederek, “Mehmet Akif, aldığı eğitiminin özellikleri ve şahsiyetinin çizgileri bakımından da gerçekten neslimiz için, nesillerimiz için numunedir, bugünkü deyimiyle rol modeldir” dedi.

Bakan Avcı, Eğitim-Bir-Sen ve ALSAR Vakfı’nın Tiran’da düzenlediği “Atayurdunda Mehmet Akif Ersoy Uluslararası Sempozyumu”na katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Avcı, Milli Marş’ın şairi, istiklal fikriyatının kurucusu Ersoy’u baba ocağında yâd etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti. Avcı, sempozyumun, Ersoy’un sözcülüğünü yaptığı ölümsüz düşüncenin ve büyük ideallerin ayakta ve dipdiri olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Ersoy’un ölümünün üstünden yıllar geçmesine rağmen eserleriyle yaşamaya ve tesir etmeye devam ettiğini kaydeden Bakan Avcı, Akif Ersoy’un bağlı olduğu inanç ve değerlerle savunduğu düşüncelerin hâlâ geçerliliğini korumasının medeniyet coğrafyası ve tüm insanlık için ümit kapısı olması ve üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.



 

Vakur direnişi milletçe ondan öğrendik

Ersoy’un günün şartlarında eğitim almasına rağmen kendi değerlerinden hiçbir zaman uzaklaşmadığını, sokaktan, memleketinden ve hayattan da kopmadığını belirten Avcı, şöyle konuştu: “Mehmet Akif’ten öğreneceğimiz çok şey var. Zorluklardan yılmamayı, her hâlükârda ümitsiz olmamayı ve vakur direnişi milletçe ondan öğrendik. Milletinin zor günlerinde bir şair, bir mütefekkir nerede durur, nasıl durur, ondan öğrendik. Kendi inancından ve düşüncesinden olmayan insanlarda bile derin hayranlık uyandırması, hatta fikren ona düşman olanların bile onun aleyhinde söz söylememesi, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Mehmet Akif Ersoy, aynı zamanda coğrafyamızın bütün renklerini, unsurlarını da üzerinde taşıyan müstesna bir şahsiyettir. Arnavut bir babanın, Buharalı bir annenin İstanbullu çocuğudur. Maveraünnehir’in, Balkanların ve İstanbul’un birikimini simgesel olarak üzerinde taşır. Düşüncesi de, hayatı da tıpkı kendisi gibi bizdendir, bize aittir, medeniyetimizin ve coğrafyamızın kodlarını içerir.”



 

Safahat’ın Arnavutça çevirisi için Eğitim-Bir-Sen’e teşekkür ediyorum

Ersoy’un gayretlerinin boşa gitmediğinin en önemli göstergelerinden birinin, Safahat’ın Türk edebiyat dünyasının en çok basılan ve ilgi gören kitabı niteliği taşıması olduğunu dile getiren Avcı, tarihin en bunalımlı yıllarını yetkinlikle anlatan Safahat’ın ilgiyi fazlasıyla hak ettiğini ifade etti. Bu eserin bir miras olduğunu, telifinin de ebediyen milletin üzerinde olduğunu belirten Bakan Nabi Avcı, Eğitim-Bir-Sen’e kitabın Arnavutça çevirisini bastırdıkları için teşekkür etti. Ersoy’un hakkında daha fazla konuşulması ve daha fazla eser verilmesi gerektiğine dikkat çeken Avcı, ata yurdunda Ersoy’a ilişkin sempozyum düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Avcı, konuşmasının ardından Arnavutluk Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Shpetim Idrizi’ye çini işlemeli bir tablo hediye etti. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen