Haber
2009-05-22 07:19:15
Bakan Çubukçu’ya ‘Hayirli Olsun’ Ziyareti

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz ile birlikte Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu’ya ‘hayirli olsun’ ziyaretinde bulundu.

 

Gündogdu, ziyaretinde, egitimin ve egitim çalisanlarinin sorunlari ve çözüm önerilerinden olusan bir dosyayi da Bakan Çubukçu’ya sundu.

 

Egitimin Türkiye’nin en sorunlu alanlarinin basinda geldigini ifade eden Gündogdu, “Egitim alanindaki sorunlar toplumumuzdaki ekonomik, sosyal, psikolojik ve siyasal sorunlarin temel kaynagidir. Egitim ve egitim çalisanlarinin sorunlarinin çözümü, toplumdaki diger sorunlarin da çözümü demektir” dedi.

 

Egitim fakültelerinden mezun olup atanmayi bekleyen 200 binin üzerinde ögretmen adayi varken, egitim kurumlarinda 100 binin üzerinde ögretmen ihtiyacinin hala varligini sürdürmeye devam ettigini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bakanlik ögretmen açigini, sözlesmeli, vekil, ücretli ögretmen alimiyla kapatmaya çalismaktadir. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, sözlesmelisi, ücretlisi olmadigi gibi ögretmenin de olamaz ve olmamalidir. Bu nedenle vekil ve ücretli ögretmenlik uygulamasina son verilmeli, mevcut sözlesmeliler de kadroya geçirilmelidir. Bakanligin ögretmen ihtiyaci konusunda gerekli hizmeti sunamamasi ya da eksik hizmet sunmasi, yüksekögrenim asamasinda birçok sorunun da kaynagini olusturdugundan; bu konuda köklü bir çözüme gidilmesi ve ögretmen ihtiyaci olan yerlere, atanmayi bekleyen ögretmen adaylarinin dengeli bir sekilde atanmasi konusunda bir an evvel planlama yapilmasi gerekmektedir.”

 

Egitim, ögretim ve bilim hizmet kolunda özveriyle görev yapan, bugüne kadar sosyal ve ekonomik sorunlari çözüme kavusturulamayan genel idari hizmetler ve yardimci hizmetler sinifi çalisanlari hakkinda yer degistirmeye iliskin yeni bir düzenlemeye gidilerek, bunlara iliskin yeni görev tanimlari yapilmasi gerektigini kaydeden Gündogdu, “Basta ücret olmak üzere, sosyal ve özlük haklarina iliskin iyilestirilmeler yapilmali, personel yetersizligi gerekçe gösterilerek, memur ve hizmetlilerin es, saglik, ögrenim gibi özür durumlarinda iller arasi ve il içi yer degistirme talepleri reddedilmemeli ve muvafakat sartina son verilmeli, bu konularda gerekli kolayliklar saglanmalidir. Diger yandan, görevde yükselme ve unvan degisikligi sinavlari belirli periyotlarla düzenli olarak yapilmali, sinava müracaat eden kisi sayisinin ve/veya müracaat eden kisilerden basarili olanlarin sayisinin azligi nedeniyle ilan edilen kontenjanlarin dolmamasi halinde buna yönelik bir çözüm üretilmeli ve gerekirse ikinci bir sinav yapilarak, ilan edilen kadrolarin doldurulmasi saglanmalidir” seklinde konustu.

 

Gündogdu, kalkinmada öncelikli yörelerde ögretmen ihtiyacini karsilamak üzere ögretmenler bu yörelere zorunlu olarak gönderilmesine ragmen açigin bir türlü kapatilamadigini dile getirerek, “Bu açigi kapatmaya yönelik olarak, kalkinmada öncelikli yörelere zorunlu hizmet kapsaminda gönderilen egitim çalisanlari için tesvik amaçli, illerin mahrumiyet durumlarina göre ilave özel hizmet tazminati ödenmeli, bu yörelerde çalisan ögretmenlerin çocuklarina egitim bursu verilmelidir. Bu tür uygulamalar, hem bölgenin  egitim çalisani açiginin kapatilmasi hem de bölgenin zorluguna göre egitim çalisaninin yasamis oldugu magduriyetin giderilmesi bakimindan zaruret haline gelmistir. Bununla ilgili gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapilmasi gerekmektedir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Gündogdu, egitim camiasinda bir kanayan yara haline gelen ILKSAN’in feshedilmesini isteyerek, sunlari kaydetti:

“Yardim ve dayanisma amaciyla kurulan ILKSAN hakkinda son dönemlerde kamuoyunda saibeler olusmus,  Denetim Kurulu raporlari ve bagimsiz denetim sirketlerince yapilan denetimlerde sandikla ilgili olumsuzluklar ortaya konulmustur. Ayrica, yasal degisikliklerle kurum yasal bir bosluk içine düsmüstür. Bu durumu pekistiren Danistay kararlari da mevcuttur. Bu yasal bosluk kurumun bir anlamda havada asili kalmasina yol açmis, belirsizlikler nedeniyle etkinligi iyice azalmis ve hareket sahasi kisitlanmistir. ILKSAN, su andaki hali ile misyonunu tamamlamis bir görüntü sergilemekte, zayif ve yetersiz bir kadro ile idare edilmekte, isler kalifiye olmayan personel ile yapilmakta ve uygulamada çok ciddi aksakliklar bulunmaktadir. Artik yasal dayanagi da ortadan kalkmis bir kurum olan ILKSAN hakkinda bir an önce gerekli çalismalar yapilmali ve kurum tasfiye sürecine sokulmalidir” Gündogdu, görüsmede, yönetici ve ögretmenlerin ek ders ücreti, kariyer basamaklari, ögretim yilina hazirlik ödenegi, tedavi ve geçici görev yolluklari, ögretmen atama ve yer degistirme islemleri, okullardaki hizmetli eksikligi ve temizlik sorunu ile 4/C statüsünde çalisanlarin durumuyla ilgili de bilgi verdi.

 

Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu ise, önerilerimizi dikkate alacagini ve sorunlarin çözümü noktasinda atacagi adimlarda bunlarin kendisine isik tutacagini bildirdi.

 

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Genel Mali Sekreterimiz Ahmet Özer, Genel Teskilatlanma Sekreterimiz Erol Battal, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas ile Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Ramazan Çakirci’nin da hazir bulundugu ziyarette Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Bakan Çubukçu’ya yayinlarimizdan olusan bir set hediye etti.

 

  Milli Egitim Bakani Nimet Çubukçu’ya Sundugumuz Egitim Çalisanlarinin Genel Sorunlari ve Çözüm Önerilerimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen