Haber
2008-12-31 06:18:34
Bakanlik, Çalisanlarina Olan Borcunu Ödemelidir

Egitim çalisanlari veya birinci derece yakinlari hastalandiklarinda, bulunduklari yerlesim yerleri disindaki donanimli hastanelerde de tetkik ve tedavi görebilmektedir. Bulunduklari yerlesim biriminde doktor ve donanim yetersizliginden tetkik ve tedavi olamayan egitim çalisanlari, sevk zincirine uyarak çalistiklari il disindaki hastanelerde tedavi olduklarinda, masraflarinin karsilanmasi için Tedavi Yardimi Yönetmeligi’nin 3. maddesinde tedavi ve yol giderlerinden yararlanacak olanlari, 26. maddesinde ise hasta memurun tedavi için bulundugu yerden baska yere gönderilmesi ha­linde hangi durumlarda tedavi yollugunun ödenecegi,  memurlar için Tedavi Yardimina Iliskin Uygulama Tebligi’nin (sira no:6) 2.5. yol masrafi ve gündelikler ile 2.6. eslik etme zorunlulugu baslikli bölümlerinde kimlere nasil tedavi yollugu ödenecegi; ayrica Harcirah Kanunu’nun 4. maddesinde, kurumlarca geçici bir vazife ile görevlendirilenlere harcirah verilecegi, 5. maddesinde ise geçici görev yollugu unsurlari belirtilmistir.

 

Ancak üyelerimizden Genel Merkezimize tedavi ve geçici görev yolluklarinin zamaninda ödenmedigi yönünde sikâyetlerin gelmesi üzerine yaptigimiz çalismada, egitim çalisanlarinin Mart 2008’den beri tedavi ve geçici görev yolluklarini alamadiklarini, sadece ilkögretim okullarinda görev yapan egitim çalisanlarinin alacaklari yolluk miktarinin yaklasik 50 milyon YTL civarinda oldugunu tespit ettik. Ortaögretim ile Din Ögretimi Genel müdürlüklerine bagli birimlerdeki çalisanlarin da yolluk alamadiklari göz önünde bulunduruldugunda, bu rakam daha da artmaktadir.

 

Bulunduklari il disindaki hastanelere giden memur ve birinci derece yakinlarinin çogu borçlanarak gidip gelmektedir. Agir hastalari oldugunu da düsündügümüzde, egitim camiasi mensuplarinin magduriyetinin ne boyutta oldugu daha net anlasilacaktir. Yolluklardaki sikintilarin giderilmesi için Emniyet Genel Müdürlügü ve Milli Savunma Bakanligi’nda oldugu gibi yolluk ödeme fonksiyonel kodlarinda degisiklik yapilarak tedavi, geçici görev ve sürekli görev yolluklarinin kodlarinin degistirilmesini Milli Egitim Bakanligi’ndan daha önce talep etmistik. Ayrica tedavi ve geçici görev yolluklarinin ödenmesi için Milli Egitim Bakanligi yetkilileri ile yaptigimiz görüsmelerde, ödenek olmadigi, Maliye Bakanligi’nin ödenek ayirmasi gerektigi ifade edilmistir.

 

Bunca zaman geçmesine ragmen egitim çalisanlarinin hakki olan geçici görev ve tedavi yolluklari hala ödenmemistir. Bu yolluklarin bir an önce ödenerek, magduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.

 

Söz konusu yolluklarin tahakkuk süreci söyledir: Çalistiklari yerlerin disinda tedavi olan egitimcilerin yolluk çizelgeleri hazirlanarak, Milli Egitim müdürlüklerine iletilmektedir. Milli Egitim Müdürlügü Tahakkuk birimleri de yolluk tahakkuklarini hazirlayip, Defterdarlik Muhasebe Müdürlügü’ne teslim eder, Muhasebe Müdürlügü ödenek oldugu takdirde ödemeyi hemen yapabilmektedir. Ancak yolluk tahakkuklari yapilmasina ragmen ‘ödenek olmadigi’ gerekçesi ile yolluklar ödenmemektedir.

 

Maliye Bakanligi’ndan, biriken tedavi ve geçici görev yolluklarinin ödenmesini istedik.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen