Haber
2012-06-18 07:31:14
Bakanlik Ne Yapmaya Çalisiyor?

Bakanligin son dönemlerindeki, özellikle egitim çalisanlarina yönelik bazi uygulamalarini anlamakta zorlaniyoruz. Kimi uygulamalar var ki hakli olarak “Bakanlik ne yapmak istiyor” sorusunu sorduruyor. Bunun son örnegi, Milli Egitim Bakanligi Bilisim Sistemleri Grup Baskanligi’nin 29.05.2012 tarihli ve 809 sayili yazisidir.

Söz konusu yaziyla Bakanlik personeli, “Milli Egitim Bakanligi Bilisim Sistemleri Kullanim Taahhütnamesi” basligi altindaki metne imza atmaya zorlanmaktadir. “Bakanlik personelinin kurumsal bilgi ve bilgi kaynaklarinin gizlilik, bütünlük ve devamliligi konusunda bilinçlendirilmesi” gereginden hareketle kaleme alindigi ileri sürülmüs ise de hukuka ve kanuna aykiri olan metnin, ögretmenler basta olmak üzere, Bakanlik personeline imzalatilacagi anlasilmaktadir. 657 sayili Kanun dahil egitim çalisanlarinin görev ve sorumluluklari kapsaminda yer almayan, görev tanimlari ile uyusmayan, kanuna aykiri yeni sorumluluk halleri ihdas eden gayri hukuki bir belge mahiyetindeki taahhütname, egitim çalisanlarinin sahip olduklari kariyer ve liyakata, meslek ahlakina, sorumluluk bilincine sahip olmayan kisiler olduklari ön kabulünün izleri ve rencide edici ifadeler içermektedir ki, bu son derece sakat bir yaklasimdir.

Söz konusu taahhütname ile Bakanlik personeline sunulmayan, aksine personelce kamu hizmetinin yürütülmesi noktasinda kullanimi zorunlu tutulan bilisim sisteminin kullanilmasi esnasinda, sistemin kullaniminin zorunlu olarak genelin paylasimina da açik olmasi nedeniyle personele izafe edilemeyecek is ve islemlerden sorumlu tutulmasina neden olunacaktir. Taahhütname maddeleri ayni zamanda kisilik haklarini ihlal edecek niteliktedir.

Bahse konu Bakanlik yazisinda anilan taahhütnamenin Bakanlik personelince imzalanmasinin zorunlu olduguna dair bir hüküm olmamasindan hareketle imzalanmamasi; idareciler tarafindan yaptirim tehdidi altinda imzalatilmaya çalisilmasi veya personelin buna icbar edilmesi halinde ise asagida yer alan muhalefet serhi düsülmek suretiyle imzalanmasi yerinde olacaktir. 

Müstesarin Yazisi Için Tiklayiniz

Taahhütname Örnegi Için Tiklayiniz

Serh Yazisi Için Tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen