Haber
2010-08-02 07:21:36
Balyozcular Yargiyla ve Milletle Dalga Geçiyor, Emekli Edilmelidir

Memur-Sen Genisletilmis Bas- kanlar Kurulu, Kizilcahamam Asya Termal Tesisleri’nde toplandi.

Açilista konusan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, gündeme iliskin konularda degerlendirmelerde bulundu. Balyozcularin teslim olmama- sinin yargiyla ve milletle ‘dalga geçmek’ anlamina geldigini ifade eden Gündogdu, Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) Iç Hizmet Kanunu’nu düzenleyen 35. maddenin degistirilmesiyle ilgili olarak da, “61 model iç hizmet yasasiyla hiç bir sey basarilamaz” dedi. Gündogdu, 12 Eylül magduru olmasina ragmen darbelere karsi oldugunu, darbecilerle kendisinin hesaplasacagini söyledigi halde hayir diyeceklere, ‘Stockholm Sendromu’ benzetmesinde bulundu.

 

Gündogdu, toplu görüsmeler öncesi gerçeklesen toplantidaki konusmasinda, ilk olarak Balyoz sorusturmasina deginerek, terfi-tayin tartismalarini saskinlikla karsiladiklarini, kirlilige bulasmis olanlarin en kisa sürede görevden uzaklastirilarak TSK’nin temizliginin saglanmasi gerektigini söyledi.

 

Darbecilerin terfi ettirilmek yerine ordudan temizlenmesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, haklarinda tutuklama karari bulunmasina ragmen, hukukla dalga geçen, hukuk tanimazlik içeren davranislari da ibretle izlediklerini kaydetti.

 

Anayasa Degisikligi Sart

Türkiye’nin önündeki engellerden birinin de, darbe anayasasi oldugunu vurgulayan Ahmet Gündogdu, mevcut anayasanin çeliskilerle dolu oldugunu dile getirdi.

 

Gündogdu, “1960 ve 1980 ihtilallerinin gerekçesini olusturan, demokrasinin yolunu tikayan 35. maddenin topyekûn kaldirilmasini istiyoruz. Siyasi partiler samimi ise,  TSK Iç Hizmet Kanunu’nun 35. maddesinde yapilacak degisiklikle yetinilmemeli, TBMM Iç Tüzügü de yeni ve demokratik bir anlayisla ele alinmalidir. Demokrasinin önündeki bu ve benzeri engellerin kaldirilmasina yönelik bir demokratiklesme paketi hazirlanirsa, Memur-Sen olarak bu paketi sonuna kadar destekleriz ve arkasinda oluruz” seklinde konustu.

 

Türkiye’deki hukuk sorununa da dikkat çeken Gündogdu, 411 milletvekilinin iradesinin 7 yargiç eliyle yok sayilmasinin anlasilir olmadigini belirterek, bu garabetlerin sona erdirilmesini istedi.

 

Memur-Sen’e Yandas Diyenler Kendi Geçmislerine Baksinlar

Memur-Sen’in iktidara yakinlik sebebiyle büyüdügü iddialarina sert cevap veren Gündogdu, sendika yasasinin çiktigi Anasol-M hükümeti döneminde, bir yilda 360 bin üyeye ulasanlarin, bakanlar eliyle üye formu tasiyanlarin, Memur-Sen’in 9 yilda geldigi noktayi hazmedemeyip, hezeyanda bulunduklarini vurguladi.

 

Hayir Diyenler Gardiyanina Asik Mahkum Gibiler

12 Eylül magdurlarina, ‘gardiyanina asik mahkum’ benzetmesinde bulunan Gündogdu, ‘12 Eylül’le hesaplasacagiz’ diyenlerin referandumda ‘hayir’ diyecek olmalarini anlamakta zorlandiklarini kaydetti.

 

Referandumda ne tür karar verecegini kamuoyuna açiklamakta zorlanan memur sendikalari konfederasyonu bulundugunu söyleyen Gündogdu, “Siz ‘evet’ diyemezsiniz. Siz isiktan korkuyorsunuz. 13 Eylül sabahi günes dogacak ve isiktan korkan yarasalarin isi bitecek” diye konustu.

 

Hayir Diyenlerin Kimlikleri, Evet Demek Için Yeterli

Sultan II. Abdülhamit’in bir sözüyle, ‘evet’ ve ‘hayir’cilari degerlendiren Gündogdu, söyle konustu: “Büyük Sultan diyor ki, bir sey yapacagim zaman, Ingiltere ve Rus büyükelçisine soruyorum; onlar ne diyorsa, ben tersini yapiyordum.  Referandumda da, kimlerin ‘hayir’ dedigine bakmak lazim. Ergenekoncularin, YARSAV’cilarin hayir dedigi bir icraat, millet-devlet menfaatinedir. Biz de ‘evet’ diyoruz.”

 

Hükümet Toplu Sözlesme Yapiyor Gibi Davranmali

Gündogdu, Anayasa degisikliginin gerçeklesmesi halinde, hükümetin, toplu görüsme masasinda alinan kararlari Bakanlar Kurulu’nda degisiklige ugratmadan yürürlüge koymasi çagrisinda bulundu.

 

Anayasa degisikliginin bir eksik ayaginin da, memurlara uygulanan siyaset yasaginin kaldirilmamasi ve grev hakkinin verilmemesi oldugunu anlatan Gündogdu, “13 Eylül’den itibaren de topyekûn anayasa degisikligi istiyoruz. Siyaset ve grev hakki önemli bir eksikliktir. Siyaset hakkini önemsiyoruz” dedi.

 

Ahmet Gündogdu, konusmasinin sonunda, anayasa degisikligi konusunda dört kesim bulunduguna isaret ederek, “Birincisi, evetçiler; Türkiye’nin geleceginin aydinlik olmasini isteyenler. Ikincisi, hayircilar; üçüncüsü, boykotçular; dördüncüsü, renksizler. Evetçilerin isi çok kolay, çünkü evet demeleri için yüzlerce sebep var. Hayircilar ise çeliski içerisindedirler” degerlendirmesinde bulundu.

 

 

Etyemez: Örnek Teskil Eden Kazanimlar Elde Ettik

Genel Sekreterimiz Halil Etyemez de toplantida bir konusma yapti. Egitim-Bir-Sen’in Milli Egitim Bakanligi’nda farki açarak, 149 bin üyeyle yetkisini sürdürdügünü hatirlatan Etyemez, egitimin ve egitim çalisanlarinin sorunlarinin çözümüne katkida bulunmaya devam edeceklerini ifade etti. Etyemez, hedeflerinin, önümüzdeki yil genel yetkiyi almak oldugunu kaydetti.

 

Etyemez, Milli Egitim Bakanligi’nda geçen yil yetkili olan ve bu yil yetkisini pekistiren Egitim-Bir-Sen’in katildigi Kurum Idari Kurulu toplantisinda egitim çalisanlari adina önemli kazanimlar elde ettigini vurguladi.

 

Söz konusu kazanimlarin diger kurumlara örnek teskil ettigini belirten Halil Etyemez, bunlardan birinin, daha önce yüzde 70 olarak belirlenen banka promosyonlarinin tamaminin egitim çalisanlarina verilmesi oldugunu bildirdi.

 

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’nun, promosyonlarin tamaminin tüm çalisanlara verilmesi yönündeki çabasinin sonuç verdigini ifade eden Etyemez, bu konuyla ilgili çalismanin tamamlandigini ve yayinlanacak olan Basbakanlik Genelgesi ile tüm çalisanlarin, Milli Egitim Bakanligi’nda oldugu gibi, promosyonlarin yüzde 100’ünü alacagini dile getirdi.

 

Etyemez, Konfederasyonumuz Memur-Sen’in gündem olusturan çalismalara imza attiginin altini çizerek, 392 bin 171 üye sayisiyla yetkili konfederasyon olarak toplu görüsmelerde çalisanlar adina masaya oturacagini sözlerine ekledi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen