Haber
2014-07-05 07:47:15
Başbağlar Katliamı Artık Aydınlatılsın, Sorumlular Cezalandırılsın!

Türkiye’nin yakın tarihinin karanlıkta kalan önemli olaylarından biri de Başbağlar Katliamı’dır. Katliamın üzerinden 21 yıl geçti. Ancak failleri hala meçhul!

 

2 Temmuz’da Sivas Madımak Otel’de meydana gelen olayların hemen sonrasında Erzincan’ın Başbağlar Köyü’nde bir katliam yaşandı. Akşam karanlığında köye gelen yüz civarında silahlı kişi, köyün giriş ve çıkışlarını tutmuş, telefon hatlarını kesmişti. Köyün dünya ile bağlantısını kesen silahlı kişiler, her şeyden habersiz ve savunmasız köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadın, yaşlı demeden 33 kişiyi kurşuna dizmiş, evleri ateşe vermişti.

 

Katliamı gerçekleştirenler, bu vahşetin, “Sivas olaylarına misilleme” olduğuna dair bildiri bıraktıktan sonra köyden çekildiler. Bu menfur olaydan sonra, yakılan evlerin yerine yenileri yapıldı, köy yeniden imar edildi ama 33 kişinin katilleri hala bulunamadı veya bulunmadı. Olaydan sonra yakalananlar, her nedense serbest bırakıldı. Sonra tekrar aranmaya başlandı; ancak, kaçan kaçmıştı.

 

Başbağlar’da katliam gerçekleştiren terörist grubun elini kolunu sallayarak köye gelmeleri, 2 saate yakın örgüt propagandası yapıp camide namazda olan erkekleri dışarı çıkardıktan sonra kurşuna dizmeleri, insanların evlerinin içinde yakılması, bine yakın hayvanın yakılarak telef edilmesi, ağaçların ve tüm evlerin yakılması olayları gerçekleşirken güvenlik güçlerinin olaydan 12 saat sonra köye ulaşması, kurşunların balistik incelemesinin yapılmaması, dava sürecinde izlenen akıl almaz hukuksuz tavır ve davranışlar, 21 yıldır hala soru işareti olarak durmaktadır. 

 

Türkiye’nin yakın tarihine bir kara leke olarak geçen Başbağlar Katliamı’nın üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmaması anlamlıdır. Türkiye’nin demokratikleşmesi bakımından bu ve benzeri karanlıkta kalan ve bırakılan olayların aydınlığa kavuşturulması son derece önemlidir. Ülkemizin demokratikleşmesi bakımından bu ve benzeri karanlıkta kalan/bırakılan olayların aydınlığa kavuşturulması elzemdir.

 

Eğitim-Bir-Sen olarak, Başbağlar Katliamı’nın, failleri bulunup hukuk karşısında yargılanana kadar takipçisi olacağımızı, katledilen masum insanları unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtmek isteriz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen