Haber
2011-07-05 07:23:58
Basbaglar’in Failleri 18. Yilinda Hala Meçhul(!)

Türkiye’nin yakin tarihinin karanlikta kalan önemli olaylarindan biri olan Basbaglar Katliami’nin üzerinden 18 yil geçmesine ragmen hala failleri bulunamadi.

 

2 Temmuz’da Sivas’ta meydana gelen olaylarin hemen sonrasinda Erzincan’in Basbaglar Köyü’nde bir katliam yasandi. Insanlik vicdanini sizlatan vahsetin aydinliga kavusturulup faillerinin hala yakalanmamis olmasi, Türkiye’nin gelecegi adina endise vericidir.

 

5 Temmuz 1993’te, aksam karanliginda köye gelen silahli kisiler, önce köyün dünya ile baglantisini kestiler; daha sonra, her seyden habersiz ve savunmasiz köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadin, yasli demeden 33 kisiyi kursuna dizip, evleri atese verdiler.

 

Katliami gerçeklestirenler, bu vahsetin, “Sivas olaylarina misilleme” olduguna dair bildiri biraktiktan sonra köyden çekildiler. Bu menfur olaydan sonra, yakilan evlerin yerine yenileri yapildi, köy yeniden imar edildi ama 33 kisinin katilleri hala bulunamadi veya bulunmadi. Olaydan sonra yakalananlar, her nedense serbest birakildi. Sonra tekrar aranmaya baslandi; ancak, kaçan kaçmisti.

 

Türkiye’nin yakin tarihine bir kara leke olarak geçen Basbaglar Katliami’nin üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmamasi anlamlidir. Türkiye’nin demokratiklesmesi bakimindan bu ve benzeri karanlikta kalan ve birakilan olaylarin aydinliga kavusturulmasi son derece önemlidir.

 

Ergenekon Davasi ile yeniden gündeme getirilen ve karmasik iliskilerin aydinlatilmaya çalisilmasi kapsaminda Basbaglar Katliami’nin da ele alinmasi gerektigine inaniyoruz. Dosyayi, ‘PKK’lilar saldirdi’ diyerek kapatmak, birçok seyin karanlikta kaybolup gitmesinden baska bir ise yaramayacaktir.

 

Terörün her türlüsüne karsi olan Egitim-Bir-Sen olarak, Basbaglar Köyü’nde katledilen masum insanlari unutmayacagiz ve unutturmayacagiz.  


   bu videoyu facebookta paylas
sitene ekle

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen