Haber
2012-07-05 07:31:22
Basbaglar’in Katilleri 19 Yildir Aramizda Yasiyor !

Türkiye’nin yakin tarihinin karanlikta kalan önemli olaylarindan biri olan Basbaglar Katliami’nin üzerinden 19 yil geçti. 1993’te gerçeklestirilen ve 33 masum sivilin öldürüldügü katliamin failleri hâlâ bulunamadi. Olaylarla ilgili 20 kisi gözaltina alindi. Bunlardan 18’i beraat etti, ikisi mahkûm oldu.

2 Temmuz’da Sivas’ta meydana gelen olaylarin hemen akabinde Erzincan’in Basbaglar Köyü’nde kelimenin tam anlamiyla bir katliam yasandi. Insanlik vicdanini sizlatan vahsetin üzerinden bunca zaman geçmesine ragmen olayin aydinliga kavusturulamamasi, yarinlarimiz adina kaygi vericidir.

5 Temmuz 1993 günü, aksam karanliginda köye gelen yüz civarinda silahli kisi, köyün giris ve çikislarini tutmus, telefon hatlarini kesmisti. Köyün dünya ile baglantisini kesen silahli kisiler, her seyden habersiz ve savunmasiz köylüleri meydanda toplayarak; çocuk, kadin, yasli demeden 33 kisiyi kursuna dizmis, evleri atese vermisti.

Katliami gerçeklestirenler, bu vahsetin, “Sivas olaylarina misilleme” olduguna dair bildiri biraktiktan sonra köyden çekilmisti. Bu menfur olaydan sonra, yakilan evlerin yerine yenileri yapildi, köy yeniden imar edildi ama 33 kisinin katilleri hala bulunamadi veya bulunmadi. Olaydan sonra yakalananlar, birilerinin talimatiyla serbest birakildi. Sonra tekrar aranmaya baslandi. Ancak, kaçan kaçmisti.

Türkiye’nin yakin tarihine bir kara leke olarak geçen Basbaglar Katliami’nin üzerindeki sis perdesinin bir türlü aralanmamasi manidardir. Ülkemizin saglam demokratik temeller üzerine kurulmasi bakimindan bu ve benzeri karanlikta kalan ve birakilan olaylarin bir an önce aydinliga kavusturulmasi zaruridir.

Vahsetin faillerinin hala bir yerlerde yasadigini, daha da önemlisi bunlarin yakalanip gerekli cezaya çarptirilmadigini bilmek, tüm vicdan sahibi insanlara aci vermektedir.

12 Eylül ve 28 Subat darbelerinin sorumlularinin yargi önüne çikarildigi bir dönemde bu olayin üzerine gidilmemesini anlamak mümkün degildir. Ergenekon Davasi ile yeniden gündeme getirilen ve karmasik iliskilerin aydinlatilmaya çalisilmasi kapsaminda Basbaglar Katliami’nin da ele alinmasi gerektigine inaniyoruz. Dosyanin kapatilmasi, birçok seyin karanlikta kaybolup gitmesinden baska bir ise yaramayacaktir.  

TBMM Insan Haklari Inceleme Komisyonu bünyesinde “Terör ve Siddet Olaylari Kapsaminda Yasam Hakki Ihlallerinin Incelenmesi” adiyla olusturulan ve Basbaglar katliamini inceleyecek olan alt komisyondan beklentimiz, vesayetçi sistemin karanlik senaryosunu desifre etmesi ve bu menfur olayi bütün yönleriyle bir an önce gün isigina çikarmasidir.

Terörün her türlüsüne karsi olan Egitim-Bir-Sen olarak, Basbaglar Köyü’nde katledilen masum insanlari unutmayacagiz ve unutturmayacagiz. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen