Haber
2010-09-03 07:21:42
Basbakan Erdogan: Memur-Sen, Güçlü ve Cesur Bir Sekilde 'Evet' Diyor

Basbakan Recep Tayyip Er- dogan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'ni (MHP) basörtüsü sorununun çözümü için 13 Eylül'de isbirligine davet etti.

Basbakan Recep Tayyip Er- dogan Memur-Sen tarafindan Harbiye Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftar programina katildi.

Iftarin ardindan sendikalilarla selamlasarak konusma yapacagi Harbiye Salonu'na geldi. Alkislar arasinda kürsüye çikan Basbakan Erdogan, Memur-Sen'in anayasa degisikligine çok güçlü ve cesur birsekilde 'evet' dedigini hatirlatti. Memur-Sen'in sadece 'evet' demekle kalmadigini, son derece bilimsel çalismalar ve arastirmalarla neden 'evet' dedigini de ortaya koydugunu belirten Erdogan, bakildiginda birçok kesimin 'hayir' derken neden 'hayir' dediginin farkinda olmadigini ifade etti.

Mensubu bulundugu siyasi parti ve ideoloji nedeniyle 'hayir' diyenler olduguna deginen Erdogan, "Biz 12 Eylül'de herhangi bir siyasi partinin ambleminin altina mühür vurmayacagiz, beyaz ya da kahve renginin bulundugu bölüme muhrü vuracagiz. Orada parti amblemi, benim ismim yok. Orada 'evet' veya 'hayir' var. Burada 26 maddelik bir anayasa degisikligini oyluyoruz." dedi.

Paketin Içerigini Konusamayanlar, Sulandiriyor
Siyasi partilerin genel baskanlarini dinlediginde onlarin ne yazik ki anayasa degisikliginin içerigine girmedigini söyleyen Basbakan Erdogan, kayisi, findik, incir, çay, künefe konustuklarinin altini çizdi.

Anayasa'nin sulandirildigini aktaran Erdogan, "Yasama, yürütme yargi arasindaki iliskileri düzenleyen temel bir metin olan anayasa bu kadar sulandirilir mi? Bunu sulandiricak kadar bir ülkenin yönetiminde uzak bir anlayis olur mu? Gelin su 26 maddeyi konusalim. Gerçekten tarihi bir süreç yasiyoruz. Türkiye'de 1982 anayasasi üzerinde defalarca degisiklikler yapildi. Bu anayasa bir darbe anayasasi ve darbe psikolojisiyle yapilmistir. 12 eylül anayasasinin ortaya çikardigi vesayet, yapilan tüm degisikliklere ragmen kaldiramadi. Bugün 26 maddelik bir degisiklikle öze dokunuyor ve demokratiklesmeyi gerçeklestiriyoruz." diye konustu.

Basbakan Erdogan referandumla yapilacak olan degisikligin sadece 12 Eylül'ün vesayetini degil, 27 mayisin olusturdugu vesayeti de kaldiracagini söyledi. Sadece 12 Eylül'de idam edilen gençlerin hatirasini degil, merhum Adnan Menderes'in de hatirasini yad edeceklerini vurgulayan Basbakan konusmasini söyle sürdürdü:

"Bu ülkede darbelerin sorgulanabilir oldugunu gösteriyoruz. En azindan iadei itibar nedir, bunu gösteriyor, bunu savunuyoruz. Bu ülkede darbelerin üzerinde artik dokunulmazlik zirhi olamayacagini gösteriyoruz. Bu ülkede artik egemenligin kayitsiz sartsiz milletin oldugunun altini çiziyoruz. Bu ülkede siyaset 27 Mart, 12 Eylül ve 28 subatin gölgesinde kaldi. Yasanan olaylar agir tramvalara neden oldu. Türkiye'nin ekonomisi, dis politikasi, sayginligi ve gücü bundan etkilendi. Bazi siyasi partilerin degisime karsi çikmalari ve degisikligin karsisinda adeta bir duvar gibi durmalarinin sebebi bu aliskanliktir. Statükoda yetisenler ve gelisenler elbetteki statükonun degismesini istemezler. Küçük olsun ama benim olsun, refahin, huzurun haklarin millete yayilmasina razi gelmezler. 12 Eylül'le yüzlesiyor olmamizdan rahatsiz oldular. Çünkü yillarca 12 Eylül'ün edabiyatini, istismarini yaptilar. Ama bununla yüzlesmeye hiç bir zaman cesaret edemediler. Simdi bizim cesaretimiz vicdanlarini sizlatiyor. Hep hak dediler özgürlük dediler ama is gerçeklestirmeye gelince yanasmadilar. Partilerin kapatilmasindan sikayetci olanlar, Avrupa'ya konuyu hep sikayet edenler oy kabinine gelemediler. Kizlarimizin basörtüsüyle okumasinin önünü açan degisiklige evet diyen, meclis kararina, 'Kaosa kalkan 411 el' diye manset attilar."

Kadrolasma Iddialarina, Geçmisteki Fislemelerle Cevap Verdi
Geçmisten bu yana yargida kadrolasmadan sikayet edenlerin oldugunu anlatan Recep Tayyip Erdogan, bir zamanlar söylenen, 'Kendi yandaslarimizi yargiya koymayip da MHP'lileri ya da Refah Partilileri mi koyacagiz' sözlerine vurgu yapti.

Erdogan konusmasinda "Anayasa mahkemesi ve HSYK'yi genis tabanli hale getiren bir düzenleme getiriyoruz. Ne diyordu CHP; 2 maddeyi çikarin tüm maddelere 'evet' diyoruz. Neydi o 2 madde anayasa ve HSYK yapisi. Ne oldu anayasa mahkemesine götürdü. Mahkeme esasa girerek redakte etti ama bu haliyle tamam dedi. O degisiklikle milletimizin önüne getirdiler. Simdi neden evet demiyorlar." dedi.

Yargidaki Kusatma Kalkacak
Kiliçdaroglu'nun Van'da farkli, Izmir'de farkli konustugunu söyleyen Erdogan, "Tunceli'de 'af' diyor. Sonra 'ben bunlarla bölücü basini kastetmedim' diyor. Sen benim 7 bin sehidimin hesabini kime vereceksin. Senin 7 bin sehidimin katilini affetme yetkin var mi? Bir defa bu yetkiyi nereden aldin. Parlementodaki sayin ne? Basinizi elinizin arasina alin ve düsünün. Degerli kardeslerim iki de bir çikip bizim yargiyi kusatacagimizi ileri sürüyor. Onlarin derdi yargi üzerindeki kendi kusatmalarinin kalkacak olmasidir. Onlar için yargi arka bahçeydi. Simdi milletin ön bahçesi oluyor. Insallah bu kusatmayi milletimizle birlikte el ele kaldiracagiz. Bu anlayis inanin türkiye'nin önünü tikiyor." seklinde konustu.

Yazici: Bazi Sendikalarin Sendikaciliginin Arkasinda Baska Seyler Var
Devlet Bakani ve Basbakan Yardicimcisi Hayati Yazici da konusmasinda, emaneti devraldiklari günden bu yana hiç kimseyi hiç bir kesimi kandirmadiklarini, hak edenlere hakkini vermeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Toplu sözlesmelerde de bu ilkeleri gözettiklerini aktaran Hayati Yazici, bazi sendikalarin sürecin basinda mizikçilik etmeye kalkistigini, onlarin sendikaciliklarinin ardinda baska seyler oldugunu ifade etti.

Gündogdu, Toplu Sözlesme Için Tesekkür Etti
Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu ise açilista yaptigi konusmada, israrli ve kararli bir sekilde dile getirdikleri toplu sözlesme hakki anayasa degisikliginde yer aldigi için Basbakan'a yürekten tesekküre ettigini söyledi.

Milletin 12 Eylülde tutmak zorunda kaldigi demokrasi orucunu açacagini belirten Ahmet Gündogdu, "Millet iradesine saygi duymayanlar referandumdan sonra oruç tutmaya baslayacaklar. Almanya'ya isçi olarak giden vatandaslarimizin çocuklari demokrasi tarihi okurken, biz halen darbe tarihi okuyoruz. Milletimiz 12 eylülde darbeler çagini kapatip, demokrasi ve özgürlükler çagini açacaktir. Siyasi partiler soruyor bu pakette, findik, tütün, çay var mi? Vallahi bu pakette tütün de var, üzüm de var, hamsi de var. Ürünlerini pazarlamasi karizmasiyla ilgili olacaktir. Uluslararasi çevrede söz sahibi degilseniz domatesini bile degerinde satamazsiniz. Anayasa degisikligi ile her türlü kayit disiligin önüne geçilecek. Hayir diyenler daha önce de domakratiklesmeye, ögrenciye burs vermeye, Cumhurbaskaninin halkin seçmesine evet diyememislerdi. Onlar basi örtülü kizlarimizin üniversiteye girmesine, yargi organlarin bagimsiz olmasina evet demekten hep kaçindilar. Onlar milletten hep korktular, çünkü onlar milletten hep kopuktular." ifadesini kullandi.

400 bin üyesine çagrida bulunan Gündogdu, her üyenin 50 kisiyi 'evet' için ikna etmesini istedi. Ahmet Gündogdu, tasin altina elin degil tüm vücudun koyulma zamani oldugunu söyledi.

Iftar programina, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, Istanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkin, Memur-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen'e bagli sendikalarin genel baskan, genel merkez ve sube yönetim kurulu üyeleriyle, üyeler ve çok sayida sivil toplum kurulusu temsilcisi katildi.

  Genel Baskan Ahmet Gündogdu’nun Konusma Metni Için Tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen