Haber
2009-05-30 07:19:17
Basbakan Erdogan’a Sorunlarin Çözümüne Yönelik Önerilerimizi Sunduk

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Basbakan Recep Tayyip Erdogan ile Basbakanlik Resmi Konutu’nda görüstü. Gündogdu, görüsmede, basta Türkiye’nin acil çözüm bekleyen sorunlari olmak üzere kamu çalisanlari ile egitim çalisanlarinin sorunlarini gündeme getirdi.

 

Gündogdu, egitim çalisanlarinin sorunlarina dair çözüm önerilerimizden olusan bir dosyayi da Basbakan Erdogan’a sundu.

 

Yaklasik 1 saat 45 dakika süren toplantinin ardindan bir açiklama yapan Gündogdu, Basbakan Erdogan’a, memurlarin özlük haklari konusunda çözüme yönelik taleplerle demokratiklesme ve insan haklari konusundaki görüslerini ilettiklerini söyledi.

 

Erdogan’a sivil anayasa konusundaki çalismalarini takdim ettiklerini ifade eden Gündogdu, sivil anayasayi Türkiye’nin önemli ihtiyaçlarindan biri olarak gördüklerini belirtti. Hazirladiklari sivil anayasa ile ilgili bilgi veren Gündogdu, önerilerinin Anayasa’nin bütün maddelerini kapsamadigini dile getirerek, söyle konustu:

“Anayasa’nin hukukun üstünlügüne göre dizayn edilmesi ve devlete göre insani degil, insana göre devleti dizayn eden yapida olmasi, çalisma hayatini da buna göre biçimlendirmesi gerektigi anlayisiyla bir sivil anayasa çalismasi yaptik. Bu hazirlik içerisinde Anayasa’nin degistirilmesi teklif dahi edilemez maddelerinin haricinde var olan, daha sonradan eklenen baslangiç bölümünün de tartismaya açilmasi gerektigine inanarak, bir öneride bulunduk. Anayasa eliyle darbelere hazirlanan zeminin nasil olustugunu tespit ederek, bu olusumun nasil ortadan kalkmasi ve demokratik iklime yönelik, temel hak ve özgürlükler adina bireyin, insanin merkeze alinmasi gerektigine bu raporumuzda yer verdik. Düsünceleri açiklamanin serbest oldugu ama düsüncenin hayata dönüsmesinin hala kabul görmemesi garabetini bu raporumuzda dile getirdik. Egitimde firsat esitliginin; eleyen ve engellenen hak degil, engellerin kaldirildigi bir hakka dönüsmesi için talebimizi yansittik. Ayrica siyasi partileri halkin açmasi ve halkin kapatmasi gerektigini vurguladik. Bunun demokratik bir teamül olmasi gerektigi üzerinde durduk.”

 

Gündogdu, görüsmede Basbakan Erdogan’a takdim ettikleri Anayasa Raporu’nda YÖK’ün kaldirilmasini istediklerini kaydetti.

 

Krize yönelik önerilerini de Basbakan Erdogan’a anlattiklarini belirten Gündogdu, yilda iki defa olmak üzere asgari ücret tutarinda çalisanlara kriz çeki verilmesi ve vergi dilimlerinin 5 puan düsürülmesi önerisinde bulunduklarini ifade etti.

 

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, Basbakan Erdogan’in sunduklari görüs ve önerileriyle ilgili yaklasimi hakkinda ise sunlari söyledi:

“Sayin Basbakanimizla görüsmede, her konuda ayri ayri degerlendirmelerimiz oldu. Istihdam ile ilgili konunun acil çalisma yapilmasi gereken konular içerisinde oldugunun, sivil anayasa konusunda sivil topluma büyük is düstügünün Sayin Basbakan tarafindan da bir beklenti oldugunu gördük. Toplu sözlesme talebimize yönelik ‘çalisanlar’ ifadesine geçilmesi yönünde toplu sözlesmeden sorumlu Devlet Bakanimiz Hayati Yazici Bey de oradaydi. ‘Bunu çalisalim’ diye dogrudan talimatlandirmasi söz konusu oldu.”

Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu’nun Basbakan Erdogan’a takdim ettigi dosyada egitim çalisanlarinin sorunlarina iliskin çözüm önerilerimiz de yer aldi. Onlardan bazilari sunlar:

 

Tedavi Yolluklari

Hasta ve hasta yakinlarina tedavi olduktan sonra ödenek yok gerekçesi ile aylarca tedavi yolluklari ödenmemektedir. Bu durum magduriyetlere neden olmaktadir. Suan egitim çalisanlarinin bütçelendirilmis ve Maliye Bakanligi’ndan istenen toplam alacagi 70 milyon TL’yi bulmustur. Görev yolluklari da ayni sekilde aylarca geciktirilerek, egitim çalisanlari magdur edilmektedir. Bakanligin, egitim çalisanlarinin tedavi giderleri ve geçici görev yolluklarini kolaylikla ve zamaninda almasini saglayacak gerekli çalismalari yapmasi ve bu konudaki magduriyetleri gidermesi gerekmektedir.

 

Ek Ders Ücreti

2006 yilindan bu yana neredeyse dört yila yakin bir süredir, bu soruna hala bir çözüm getirilememistir. Bu nedenle; hafta içi mesai saatleri disinda ve hafta sonlarinda zorunlu olarak hizmetiçi egitim, kurs ve seminerlerine kursiyer olarak katilanlara ek ders ücreti ödenmesi,  ögretmenlerin sevkli ve idari izinli oldugu süreler ile resmi ve dini bayram günlerinde ek ders ücretinin kesilmemesi, yönetici olarak görev yapmakta olan ögretmenlerin haftada aylik karsiligi girmek zorunda olduklari ders saati sayisinin azaltilmasi ya da kaldirilmasi gibi hususlar basta olmak üzere; bu sorunun kökten çözülmesi için ek ders esaslarinda gerekli düzenlemeler yapilmalidir.

 

Sözlesmeli Ögretmenlik Uygulamasi

Sözlesmeli ögretmenlik uygulamasina 2006 yilinda baslanmis ve halen uygulanmaktadir. Bu uygulama ile henüz altyapisi olusturulmadan egitim kurumlarinda birçok sözlesmeli ögretmen istihdam edilmistir. Fakat sözlesmeli ögretmenler ile kadrolu ögretmenler arasinda özlük haklari bakimindan olusan farklar kurumdaki çalisma barisini ve is huzurunu bozmustur. Ayrica bu durum açikça sözlesmeli ögretmenleri magdur duruma getirmistir. Bu uygulama sona erdirilmeli, mevcut sözlesmeliler de kadroya geçirilmelidir.

 

Kalkinmada Öncelikli Yörelerde Görev Yapanlara ‘Yöre Tazminati’ Verilmesi

Kalkinmada öncelikli yörelerde ögretmen ihtiyacinin karsilanamamasi nedeniyle ögretmenler bu yörelere zorunlu olarak gönderilmektedir. Buna ragmen açik kapatilamamaktadir. Ögretmenlerin söz konusu yörelerde çalismasi için tesvik uygulanmalidir. Bunun için de kalkinmada öncelikli yöre tazminati verilmelidir. Bu uygulama, sorunu büyük oranda çözecektir. Bu yörelerde çalisan ögretmenlerin çocuklarina egitim bursu verilmesi uygulamasina da gidilmelidir.

 

Ilkögretim Müfettislerinin Haklarinda Iyilestirme Yapilmasi

“Ilkögretim Müfettisligi ‘Egitim Müfettisligi’ adi altinda Bakanlik merkez teskilatina baglanarak yeniden yapilandirilmalidir. Yeni düzenleme dogrultusunda ‘Egitim Müfettisleri’ yeni olusturulacak çalisma merkezlerinde görevlendirilmeli, kendi içerisinde rehberlik ve denetim, sorusturma, okul öncesi ve özel egitim gibi alanlarda uzmanlasmalidir. Egitim Müfettisleri Kurulu olusturulmalidir. Egitim müfettisliginde kariyer sistemine geçilmeli; “Egitim Basmüfettisi, Egitim Müfettisi ve Egitim Müfettisi Yardimcisi” seklinde düzenleme yapilmadir. Egitim müfettisligi, ‘Egitim Ögretim Hizmetleri’ sinifindan ‘Genel Idare Hizmetleri’ sinifina geçirilmeli, ek göstergeleri 3000’den 3600’e çikarilmalidir ve diger kurumlardaki denetim elemanlarina verilen makam tazminati egitim müfettislerine de verilmelidir.

 

ILKSAN

Yardim ve dayanisma amaciyla kurulan ILKSAN hakkinda son dönemlerde kamuoyunda saibeler olusmus, Denetim Kurulu raporlari ve bagimsiz denetim sirketlerince yapilan denetimlerde sandikla ilgili olumsuzluklar ortaya konulmustur. Ayrica, yasal degisikliklerle kurum yasal bir bosluk içine düsmüstür. Bu durumu pekistiren Danistay kararlari da mevcuttur. Yasal dayanagi da ortadan kalkmis bir kurum olan ILKSAN, üyeleri magdur edilmeden tasfiye edilmelidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen