Haber
2012-01-17 06:29:17
Basbakanliktan, Van Depreminde Zarar Gören Ögretmenlerin Konteyner, Ek ders ve Tazminat Sorunlarinin Çözülmesini Istedik

Basbakanliga bir yazi göndererek, Van depreminin psikolojik travmalarini henüz atlatamamis olan ve elverissiz kosullarda görevlerinin basinda olan ögretmenlerimizin, 23.12.2011 tarihinden 02.01.2012 tarihine kadar olan dönemde ek derslerinin ve belirtilen tarih araliklarinda ilgili karar geregi ödenmesi zorunlu olan aylik 300 TL tutarindaki deprem tazminatinin ödenmesi, yine ögretmenlerimizin yariyil tatilini yapmalari saglanarak bu sürede barinma ihtiyaçlarinin karsilanmasi için konteyner temin edilmesi talebinde bulunduk.

Depremde hayatini kaybeden ögretmenlerimizin ailelerinin yani sira deprem felaketine maruz kalan ögretmenlerimiz çesitli psikolojik sorunlarla beraber barinma sorunu ile de karsi karsiyadir. Deprem felaketine maruz kalan ögretmenlerimiz çesitli psikolojik sorunlarla beraber barinma sorunu ile de karsi karsiyadir. Kis mevsiminin iyiden iyiye hissedilmesi, çadirlarin soguga karsi dayaniksiz olmasi, eldeki konteynerlerin de çok az olmasi ögretmenlerimizi magdur etmektedir. Van’da daha önce görev yapan ve yeni atamayla Van’a gelen binlerce ögretmen kendilerine söz verilen konteynerlerin dagitilmasini beklemektedir. Ögretmenlerimizin barinma sorununun oldugu dönemde Milli Egitim Bakanligi, Van’da yasanan deprem nedeniyle egitime verilen aranin telafisi için bu bölgede yariyil tatilindeki is günlerinde de egitime devam edilecegini bildirmesi barinma problemi yasayan ögretmenlerimizin magduriyetini daha da artirmistir.

Van ve çevresinde meydana gelen deprem nedeniyle bu yerlerde görev yapan personele tazminat ödenmesi ile ilgili 14 Aralik 2011 tarih ve 28142 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan 06/12/2011 tarih ve 2011/2518 sayili Bakanlar Kurulu Karari’nin 1’inci maddesinin birinci fikrasinda,Van ili, Merkez ilçesi ile Ercis ilçesinde (bagli yerlesim birimleri dâhil) sürekli görevle fiilen çalismakta olan;  Kamu kurum ve kuruluslarinda sürekli ve geçici isçi pozisyonlarinda çalistirilan personele, 23.10.2011 tarihinden itibaren 6 ay süreyle 300 TL tazminat ödenir” hükmü yar almaktadir.

Yine ayni kararin 1. maddesinin üçüncü fikrasinda, “Tazminat, fiilen görev yapilan süreyle orantili olarak ay sonunda ödenir ve damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz” hükmü bulunmaktadir.

Ilgili madde hükmünde yer alan “fiilen görev yapilan süre” ifadesinden dolayi ögretmenlerimize 6 ay süreyle ödenmesi gereken 300 TL tazminat bugüne kadar ödenmemistir. Deprem nedeniyle okullarin kapali olmasindan dolayi ögretmenlerimizin derse girememeleri zorunluluktan ve Milli Egitim Bakanligi’nin tasarrufundan kaynaklanan bir durum olup bu durumun “fiilen görev yapma” kapsamina alinmasi, sözü edilen karara aykirilik teskil etmektedir. Çünkü ögretmenlerimizin fiilen görevleri devam etmekteydi. Nitekim ögretmenlerimiz, valilik bünyesinde olusturulan kriz merkezinde, yardim dagitim ve organizasyon faaliyetlerinde kamu hizmeti ifa etmistir.

Okullarin kapali olmasinin zorunluluktan ve Milli Egitim Bakanligi’nin tasarrufundan kaynaklanmasi nedeniyle, “fiilen görev yapma” sarti ileri sürülerek, 23.12.2011 tarihinden 02.01.2012 tarihine kadar olan dönemde ögretmenlerimizin ek dersleri ve ilgili karar geregi ödenmesi zorunlu olan aylik 300 TL tutarindaki deprem tazminatinin ödenmemesi hukuka ve mezkûr karara aykiridir. Ayrica ögretmenlerin barinma ihtiyacini karsilayacak konteyner temin edilemedigi gibi yariyil tatilleri de kaldirilmistir.

Depremin psikolojik travmalarini henüz atlatamamis olan ve elverissiz kosullarda görevlerinin basinda olan ögretmenlerimizin, 23.12.2011 tarihinden 02.01.2012 tarihine kadar olan dönemde ek derslerinin ve belirtilen tarih araliklarinda ilgili karar geregi ödenmesi zorunlu olan aylik 300 TL tutarindaki deprem tazminatinin ödenmesi, yine yariyil tatilini yapmalari saglanarak, bu sürede ögretmenlerimizin barinma ihtiyacinin karsilanmasi için konteyner temin edilmesi konusunda gereginin yapilmasini istedik. 

 Basbakanliga gönderdigimiz yaziyi görmek için tiklayiniz




MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen