Haber
2012-11-20 06:33:28
Başörtüsü Yasağına Karşı Seferberlik Başlattık

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, başörtüsü yasağına karşı seferberlik başlattıklarını belirterek, “Dün çocuklarımıza ceza vermek için yarışan rektörler vardı. Şimdi ‘Allah rızası için bir uyarı cezası verin’ diyorum; ‘yok başkanım biz ceza veremeyiz’ diyorlar. Allah’tan mı korkuyorlar yoksa ‘başörtüye anlaşmalı ceza bile versek, birileri bunu görür de gelecek planlarımız bozulur’ diye mi düşünüyorlar, bilmiyorum” dedi.

Vali Ahmet Kayhan Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen Konya İl İstişare Toplantısı’na katılan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Filistin’de yaşanan olaylar, kamu çalışanlarının hakları ve üniversitelerdeki başörtü yasağıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Amerika’yı ve İsrail’i eleştirerek konuşmasına başlayan Gündoğdu, “Kainatın ilk ırkçısı, Hazreti Adem’in ham maddesi ile kendi hammaddesini mukayese ederek, hammaddede üstünlük arayan lanetlenmiş şeytandır. Şeytanın yeryüzündeki devlet olarak temsilcileri de Amerikan yönetimi ve terörist İsrail’dir. Onun için bir kez daha bu terörist devlet İsrail’i lanetliyorum. İslam ülkelerini artık şeytan taşlamak için sözde açıklama yapmaya değil, birlik kurup teröristlerin terörizmlerine son verecek girişimlerde bulunmaya davet ediyorum” dedi.

Toplu ve toplumsal sözleşmeye ‘evet’ diyerek öncülük ettikleri referandumdaki birinci kazançlarının uyarı ve kınama cezalarına yargı yolunun açılması olduğunu ifade eden Gündoğdu, ikinci kazançlarının toplu sözleşme hakkı, üçüncüsünün ise Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı olduğunu söyledi. Bu hakkın çok önemli olduğunu aktaran Gündoğdu, “Doğrudan başörtüsünü yasaklayan bir hüküm olmamasına rağmen sadece üniversitelerde başörtüsü serbest olsun diye 411 milletvekilinin evet diyerek açtığı o yolu, Anayasa Mahkemesi’nin 7 yargıcı kapatmıştır. Bu yolu yine Anayasa Mahkemesi eliyle açacağız” diye konuştu.

“Mevcut iktidarın referandum paketini hazırlaması sonrasındaki en önemli işi, 4+4+4’lük eğitim sistemi olmuştur” diyen Ahmet Gündoğdu, “Ek ödeme mücadelemiz bitmiş değil. Biz önce tamirat, ondan sonra da inşaat istiyoruz. Bu mücadeleye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Başörtüsü yasağının cinsiyet ayrımcılığı olduğunu belirten Gündoğdu, şöyle devam etti: “Başı örtülü bir kadının aynı dindarlık oranında bir erkek her türlü görevi yapabiliyorken, Meclis’e girebiliyorken; kadın olduğu için giremiyorsa, bu başörtüye uygulanan şiddettir. Gazetelerin üçüncü sayfalarında manşet haber; karısını döven erkek yüzde 99, kocasını döven kadın yüzde 1. Devletin televizyonları bile bu şiddeti kınıyor. Ben de devlete çağrıda bulunuyorum. Kadına uygulanan en tehlikeli şiddet başörtü yasağıdır. Uygulayıcısı devlettir. Sosyal devlet bunu terk etmek zorundadır. Kadının ne giyeceğine, nasıl giyineceğine karışan ucube erkek anlayışından, vatandaşının nasıl inanacağına, nasıl yaşayacağına karışan, vatandaşını tanımak yerine tanımlayan ucube devlet anlayışından da sosyal devlete, özgür bireye Memur-Sen’in öncülüğünde geçeceğiz inşallah.”

 

Serra Yılmaz’a Tepki

Sanatçı Serra Yılmaz’ın başörtü kadınlar için söylediği ‘Başörtülüler korkutuyor beni, öcü gibi geliyorlar’ sözüne de tepki gösteren Gündoğdu, “Serra Yılmaz diye bir sanatçı müsveddesi, başörtülüleri görünce öcü görmüş gibi oluyormuş. Bunlar insanlıktan değil, demokrasiden bile nasibini alamamışlar. Demokrasi, tahammül rejiminin adıdır, birlikte yaşamanın adıdır, birbirine tahammül etmenin adıdır. Biz bu hanımefendiye ‘bizim çocuklar da seni görünce domuz görmüş gibi oluyor’ demeyeceğiz. Çünkü biz, domuzu da Allah yarattığına göre ‘vardır bir hikmeti’ diyeceğiz. Ama etinden de, sütünden de, kılından da, kendisinden de uzak olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Başörtülü Öğrenciye Ceza Verene Plaket Vereceğim

Konuşmasında bir çağrıda bulunan Gündoğdu, şunları söyledi: “Memur olup da başörtüsünden dolayı uyarı ya da kınama cezası bile almış olanlar başkanımla irtibat kursunlar. İdare Mahkemesi, mecbur kalırsak Danıştay, sonra Anayasa Mahkemesi, yüzde 99,5 Anayasayı değiştirmeye kalmaksızın bu sorunu çözeceğiz.”

Üniversite öğrencilerinin sıkıntı yaşadığını vurgulayan Gündoğdu, “Dün çocuklarımıza ceza vermek için yarışan rektörler vardı. Şimdi ‘Allah rızası için bir uyarı cezası verin’ diyorum; ‘Yok başkanım biz ceza veremeyiz’ diyorlar. Allah’tan mı korkuyorlar yoksa başörtüye anlaşmalı ceza bile versek birileri bunu görür de gelecek planlarımız bozulur diye mi düşünüyorlar bilmiyorum? Kalplerini okuma şansım yok. Ama üniversitede okuyan bir genç kızımız adına mutlaka dava açmamız lazım. 2547 sayılı Kanun’un geçici 16. maddesini lütuftan özgürlüğe döndürmemiz için, bir dava da olsa, Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etmemiz şart. Bu da açık çektir. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, duyduğunuz öyle bir kızımız varsa bize haber verin. Ceza verene de plaket vermeye hazırım. Bu ceza işimize yarayacak” dedi.

 

Teşkilat Toplantısı Yapıldı

Programın açılışında konuşan Memur-Sen İl Temsilcisi ve Şube Başkanımız Latif Selvi ise, elde edilen başarıların bir ekip başarısı olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen’in yetkili olmasıyla elde edilen kazanımlara dikkat çeken Selvi, demokratikleşme ve kamu çalışanlarının haklarında yeni kazanımlara imza atmak için yapılacak çalışmanın önemine vurgu yaptı.

Ahmet Gündoğdu, daha sonra, Memur-Sen’e bağlı sendikaların Konya Şube Başkanı ve temsilcilerinin yanı sıra Şube yöneticilerimiz ve temsilcilerle ayrı ayrı toplantılar yaptı.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen