Haber
2012-09-07 07:31:47
Basörtüsü Yasagini Sürdürmek Isteyenleri Ibretle Izliyoruz!

Yeni Anayasa için ön çalisma yapan Anayasa Yazim Alt Komisyonu’nun ‘kamuda basörtüsüyle çalisma yasaginin’ kaldirilmasi yönündeki düzenlemesi, ‘muhalefet engelline’ takildi.

Konuyla ilgili yazili basin açiklamasi yapan Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, düzenlemenin bu sekilde rafa kaldirilmasini ibretle izlediklerini söyledi. Evrensel hukuk kurullari ve insan haklari paralelinde hazirlanan teklif konusunda iktidar partisi üyelerinin geri adim atmasini dogru bulmayan Gündogdu, “Bu konudaki kararliliklari, samimiyetlerinin de göstergesi olacaktir” dedi.

Bu olayin, Türkiye’de kadin kavraminin erkek üzerinden okunmasi aliskanliginin devam ettiginin kaniti olduguna dikkat çeken Gündogdu, “Geçmis anayasalarin ve kanunlarin bu okumayi bütünüyle degistirecek nitelikte bir içerige sahip olmadigi gün gibi ortadadir” seklinde konustu.

Egitim hakkindan çalisma hayatina, siyaset hakkindan kamu hizmetlerinden yararlanma hakkina kadar kadinlarin aleyhine olan bütün haksiz uygulamalara biran önce son verilmesi gerektigini vurgulayan Gündogdu, insan onuru ekseninde; kadin-erkek, kadin-kadin esitligini saglayacak düzenlemelerin artik kaçinilmaz oldugunu kaydetti.

 

Özgürlüklerin Teminati Olan Yeni Bir Anayasa

Türkiye’de, kadin-erkek esitsizliginin yani sira, kadin-kadin esitsizliginin de devam ettigini anlatan Gündogdu, yeni anayasanin hem kadin-erkek hem de kadin-kadin esitligini saglayan bir bakis açisiyla olusturulmasi gerektigini ifade etti. Basörtüsünün siyasi simge olarak kullanildigi iddiasiyla kadinlarin egitim, siyaset ve çalisma hakkindan yoksun birakilmalarinin artik kabul edilmez oldugunu belirten Gündogdu, bu akil disi tutumun biran önce son bulmasini istedi. Yeni anayasa çalismalari sürecinde bu tür hassasiyetlerin göz önünde bulundurulmasi gerektigini dile getiren Gündogdu, sunlari söyledi:

“Yeni anayasa,  basörtülü giyimi benimseyen bireylerin-kadinlarin egitim-ögretim, siyaset ve çalisma hakkindan yoksun birakilmasina izin vermeyecek, engel olmayacak bir bakisla hazirlanmalidir. Yeni anayasa; inançlari geregi baslarini örtenler dâhil, hiç kimsenin kilik kiyafeti gerekçe gösterilerek uluslararasi hukukla garanti altina alinmis egitim, çalisma ve siyaset hakkindan yoksun birakilmamasi üzerine düzenlenmelidir.”

Bu kapsamda yeni anayasanin kadin-erkek esitliginin anayasal teminati olmanin yaninda, kadinlarin magdur ve dezavantajli konumuna son verecek yasal düzenlemeleri de zorunlu kilacak hükümler içermesini beklediklerini kaydeden Gündogdu, “Kadini, toplumun temeli olan ailenin temel unsuru olarak görmekle yetinmemeli, kadina bizzat birey ve özne olarak münhasir bir deger atfetmeli ve bu degeri her an ve her alanda yasama/yasatma imkâni saglamalidir” diye konustu.

 

Hakli Talepleri Yok Sayanlar, ‘Milli Irade’ Gerçegini Unutmasinlar!

TBMM çatisi altinda olusturulan Yeni Anayasa Yazim Alt Komisyonu’nun evrensel hukuk ve insan haklarina aykiri yorumlarindan vazgeçmesi için çagrida bulunan Gündogdu, kadinlara yönelik engellerin kaldirilmasi konusundaki beklentilerini yeniledi. Aksi bir durumda özgürlükçü, demokratik ve sivil anayasa beklentisi içinde olan halkin gelecek adina umutsuzluga düsecegini vurgulayan Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi:

“Bugün milli iradenin talep ve beklentilerini karsilamayanlar, yarin milli iradenin tokadiyla karsi karsiya kalacaklarini unutmamalidirlar. Komisyon üyeleri yol yakinken bu yanlistan dönmeli, kadinlara yönelik pozitif ayrimciligin konusuldugu, sivillestigimiz bir süreçte kadinlarin önüne barikatlar konulmamali, ayrimcilik yapilmamalidir. Dünya demokrasi liginde ilk 10’a girmeyi hedefleyen Türkiye’ye bu tür antidemokratik girisimler yakismiyor. Memur-Sen olarak, demokrasi, insan haklari ve evrensel hukuk yolunda engel degil, tesvik bekliyoruz.” 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen