Haber
2009-08-29 07:19:40
Beklentilerimiz Karsilanmazsa Eylemlilik Sürecini Baslatacagiz

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, hükümetin kamu çalisanlari için önerdigi zammi kabul etmediklerini belirterek, Uzlastirma Kurulu’na basvuracaklarini açikladi.

 

2009 yili toplu görüsme sürecini degerlendirmek amaciyla Memur-Sen Genel Merkezi’nde bir basin toplantisi düzenleyen Ahmet Gündogdu, “Kamu Isveren Kurulu’na sundugumuz yüzde 4+4 zam, 30+30 TL ek ödeme, Toplu Görüsme Primi’nde 10 TL artis, Aile Yardimi’nda 16 TL artis seklindeki son teklifimizi esas alarak, Uzlastirma Kurulu’na gidecegiz” dedi.

 

Uzlastirma Kurulu’ndan beklentileri yönünde bir karar çikmamasi ya da beklentilerine uygun karar çikmasina ragmen hükümetin bu karara uymamasi halinde, bu sonucu yetkili organ ve teskilatlarina tasiyacaklarini kaydeden Gündogdu, sendikal zeminin en etkili silahi olan eylemlilik sürecini baslatacaklarini söyledi. Gündogdu, bu sürecin en temel hedefinin, toplu sözlesme ve grev hakkini elde etmek olacaginin altini çizdi.

 

Toplu görüsme sürecinde, Kamu Isveren Kurulu’nun olumlu bir yaklasim sergilemedigini ifade eden Gündogdu, söyle konustu:

“Ilk oturumda taleplerimizle birlikte bagli sendikalarimizin kendi hizmet kollarina iliskin taleplerinin de yer aldigi 120 sayfalik ‘Memur-Sen Konfederasyonu 2009 Toplu Görüsme Talepleri’ kitapçigimizi toplu görüsme heyetine teslim ettik. Bizi en çok üzen, ekonomik kriz gerekçesiyle ürettigi 73 tedbirle sermaye kesimine 54 milyar TL aktaran siyasi iradenin temsilcisinin baskanliginda olusan Kamu Isveren Kurulu’nun, 2 milyon 200 bin kamu görevlisinin ortak hak ve menfaatlerini gelistirmeye dönük tek bir öneri hazirligi yapmaksizin masaya oturmus olmasidir.”

 

Bu tavrin aslinda sasirtici olmadigini dile getiren Gündogdu, sendikal zemin ve haklar adina son derece sorunlu olan ve siyasi iktidarlara keyfiyet saglayan 4688 Sayili Kanun’un yürürlükte oldugu sürece baska bir tavir olusmasinin da mümkün gözükmedigini vurguladi.

 

Tuzaga Düsmedik, Düsenleri Kurtardik

Toplu görüsme süreci sonunda mali haklar konusunda uzlasma saglanamamasi nedeniyle ‘Mutabakat Metni’ imzalanamadigina dikkat çeken Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, “Mutabakata varilmayisini kayit altina almak için düzenlenen ‘Toplu Görüsme Tutanagi’nin toplu sözlesme ve grev hakki talebiyle ilgili bölümünde, toplu sözlesme ve grev hakki verilebilmesi için kamu görevlilerinin is güvencesinin ve personel rejiminin de is güvencesi yönüyle yeniden düzenlenmesi konusunun tartismaya açilmasi ifadelerine yer verilmistir. Toplu sözlesme ve grev hakki ile is güvencesi arasinda iliski kuran ve ülkemiz kamu görevlileri sendikaciliginin büyük yara almasina neden olacak bu tuzaga düsmedik ve düsenleri de hesabini vermekte zorlanacaklari bu tuzaktan kurtarmayi da sendikal güç birliginin geregi gördük” diye konustu.

 

Gündogdu, toplu görüsme süreci sonunda hükümetin iki metin önerisiyle ortaya çiktigini, bunlardan birisinin mutabakat metni, digerinin ise uzlasmazligi ifade eden toplu görüsme tutanagi oldugunu belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:

“Her iki metnin içinde de, toplu sözlesme ve grev hakkina iliskin bölümünde ‘…is güvencesi…’ ve ‘…personel rejimi ile baglantili olmasi…’ ifadelerine yer veriliyordu. Biz mutabakat metnini zaten imzalamayacaktik. Fakat uzlasmazlik zabtinda yer alan ifadenin düzeltilmedigi takdirde uzlasmazlik metnini de imzalamayacagimizi söyledik ve ancak ifadenin metinden çikarilmasi halinde imzalayacagimizi ifade ettik. 2 saat 10 dakika boyunca süren çabalarimiz sonucunda uzlasmazlik metninde yer alan yukaridaki söz konusu ifadeler metinden çikartilmis oldu. Sayin Bakan, Kamu-Sen’in uzlasmazlik metnini önceki haliyle imzaladigini, çagrilip imzasini geri almasini ve israrimiz üzerine düzeltilerek yeniden hazirlanan uzlasmazlik metnine imza koymasini istedi. Kamu-Sen’in telefon edilmek suretiyle yeniden gelmesi istendi ve düzeltilen metne imza atilmasi saglandi. Sürecin sonunda yasanan bu gelisme neticesinde gösterdigimiz israrli çaba, kamu çalisanlarinin geleceginin ipotek altina alinmasini önlemis oldu.”

 

Çözüme Olan Inancimizla Üç Konfederasyonu Biraraya Getirdik

2009 yili toplu görüsme sürecinin en önemli kazanimlarindan birisinin; sendikal örgütlenmenin temelini olusturan toplu sözlesme ve grev hakki konusunda Türkiye’nin en büyük üç memur konfederasyonunun sendikal güç birligi yapmasi oldugunu vurgulayan Gündogdu, “Çagrimizla olusan bu sendikal güç birliginin, kamu görevlilerinin toplu sözlesme ve grev hakkina sahip olmasi saglanincaya kadar devam etmesi ve bu çerçevede, kisa sürede sonuç alinmasi için öncülük yapmaya devam edecegiz” dedi.

 

Gündogdu, konusmasinin sonunda kamu görevlilerinin toplu sözlesme ve grev hakkina sahip olmasindan korkan siyasi iradeye ve elit bürokrasiye Platon’un asirlar önceki sözleriyle cevap verdi:

“Karanliktan korkan bir çocugu kolaylikla hos görebiliriz. Yasamdaki asil trajedi, yetiskinlerin aydinliktan korkmasidir.”

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen