Konfederasyonumuz Memur-Sen, bir günlük is birakanlarin, eylemlerimizi gölgeleyemeye- cegini açikladi.
Is birakma eylemiyle ilgili yazili bir açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, kongresini siyasi partilerin gölgesinde yapanlarin kendi- lerine dil uzatma hakki bulunmadigini söyledi.
Gündogdu, kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerini koruma ve gelistirme konusundaki eylem kararliliklarinin, bu kazanimlar maksimum düzeye çikana kadar devam edecegini bildirdi.
Toplu sözlesme ve grev hakkinin her zaman birinci öncelikleri oldugunu açiklayan Ahmet Gündogdu, bu taleplerine karsi Kamu Isveren Kurulu ve iktidarin ipe un serme politikasi izlemesi sonucu eylemlilik sürecini baslattiklarini hatirlatti.
“Memur-Sen, bu eylemlilik sürecinde alanlarda iken, kilini kipirdatmadan izleyenlerin, önceden kendi aralarinda kararini aldiklari ve deklare ettikleri 25 Kasim eylemine katilmamamizdan dolayi saldirmalari, hak arama yolunda iyi niyetlilik ve sendikal dayanisma ruhundan uzak; kamu görevlilerinin arasina nifak sokmaya yönelik bir davranistir” diyen Gündogdu, diger memur sendikalarina su çagrida bulundu:
“25 Kasim’daki is birakma eylemine katilmamamizi saptirmak isteyen ve 1 gün is birakma eylemiyle avunanlara toplu görüsme öncesinde yaptigimiz çagriyi tekrarliyoruz: ‘Masa degil, yasa sorunlu. Gelin bu yasayi degistirmeden, 2010 toplu görüsme masasina oturmama kararliligini birlikte açiklayalim’ dedik ve biz Memur-Sen olarak bu yasa degismeden 2010 toplu görüsme masasina oturmayacagimizi açikladik. Masaya yapismayi maharet sananlarin bu çagriyi duymamasini anliyoruz. Üyelerinin geçim sikintisi çektigini unutup ‘kriz varsa çare de var, para harcayin’ kampanyalarina katilmalari, ilkesizliklerinin göstergesidir. Kongrelerini bir siyasi partinin emrinde ve gölgesinde yapanlarin Memur-Sen’e dil uzatmaya haklari yoktur, hadlerine de degildir. Mazbatanin icazetini kimden aldiklarini kamuoyu çok iyi biliyor. Bunu en iyi yasayan da Kamu-Sen eski genel baskani ve Türk Egitim-Sen eski genel baskanidir.”
3 Ekim’de ‘Basbakan’a Mektup’, 10 Ekim’de ise ‘Kitlesel Basin Açiklamasi’ eylemlerini 81 ilde gerçeklestirdiklerine dikkat çeken Gündogdu, “Bu eylemliligimizi 18 Kasim’da yine 81 il merkezinde kitlesel basin açiklamasi yaparak sürdürdük. Genel merkez olarak da TBMM’ye yürüdük ve TBMM önünde genis katilimli bir protesto eylemi gerçeklestirdik. Türkiye’nin dörtbir yanindan yükselen talep ve önerilerimizi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunduk” seklinde konustu.
Memur-Sen’in, bir günlük eylemler yerine, sorunlarin çözümüne yönelik mücadelesini, sonuç alincaya kadar sürdürecegini dile getiren Ahmet Gündogdu, 10 maddeden olusan öncelikli taleplerini ise söyle siraladi:
1-Türkiye’nin 2023 hedeflerine ve küresel lider vizyonuna uygun demokratik yeni bir anayasa yapilmalidir.
2-Kamu görevlilerine, temel haklari olan toplu sözlesme ve grev hakki verilmelidir.
3-2010 enflasyon hedefi yüzde 5,3 iken, yüzde 2,5+2,5 olarak yapilan zam degistirilerek yüzde 4+4 seklinde gerçeklestirilmelidir.
4-2012 yilinin ilk alti ayina kadar ödenmesi vaat edilen ek ödeme takvimi belirlenmeli ve 2010 yili için 30 TL+30 TL ek ödeme artisi yapilmalidir.
5-Ekonomik krizin faturasinin kesildigi kamu çalisanlarina, 2010 yili için hedeflenen yüzde 3,5 büyümeden pay verilmelidir.
6-Saglikta parali sistemin alt yapisini olusturmaya yönelik getirilen katilim payi kaldirilmali, bütçe açiklari kamu çalisanlarindan karsilanmamalidir.
7-Ödenecegi açiklanan ve yilan hikayesine dönen KEY ödemeleri, kurusuna kadar hak sahiplerine ödenmelidir.
8-Kamudaki tüm sözlesmeli personel kadroya geçirilmeli, farkli istihdama son verilmelidir.
9-Masada mücadeleyle kazandigimiz; ancak ana muhalefet partisi tarafindan açilan dava sonucu kaybettigimiz toplu görüsme primi yeni bir düzenleme yapilarak tekrar ödenmeye baslanmalidir.
10-Türkiye her alanda demokratiklesme adimlarini tamamlamali, adil gelir dagilimini saglamali ve çalisma kosullari insan onuruna yakisir sekilde iyilestirilmelidir.