Haber
2009-09-07 07:19:42
Bir Ögrencinin Velisine Egitim Maliyeti Aylik Ortalama 73 TL

2009-2010 ögretim dönemi, 16 milyon ögrenci için 24 Eylül’de basliyor. Veliler bu yil hem bayram alisverisini hem de okul alisverisini bir arada yapmak zorunda kalacagi için, geçinmekte güçlük çeken aileler bu durum karsisinda iyice zorlanacaklar.

 

Egitim-Bir-Sen Stratejik Arastir- malar Merkezi (EBSAM), ögrenci- lerin okula baslangiç masraflariyla veliye maliyetini arastirdi. Devletin memura çocuk yardimi aylik 13.98 iken, bir ögrencinin velisine egitim maliyeti aylik ortalama 73 TL’yi buluyor.

 

Arastirmaya göre, okul öncesi egitime kayit olacak bir ögrenci için baslangiç masrafi olarak ortalama 250 TL harcama yapilmasi gerekirken, ilkögretime baslayan bir ögrenci için 400 TL, ortaögretime baslayan bir ögrenci için ise 525 TL harcama yapilmasi gerekiyor.

 

Egitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, ögrencilerin egitim giderlerinin velilere büyük yük getirdigini belirterek, “Bireylerin egitim giderlerini devlet karsilamalidir. Bu, ayni zamanda anayasal bir zorunluluktur. Unutulmamalidir ki, en büyük yatirim, çocuklarimiza yapilandir” dedi.

 

Ilkögretimin Maliyeti 7.455 TL

Egitim-Bir-Sen Stratejik Arastirmalar Merkezi’nin arastirmasina göre, bir ögrenci için, okul öncesi egitimden ilkögretimin sonuna kadarki egitimi boyunca sadece okul ihtiyaçlari için ortalama 7.455 TL harcama yapiliyor. Bu rakam, ayda ortalama 69 TL olarak veliye yansiyor. Ortaögretimdeki egitimi boyunca bir ögrenci için ortalama 3.960 TL, ayda ise ortalama 83 TL harcama yapilirken, ögrenciye kantin-yemekhane için para ayrildiginda, bu rakam okul öncesi ve ilkögretimde aylik ortalama 143 TL, ortaögretimde 166 TL’ye çikiyor.

 

Okul öncesi egitim, ilkögretim ve ortaögretimin sonuna kadar olan egitim sürecinde, ögrencinin velisine maliyeti ise aylik ortalama 73 TL olarak yansiyor. Bu ögrencinin üniversite egitimi boyunca yapacagi egitim harcamalari da düsünüldügünde, durum veli açisindan pek de iç açici gözükmüyor.

 

Egitim Maliyetini Artiran Iki Kalem: Servis ve Dershane

Veli, çocugunu okula servisle gönderdiginde, okul öncesi egitim ile ilkögretimde aylik ortalama 226 TL masraf yaparken, ortaögretimdeki çocuguna ise 246 TL masraf yapmak durumunda kaliyor. Veli, SBS ve ÖSS için çocugunu 6-7-8 ile 11 ve 12. siniflarda dershaneye gönderdigi zaman, okul öncesi egitim ile ilkögretimde aylik ortalama 166 TL, ortaögretimde ise aylik ortalama 371 TL masraf yüküyle karsi karsiya kaliyor.

 

Çocuk Yardimi 69 TL’ye Çikarilmalidir

Arastirmayi degerlendiren Egitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, çocugu ilkögretime giden memurlar için, maaslarinda yer alan 6 yas üstü çocuk yardimi olan 13.98 TL’nin en az 69 TL’ye çikarilmasi gerektigini ifade ederek, “Gelir düzeyi düsük olan ailelere ise, ilkögretime giden her çocugu için devlet en az 69 TL yardim yapmalidir” dedi.

 

Egitime Hazirlik Ödenegi Bayramdan Önce Verilmelidir

Etyemez, Ramazan Bayrami ile okullarin açilmasinin ayni döneme denk gelmesi dolayisiyla masraflarin daha da arttigina dikkat çekerek, egitime hazirlik ödeneginin tüm egitim çalisanlarina bayramdan önce verilmesi gerektigini söyledi.

 

Egitim Giderleri Veliye Büyük Yük Olmaktadir

Milli Egitim Bakanligi’nin bütçeden okullara ayirdigi payin artirilmasini isteyen Etyemez, sunlari kaydetti: “Bu sekilde okullarda ögrencilerden sinif donanimi, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlarin velilerin üzerinden karsilanmasinin önüne geçilecektir. Zaten ögrencinin egitim giderleri veliye büyük yük olmaktadir. Bir de okullardaki aidat, sinif donanimi, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamalarin velilerden alinmasi yükü iyice artirmaktadir.”

 

Devlet Bireylerin Egitim Giderlerini Karsilamalidir

Bireylerin egitim giderlerini devletin karsilamasi gerektigini vurgulayan Etyemez, bunun ayni zamanda anayasal bir zorunluluk oldugunu belirterek, “Unutulmamalidir ki, en büyük yatirim, çocuklarimiza yapilandir” seklinde sözlerini tamamladi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen