Haber
2010-04-15 07:20:53
Birinci Basamak Saglik Kuruluslari ve Aile Hekimligi Muayenelerinde 2 TL Alinmasinin Yürütmesi Durduruldu

Danistay 10. Dairesi, Memur-Sen’in, saglikta katilim payinin iptaline yönelik açtigi davada ilk olarak, ‘Birinci basamak saglik kuruluslari ve aile hekimligi muayenelerinde 2 TL alinma- sinin yürütmesini durdurdu.

 

Danistay 10. Dairesi’nin kismen yürütmeyi durdurma karari ver- mesi sonucu; aile hekimligince verilen muayene dahil diger saglik hizmetlerinin ücretsiz olmasinin dogal sonucu olarak aile hekimlerince verilen hizmetten katilim payi alinmasinin hukuka aykiri oldugu yönünde karar tesis edilmis oldu.

 

Konuyla ilgili bir açiklama yapan Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, “2009 toplu görüsmelerinde, 2010 yili için kamu görevlilerinin aylik ve ücretlerine yüzde 2,5+2,5 oraninda artis yapilmasini teklif eden ve Uzlastirma Kurulu’nun yüzde 4+4 önerisini de müzakere etmekten kaçinan Hükümet, kamu görevlilerinin tedavi katilim payi uygulamasini, katilim payi tutarlarinda yüzde 33 ila yüzde 150 arasinda degisen oranlarda artis yapmak istemis, biz de konuyu yargiya tasimistik. Danistay 10. Dairesi, ilk olarak birinci basamak saglik kuruluslari ile aile hekimligi muayenelerinden alinan katilim payinin yürütmesini durdurdu. Davamiz devam ediyor. Diger hükümlerin de kamu çalisanlarinin lehine sonuçlanacagini ümit ediyoruz” dedi.

 

Katilim payi uygulamasinin, saglik giderlerinin artmasini ve sinirli düzeydeki maaslarindan bu çerçevede kesinti yapilmasini engellemek amaciyla kamu çalisanlarini birinci basamak saglik kuruluslarina yönlendirme baskisi olusturdugunu belirten Gündogdu, sunlari söyledi:

“Hükümetin gerçeklestirmek istedigi uygulama, kamu çalisanlarina daha az katilim payi ödemek amaciyla tedavileri için kullanmalari gereken ilaçlari temin etmeme seçenegi dayatmaktadir. Diger taraftan, katilim payi tutarlari da, özellikle alt ve orta düzey maas grubunda yer alan kamu görevlileri açisindan karsilanmasi zor ve sürekli nitelikte bir gider kalemi olusturmaktadir. Sagligin korunmasi ile saglik giderinin artirilmamasi konusunda kamu görevlilerini tercihte bulunmaya zorlamak, kamu görevlilerine katilim payi ödeme zorunlulugu getirmek, katilim payi tutarlarinin kamu görevlileri arasindaki maas ve ücret farkliliklarini dikkate almadan maktu nitelikte ve oldukça yüksek belirlenmesi kamu çalisanlari için kabul edilmesi mümkün olmayan bir durumdur.”

 

Dava, Danistay 10. Dairesi’nde 2010/2361 E. Sayisi ile halen esastan görülmektedir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen