Haber
2011-07-02 07:23:56
Bosna Hersek'te Sivil Toplum Örgütleri ile Görüstük

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu,  Türkiye'nin medeniyet havzasindaki ülkelerin emek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile "genel olumsuzluklara karsi ortak çözüm üretmek için" Türkiye'de Memur-Sen'in ev sahipliginde uluslararasi bir toplanti düzenleyeceklerini söyledi.

Ahmet Gündogdu, Uluslararasi Saraybosna Üniversitesi'nin davetlisi olarak gittigi Saraybosna'da sivil toplum örgütü temsilcileri ile bulustu. Gündogdu, Egitim-Bir-Sen Genel Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Bosna Hersek'in en büyük emek örgütü olan Bosna Hersek Bagimsiz Sendikalar Konfederasyonu Genel Baskani Ismet Bayramoviç ile görüstü. Gündogdu, Konfederasyon olarak kendilerinin  iki ülke sivil toplum örgütleri arasinda isbirligi yapmaya hazir olduklarini kaydetti.


Gündogdu, önceden içerigi belirlenmis bir gündemle Türkiye'nin medeniyet havzasindaki "kardes ülkelerin' tamaminin katilimiyla Türkiye'de Memur-Sen ev sahipliginde çalisma hayatina iliskin dünyada yasanan genel olumsuzluklara karsi ortak bir çözüm üretmek için bir araya gelmeyi tasarladiklarini belirtti.. Gündogdu, bu kapsamda Türkiye'de düzenlenecek büyük toplantiya katilim için de en yakin zamanda Bosna Hersek Bagimsiz Sendikalar Konfederasyonu ile karsilikli olarak bir protokol hazirligi içerisinde olduklarini söyleyerek, "Türkiye'de basta Bosna Hersek olmak üzere Türkistan, Azerbaycan, Kirgizistan, Suriye, Misir, Ürdün gibi medeniyet havzamizin sivil toplum örgütleri ile Türkiye'de bir toplanti gerçeklestirecegiz" dedi.

Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: "Ayni hedefe yönelmis insanlik ailesinin birer ferdi olarak, hangi dinden olduguna bakmaksizin birlikte yapacagimiz çok sey var. Kapitalizme, sermaye ekonomisinin emek örgütlerine her geçen gün elbiselerini daraltarak biçtigi role karsi, özgürlükler adina yapacagimiz ortak çalismalar var. Bir de dünyada Müslümanlari ikinci sinif insan görerek, bunu da muharref Tevrat'a ve muharref Incil'e dayandirarak kan akitanlarin akittigi bu kani ve kan akitma anlayisini baristan yana olan herkese daha çok göstermek için yapacagimiz çalismalar var. Artik küresellesme adi altinda mazlumlari daha çok magdur eden anlayislara karsi kenetlenmek mecburiyetimiz var.'

Egitim-Bir-Sen ile Bosna Hersek Cumhuriyeti Arasinda Benzerlik Var

Bosna Hersek ve Türkiye'nin ayni medeniyetin paydaslari oldugunu, burada yasanan katliamlari tepki ile karsiladiklarini dile getiren Gündogdu, Bosna Hersek ile Egitim-Bir-Sen'in arasinda iki ortak nokta bulundugunu belirterek, Bosna Hersek'in de, Egitim-Bir-Sen'in de 1992 yilinda kurulduguna isaret etti. Bosna Hersek'in Aliya Izzetbegoviç tarafindan, Egitim-Bir-Sen'in ise sair yazar Mehmet Akif Inan tarafindan kuruldugunu anlatan Gündogdu, Izzetbegoviç ve Inan'in ayni medeniyet degerlerinden beslenmis, insanliga ve Müslümanlara ayni erdem çagrisinda bulunan, alaninda iki otorite oldugunu kaydetti.


Bosna Hersek'teki emek örgütleri ile isbirligi baslatmak istediklerini vurgulayan Ahmet Gündogdu, Türkiye'nin kaderi ile Bosna Hersek'in kaderinin AB'ye giris süreci ile ortaklik içerdigini belirterek, "Asya ile Avrupa'nin ortasinda köprü konumunda olan Türkiye'yi hangi kaygiyla almak istemiyorlarsa, Avrupa'nin merkezindeki Bosna Hersek'i de ayni kaygi ile bekletiyorlar" diye konustu.


Memur-Sen Konfederasyonu'nun 517 bin üye ile Türkiye'nin en büyük konfederasyonu, Egitim-Bir-Sen'in ise 197 bin üye ile Türkiye'nin en büyük egitim sendikasi olduguna dikkat çeken Gündogdu, Türkiye'de isçi sendikaciliginin dahi 1940'li yillarda baslamasina ragmen, Bosna Hersek'te ilk sendikanin 1905 yilinda kuruldugunu belirtti. Gündogdu, 100 yili askin bir deneyime sahip olan Bosna Hersek
Bagimsiz Sendikalar Konfederasyonu ile isbirligi yapmaktan onur duyacaklarini dile getirdi.

350 bin üyeye sahip Bosna Hersek Bagimsiz Sendikalar Konfederasyonu Genel Baskani Ismet Bayramoviç ise görüsmede yaptigi konusmada, "Ülkemizde sendikacilik 1905 yilinda basladi. Biz sendika olarak krallik, sosyalizm, savas, kapitalizm gibi dönemler atlattik. Yani o kadar tecrübeliyiz" dedi.

Bosna'da isçi-memur diye bir ayrimin olmadigini söyleyen Bayramoviç, ülke genelinde asgari ücretin 175 euro oldugunu, issizligin ise yüzde 46 düzeyinde oldugunu ifade etti. Bayramoviç, 2010 yilinda yönetimle yaptiklari pazarliklarda ekonominin kötü gittigi gerekçesiyle çalisan maaslarina zam alamadiklarini belirterek, "Birakin zammi, maaslarimizi düsürmeye bile çalistilar. IMF, Bosna'ya girdigi için su anda onlar ülkemizde söz sahibi. Devlet bu insanlarla isbirligi içerisinde. Ama biz gerekirse eylemler yapmaya haziriz" diye konustu.

Gündogdu, görüsmenin ardindan Bayramoviç'e üzerinde Egitim-Bir-Sen yazili bir Iznik Çinisi, ebru tablo ve Mehmet Akif Ersoy'un Safahat isimli eserini hediye etti.

Bayramoviç ise Ahmet Gündogdu'ya, ülkelerinde sendikalari adina devlet tarafindan basilmis olan pullardan olusan bir tablo takdim etti.

T
ürkiye'de Yaptigimiz Sendikacilik Dizilerimizden Çok Daha Hayran Olunacak Düzeyde


Ahmet Gündogdu, Bosna Hersek Bagimsiz Sendikalar Konfederasyonu'na yaptigi ziyaretin ardindan beraberindeki heyetle bu konfederasyona bagli Bosna Hersek'in Orta ve Yüksek Egitim, Bilim ve Kültür Sendikasi Baskani Cevad Haciç'i ziyaret etti. Gündogdu, ortak isbirliginin önemine deginerek, Srebrenitsa gibi büyük bir katliam yasayan Bosna halkinin her zaman yanninda olacaklarini ve Bosna halkina kardes duygular beslediklerini söyledi. Gündogdu, ayrica Bosna'da Türk dizilerinin yogun bir ilgi ile izlendigini ögrendiklerini belirterek, "Duyduk ki burada dizilerimiz yogun bir ilgi ile izleniyor. Inanin Türkiye'de bizim yaptigimiz sendikacilik dizilerimizden çok daha fazla hayran olunacak düzeydedir" dedi.


Bosna Hersek Egitim Sendikasi Baskani Cevad Haciç ise Saraybosna'da 3 bin üyeleri bulundugunu ifade ederek, ülkede zorunlu egitimin 9 yil oldugunu ve okula giden çocuklara ise ilk 3 yil not verilmedigini
kaydetti. Haciç, Egitim-Bir-Sen ile isbirligine açik olduklarini sözlerine ekledi..

Srebrenitsa Için Taksim Meydani'nda Olacagiz

Bu arada, Ahmet Gündogdu, 9 Temmuzda Taksim Meydani'nda 'Srebrenitsa'da soykirima ugrayanlarin anisina gerekli duyarliligi göstermeyen basta Birlesmis Milletler olmak üzere uluslararasi kuruluslari protesto etmek amaciyla, 8 bin 700 ayakkabiyla bir gösteri yapilacagini ve kendilerinin de orada olacagini' söyledi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen