Haber
2012-05-30 07:30:57
Bu Maç Burada Bitmez…

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, 2012 ve 2013 yillarini kapsayan ilk toplu sözlesme sonuçlarini Konfederasyon Genel Merkezi’nde düzenledigi basin toplantisinda degerlendirdi. Gündogdu, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu (KGHK) kararlarinin kendilerini tatmin etmedigini, taleplerinin tamamini alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

“Bu maç burada, bu skorla bitmez” diyen Gündogdu, bundan sonraki eylem planlarinin ise Baskanlar Kurulu’nun alacagi karar sonrasinda netlik kazanacagini kaydetti.

KGHK toplantisi sürerken, bazi konfederasyon temsilcilerinin, 2012 için yüzde 4+4’lük zammin, Memur-Sen’in önerdigi akademisyenin oyuyla kabul edildigi yönünde gerçekleri yansitmayan açiklamalarda bulundugunu ifade eden Gündogdu, “Ancak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu üyelerinin imzalarinin yer aldigi karar metnine Doç. Dr. Aydin Basbug’un muhalefet serhi koydugu ve bu sekilde imzaladigi görülüyor. Böylece iddia sahibi konfederasyonlarin karalamadan baska bir eylemle mesgul olmadiklari bir kez daha ortaya çikmistir” seklinde konustu.

Teorisine ‘Evet’, Kullanimina ‘Hayir’ Diyerek Ileri Demokrasi Olmaz

Ilk toplu sözlesmenin uzlasmazlikla sonuçlandigini belirten Ahmet Gündogdu, Kamu Isveren Heyeti ve KGHK usulden esasa geçemedigi için böyle bir sonuçla karsi karsiya kaldiklarini vurguladi.

“Iyi dinlediler, kötü karar verdiler” diyerek sözlerini sürdüren Gündogdu, taleplerinin yüzde 50’sinin bile karsilanmadigini dile getirdi. Gündogdu, toplu sözlesme hakkini almalarina ragmen bu hakkin kullaniminda anlayis sikintisiyla karsilastiklarini söyleyerek, söyle devam etti: “Bu durumu hem mevzuat asamasinda hem de toplu sözlesme asamasinda gördük. Hükümet, ileri demokrasi adina atilan adimlarin yasa ve anayasa kitaplarinda kalmamasi gerektigini ögrenmelidir. Teorisine ‘evet’, kullanimina ‘hayir’ diyerek ileri demokrasi olmaz. Demokrasinin kazanmalarini hazmetmek lazimdir. Bundan sonra hem bu sikintiyi asacagiz hem de grev ve siyaset hakki için çalisacagiz.”

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Baskani’nin kurulun yasa geregi karar vermek zorunda oldugu son güne kadar usul tartismalarindan çikamayip esasa iliskin konulara girmemesini elestiren Gündogdu, bu tavri protesto etmek için dün Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplantisina uzun bir süre katilmadiklarini ve süreci degerlendirdiklerini ifade etti.

Kamu Isveren Heyeti ve KGHK’ya bahane üretmemek ve yeni adimlarin atilmasini saglamak için içerde ve disarida çaba sarf ettiklerinin altini çizen Gündogdu, “Belirsizlik, memurlara zarar verecekti. Zaten 6 aydir zamli maas alinamadi, hükümetin de belirleme yetkisi yoktu” diye konustu.

Ögretmenin Talihsizligi Kendilerini Degersizlestiren Bir Bakana Sahip Olmalaridir

Gelinen nokta itibariyle KGHK kararlarinin memurlari tatmin etmedigini kaydeden Gündogdu, “Ek ödemede adim atilmamistir, 666 sayili Kanun Hükmünde Kararname ile olusturulan magduriyet giderilmemistir. Ögretmene, ögretim elemanina, din hizmetleri çalisanina, hekim disi saglik personeline, sivil savunma uzmanlarina baska bakanliklarda karsiliginizi bulamadik denmistir” ifadelerini kullandi.

Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Burada ögretmenlere özel bir parantez açmak istiyorum. Ögretmen, hakki olan ek ödemeyi alamadigi gibi, hak etmedigi dayagi da yemistir. Bütün memurlarin talihsizligi, memurun bu ülkeye kattigi degeri göremeyen bir maliye bakani ve çevresinin olmasidir. Ögretmenlerin talihsizligi ise, buna ilave olarak, kendilerini degersizlestiren, çalismiyor gösteren, basbakani yanlis bilgilendiren, ögretmenine sahip çikmayan bir bakana sahip olmasidir. Ögretmenlik, kariyer meslegidir, ihtisas gerektirir. 15 saat yaklasimi yanlistir. Mesai 15 saatle kalmiyor. Ögretmenin sinavi, nöbeti, ders hazirligi, eve is götürmesi görmezden geliniyor.”

Ögretmene karsi bu alginin hükümete de zarar verecegini vurgulayan Gündogdu, egitimde dönüsümün bu bakis açisiyla mümkün olmayacagina dikkat çekti. Gündogdu, akilli tahta ve tablete verilen degeri ögretmeninden esirgeyen bir bakanla egitimde degisim yasanamayacagini söyledi.


Kazanimlar

Toplu sözlesme sürecinde istedikleri sonucu alamadiklarini belirten Ahmet Gündogdu, elde edilen kazanimlari ise su sekilde açikladi: “4/C’lilerin çalisma süreleri 11 ay 28 gün olurken, fazla mesai ücreti de alabilecekler. Ayni sekilde emeklilikte ödenen emeklilik tazminati 101 TL artirildi. KIT’lerde ödenen kidem ücretine esas sürelerin yil yerine ay olarak belirlenmesi, egitim hizmet kolunda il denetmenlerine avans verilmesi, egitim hizmet kolunda üniversitelerdeki disiplin kurulunda sendika temsilcisinin yer almasi, itfaiye ve ARFF memurlarinin genel idare hizmetleri sinifina geçirilmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi’na bagli kuruluslarda vekâleten yönetici olarak görevlendirilen ögretmenlere ek ders ücreti ödenmesi, enformasyon memurlarinin Turizm Arastirmacisi kadrosuna alinmasi saglandi.”

4+4, Memur-Sen'in Önerdigi Akademisyenin Oyuyla Kabul Edilmemistir

Toplu sözlesme yasal sürecinin bitiminde ortaya çikan sonucu kabul etmediklerini ve serhlerini düstüklerini hatirlatan Gündogdu, “Buradan dikkat çekmek istedigim bir baska husus ise, dün Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun görüsmeleri sürerken, 2012 için yüzde 4+4’lük zammin, Memur-Sen’in önerdigi akademisyenin oyuyla kabul edildigi yönünde gerçekle ilgisi olmayan bir haber yayilmistir. Bugün sizlere bir fotokopisini dagittigimiz tutanaklardan da anlasilacagi gibi, bu yöndeki haberler gerçegi yansitmamaktadir. Kurula katilan gerek temsilcilerimiz gerekse önerdigimiz akademisyen arkadasimiz, tutanaklari muhalefet serhi ile birlikte imzalamistir. Bu yalan haberle, sendikal alanda basari elde edemeyenler, degerli bir akademisyenimiz üzerinden konfederasyonumuza yönelik yipratma ve karalama kampanyasi yürütmeye çalismislardir. Ancak balonlari kisa sürede ellerinde patlamistir” seklinde konustu.


Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun toplantisina katilmalarina yönelik elestirilere de cevap veren Gündogdu, toplu sözlesme masasini sonuna kadar terk etmeyenlerin, KGHK toplantisini sonuna kadar bekleyenlerin manipülasyonlarina gelmeyeceklerini ifade etti. Hem ‘oturmayacagim’ deyip hem de oturanlara, ‘Memur-Sen’siz karar verme, tavir verme kabiliyetiniz yok mu?’ seklinde seslenen Ahmet Gündogdu, “Masada kuzu gibi oturanlari, takla atanlari çalisanlara havale ediyorum. Memur-Sen bu süreçte hem iktidarla hem ana muhalefetle hem de diger konfederasyonlarla mücadele etmistir” dedi.

Eylem Takvimi Belirlenecek

15 Mayis eylemlerinde hükümetin, 23 Mayis eylemlerinde ise Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun ders çikarmadigini yineleyen Gündogdu, ilk toplu sözlesme sürecinde sinifta kalan hükümetin, 2013 Agustosu’nda yapilacak ikinci toplu sözlesmeye ders çalisarak gelmesini istedi. Taleplerinin tamamini elde edinceye kadar hükümeti sikistirmaya devam edeceklerini kaydeden Gündogdu, sözlerini söyle tamamladi:

“Kamu personel danisma kuruluna islevlilik kazandiracagiz. Yüzlerce konuyu orada karara baglayacagiz. Bu maç burada bitmez. Memur-Sen olarak bugün Baskanlar Kurulumuzu toplayacagiz. Sendikalarimiz da yetkili organlarini toplayacak ve bundan sonraki eylem sürecini belirleyecek.” 

                                          1.Bölüm
http://www.youtube.com/watch?v=6ESC3e436TM


                                                      2.Bölüm
http://www.youtube.com/watch?v=KmiFqLxV99E

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen