Haber
2010-11-29 06:22:02
Bursluluk ile Ilgili Yasanan Sorun Giderilsin

Milli Egitim Bakanligi Orta- ögrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Baskanligi’nin 12/11/2010 tarih ve 2310 sayili yazisinda, 2010 yili Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi ile ilgili yapilan ince- lemelerde, bazi kurumlarca genellikle ögretmenlik mesle- ginde bulunanlarin ailesinin fert basina düsen yillik gelirinin hesaplanmasinda ek gelir- lerinin beyannamede göste- rilmediginin tespit edildigi, bu nedenle 2010 yilinda bursluluk sinavini kazanan ögrencilerin ailelerinin maddi durumlarinin sadece 2009 yilina ait tüm gelirlerini kapsayacak sekilde arastirilmasi ve 2009 yili fert basina düsen yillik geliri 4590 TL’yi geçenlerin bursluluklarinin iptal edilmesi istenilmektedir.

 

Parasiz Yatililik ve Bursluluk Sinavi’na basvurabilmek için ailenin yillik gelirinin kisi basina düsen net miktari esas alinmaktadir. Bu miktar 2007 yilinda 5100 TL, 2008 yilinda 5400 TL iken, 2009 yilinda 4353, 2010 yilinda 4590 TL olarak belirlenmistir. Bu miktarin düsürülmesinden dolayi ögretmen çocuklari bursluluk sinavlarina girememekte, ögretmen çocuklarina ayrilan kontenjan anlamsiz kalmaktadir. Çift maasli ögretmen çocuklarinin bu imkândan yararlanmasi imkânsiz oldugu gibi, tek maasli üç veya daha az çocugu olan ögretmelerin çocuklari da sinavlara basvuru yapamadiklari gibi, burs alanlarin da burslarinin kesilmesi çalismasinin baslatildigi anlasilmaktadir.

 

Anayasa’nin 40. maddesi, “Devlet, maddi imkânlardan yoksun basarili ögrencilerin, ögrenimlerini sürdürebilmeleri amaci ile burslar ve baska yollarla gerekli yardimlari yapar. Devlet, durumlari sebebiyle özel egitime ihtiyaci olanlari topluma yararli kilacak tedbirleri alir” hükmüne yer vermek suretiyle, devletin maddi imkânlardan yoksun ögrencilerin ögrenimlerini sürdürebilmesi amaciyla burslar ve diger yollarla (Ilkögretim ve Ortaögretim Kurumlarinda Parasiz Yatililik gibi) yardimlar yapmasi gerektigini açikça ifade etmesine ragmen, 2010’da burs kazanan ögrencilerin maddi durumlarinin arastirilmasi ve bursluluk sinavini kazanan binlerce ögretmen çocugunun burslarinin iptali, birçok magduriyete neden olmaktadir. Bu durumun kabul edilmesi mümkün degildir.

 

Fert basina düsen gelir miktarinin hesabinda iki hususta hata yapilmistir. Söyle; ögretmenlerin devamlilik arz eden gelirlerinin hesaplanmasi gerekirken, ek ders ücreti geliri gibi sürekliligi bulunmayan ve arizi nitelikte olan gelirlerin hesaplanmamasi gerekmektedir.

 

Fert basina düsen gelir hesabina dahil edilen egitim-ögretim yilinin basinda ödenen ögretim yilina hazirlik ödenegi, (ögretimde kullanilan araç ve gereç ihtiyaçlarinin teminine katkida bulunmak amaciyla ögretmenlere ödenmektedir)  ögretmenlerimizin geliri degildir, fert basina düsen gelir hesabindan çikarilmasi gerekmektedir.

 

Milli Egitim Bakanligi Müstesarligi’na bir yazi göndererek, fert basina düsen gelir matrahinin yükseltilmesi, 2009 yili fert basina düsen yillik geliri 4590 TL’yi geçenlerin bursluluklarinin iptal edilmemesi, ek ders ücretleri ve ögretime hazirlik ödeneginin fert basina düsen gelir hesabindan çikarilmasi ve neticeden sendikamiza bilgi verilmesini istedik.

 

Bu arada, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Müstesar Yardimcisi Recep Isik ve Ortaögrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Baskani Halit Yüce ile görüserek, konuyla ilgili sikayetleri iletti.

 

 Ilgili Talep Yazimiz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen