Haber
2009-04-07 07:19:02
Çagdas Dünyanin Gelismislik Göstergesi Sivillesmeyle Ölçülüyor

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, çagdas dünyanin gelismislik göstergesinin sivillesme ile ölçüldügünü söyledi.

 

Gündogdu, demokratiklesmenin önündeki engeller ve ekonomik krizin pansuman niteligindeki çözümlerle asilamayacagini ifade ederek, demokratiklesme için yeni bir anayasa, ekonomik kriz içinse, istihdama yönelik tedbirler önerdi.

 

Adana’da, 370 bin üyeyi kapsayan ferdi kaza sigortasi ve kasko anlasmasiyla ilgili bir basin toplantisi düzenleyen Gündogdu, Memur-Sen ile SBN Sigorta AS ve Grup Marmara Sigorta Aracilik Hizmetleri Limited Sirketi arasinda imzalanan sigorta hizmetleri anlasmasiyla üyelerini risklere karsi koruduklarini kaydetti. Gündogdu, üyelerini kazalardan kaynaklanacak kayiplara karsi ferdi kaza sigortasiyla teminat altina aldiklarini, çesitli sigorta branslarindaki poliçeleri düsük ücretle edinmelerine imkân sagladiklarini bildirdi.

 

Türkiye’nin 29 Mart’ta demokratik bir seçim yaptigini belirten Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sagduyusuna her zaman güvendigimiz milletimiz, seçmen kimligiyle siyasi partiler basta olmak üzere tüm kamuoyuna sandikta çok önemli mesajlar vermistir. Iktidara, dersine daha çok çalismak; muhalefete ise, ‘Seni iktidar olmaya tam hazir görmüyorum, yeniden hazirlan’ seklinde ödev vermistir. Milletimizin sandikta verdigi mesajin fotografini siyasi partiler çok iyi okuyarak, milletin gösterdigi istikamette 2011 seçimlerine hazirlik yapmalidir.”

 

Seçimden sonra ülke asil gündemine dönülmesi gerektiginin altini çizen Gündogdu, bu çerçevede, ilk yapilmasi gerekenin, milleti kucaklayan, hukukun üstünlügünü esas alan yepyeni demokratik bir anayasa oldugunu vurguladi.

 

Bunun, geçmiste oldugu gibi, çok zorda kalinca mini paketlerle yapilan degisiklikler gibi olmamasi çagrisinda bulunan Gündogdu, “Bütüncül bir yaklasimla Anayasa’nin tamami ele alinarak ve tek bir paket halinde yeni demokratik bir anayasa ortaya konmalidir. Anayasa’nin 53 ve 54. maddelerinin degistirilerek kamu görevlileri sendikalarina, isçi sendikalarinda oldugu gibi, grevli ve toplu sözlesmeli sendikal hak verilmesini talep ediyoruz. Bunun disinda bir önemli husus da, bugün Türkiye’nin en okumus, en kültürlü ve birikimli kesimi olan kamu çalisanlarinin siyaset yapmasi maalesef yasaktir. Türkiye, bu topal demokrasi anlayisindan kurtulmali ve memurlara siyaset yapma hakki taninmalidir” seklinde konustu.

 

Türkiye’nin gerçek gündeminde ikinci basligin ise, ekonomideki kirilganlik ve issizlik oldugunu anlatan Gündogdu, hükümetin bugüne kadar ekonomik krizi asmak için 5 paket açikladigini hatirlatarak, sunlari söyledi:

 

“Elbette bu paketlerin ekonomide pansuman etkisi yaptigi bir gerçektir. Ancak bugünlerde açiklanmasi beklenen 6. paket, pansuman tedbirleri asan bir paket olmalidir. Issizlik artisini tirmandiran krize son darbeyi vuracak ve istihdami genisletecek özellikte olmalidir. Issizlik sorununa çare bulmalidir. Bu konudaki somut önerimiz, kamu kesiminin istihdama öncülük etmesidir. Bu çerçevede, kamu, bu yil ögretmen, hemsire, doktor ve hizmetli basta olmak üzere 300 bin yeni personel alimina gitmelidir. Böylece üniversiteli issizlerin sayisi kismen azaltilmis ve çocuklarinin üniversiteyi bitirmesine ragmen is bulamamasina üzülen aileler rahatlatilmis olacaktir.”

 

Darbecilerin Çarkina Su Tasimak Sendikaciliga Yakismaz

Adana’dan Osmaniye’ye geçen Gündogdu, Subemizin Ahmet Sekip Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenledigi “Sivil Toplum, Sivil Anayasa ve Memur-Sen” konulu bir konferans verdi. Iki tür sendikacilik oldugunu belirten Gündogdu, “Biri darbesever sendikacilik, digeri darbesavar sendikaciliktir. Darbecilerin çarkina su tasimak sendikaciliga yakismaz, bu bize yakismaz. Memur-Sen, ‘Ortak Akil Hareketi’ni bunun için kurup öncülük etti. Sendikacilik anlayisimizin olmazsa olmazlarindan biri de, insaci ve dönüstürücü sendikaciliktir” seklinde konustu.

 

Çagdas dünyanin gelismislik göstergesinin sivillesmeyle ölçüldügünü dile getiren Gündogdu, “Sivil toplumu, sivilceli degil de, sivilse; siyaseti birey adina yapanlardan olusan sivil siyaset varsa; medyasi hortumcu degil, sivilse, o çagdas dünya içinde gelismislik olarak kabul edilir” degerlendirmesinde bulundu.

 

Demokratiklesme serüveni içinde çocuklarina ve torunlarina övünerek anlatabilecekleri bir tablonun olmadigina dikkat çeken Gündogdu, “Birey olarak tasin altina elimizi koymada yetersiz kalisimiz, toplum olarak da kayitdisi olmaya razi olusumuz ile hak ve özgürlüklerin verilmesi konusunu genelde siyasetçilerin uhdesine birakip, siyasetçilerin de oy aliyorken, ‘evet bu haklarinizi veriyoruz’ deyip darbecileri görünce de millete kaçacak yer aramasiyla ‘Oy, oy’ dedirttigi günlerin tarihin çöplügündeki yerini almasini önemsiyoruz. Onun için de Memur-Sen’in sivil durusunu ve sivil anayasa beklentimizi sizlerle paylasma geregi duyuyoruz” diye konustu.

 

“Emegin ve sayginin olmadigi yerde demokrasiden bahsedemezsiniz” diyen Gündogdu, “Alinterine önem verilmeyen yerde özgürlükten bahsedemezsiniz. Ekmek ne kadar büyüyorsa, özgürlük de o kadar genisleyecek demektir. Sendikamizin yaptigi bu tanim, ülkemiz ve üyemiz adina sendikacilik yapmaktir. Sendikamiz, ekmegin iktidarlar karsisinda korunmasi ve büyütülmesi, diger taraftan hem özgürlügü tokatlayan hem de ekmegi küçülten darbecilere karsi saygin ve milletin yaninda bir durus göstermektedir. Ortak Akil Hareketi bunun için kurulmustur. Türkiye’yi geri götüren darbelere karsi çikma cesaretini göstermistir. Bir insan ya darbeseverdir ya darbesavardir. Biz sendika olarak halkimizin yaninda olmayi tercih ettik” ifadelerini kullandi.

 

ABD Baskani Barack Obama’nin Türkiye ziyaretini de degerlendiren Gündogdu, söyle konustu:

“30 ülke arasindan Türkiye’nin seçilmesi bir avantaj olabilir. Ancak bu seçilmenin karsiliginda talepler ve bu taleplere verecegimiz cevaplar için Sayin Basbakan’dan dilegimiz; vereceginiz cevaplar tipki Danimarka’ya verdiginiz cevaplar gibi dik olsun ki, bu millet sizi izlemeye devam etsin” diye konustu.

 

Konusmasinin sonunda, geçtigimiz ay helikopter kazasinda hayatini kaybeden BBP Genel Baskani Muhsin Yazicioglu’ndan övgü ile söz eden Ahmet Gündogdu, sözlerini, “Yazicioglu 17 yillik arkadasim ve dostumdu. Hayatta iken sendikamiz ile yakindan ilgilenmis ve sorunlarimizin çözümü konusunda, sikintilarimizi Meclis’e tasimak için her zaman isbirligi içinde oldugumuz degerli ve örnek bir siyasetçiydi” seklinde tamamladi.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen