Haber
2013-01-16 06:35:39
Çakırcı: Hükümet Öğretmen Atamasında Cimri Davranmamalıdır

Genel Başkan Yardımcımız Ramazan Çakırcı, ataması yapılmayan öğretmen adaylarının sorunlarını konuşmak üzere Beyaz Radyo’ya konuk oldu. ‘Şubatçılar Grubu’ temsilcileriyle birlikte programa katılan Ramazan Çakırcı, nitelikli eğitimin temel unsurunun öğretmenler olduğunu ifade ederek, “Eğitime yapılan yatırım, ülkemizin geleceğine yapılan yatırımdır. Dolayısıyla eğitimde öğretmenden tasarruf olmaz. Hükümet bütçeyi gerekçe göstererek öğretmen atamasında cimri davranmamalıdır. Önceki yıllarda Şubat’ta öğretmen ataması yapıldığı gibi, bu yıl da mutlaka atama yapılmalıdır” dedi.

1990’lı yıllardan beri Türkiye’de öğretmen eğitiminde ve istihdamında karşılaştıkları sorunların başında planlama politikalarındaki istikrarsızlığın yer aldığını belirten Çakırcı, “Bu dönemde hizmet öncesi öğretmen eğitimi alanında kararlı bir tutum sergilenemediği gibi, öğretmen atama ve hizmet koşullarında da kararlı bir tutum sergilenememiştir. Tüm bu olumsuzluklar, bugünkü arz ve talep dengesizliğinin ana nedenidir. Resmi ağızların ifade ettiğine göre 250 bin civarında atama bekleyen öğretmen adayı var. Öğretmen yetiştiren kurumlar her yıl ciddi sayıda mezun veriyor. Yetişen insanımızı değerlendiremiyoruz” şeklinde konuştu.

Ücretli öğretmenlik uygulamasına da değinen Çakırcı, şunları söyledi: “Öğretmen yeterliliğine sahip olmayan bazı kişilere öğretmenlik işini gördürüyoruz.  Bunların da herhangi bir iş güvencesi yok. Ayda 500-600 TL gibi çok cüzi bir ücret veriliyor.  Öğretmenlik mesleğinin kadrolu/ücretli şeklinde ikili bir yapısı olması, eğitimin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bunların önemli bir kısmı akademik yeterlilik ve öğretmenlik formasyonuna sahip değildir. Yine bu öğretmenler, herhangi bir sorumlulukları olmadığı için, eğitim yılının herhangi bir noktasında görevlerini bırakıp gidebilmektedirler. Burada olan çocuklarımıza oluyor. Bu durum eğitim kalitesini etkiliyor.”

“Sendika olarak bu yıl Şubat ayında 30 bin, Ağustos ayında 70 bin olmak üzere toplam 100 bin öğretmen atamasının yapılmasını istiyoruz” diyen Ramazan Çakırcı, “Neticede Bakan Sayın Ömer Dinçer geçen gün bir açıklamasında 127 bin öğretmen açığı olduğunu söyledi. Eğitimde OECD standartlarını yakalayabilmemiz için bu rakamın 285 bin olduğu bir gerçek.  Bu standartları yakalamamız lazım. Bunun için yetişmiş ama ataması yapılmamış öğretmenlerimiz var. Bu öğretmenlerimizden mutlaka istifade etmeliyiz. Yetişen bu öğretmenlerimiz şu an bir trajedi yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Çakırcı, doğru bir planlamaya ihtiyaç olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “MEB ve YÖK’ün sağlıklı bir planlama yapmamasından dolayı öğretmen yetiştiren kurumlar fazla mezun vermektedir. Diğer yandan, hükümetin mutlaka OECD standartlarını yakalaması gerekir. Eğitimde kaliteyi yakalamak istiyorsak, bütçe imkanlarını zorlamalıyız.”

Çakırcı, öğretmen yetiştiren kurumların kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapması, kontenjanlarını buna göre ayarlamasına yönelik kapsamlı bir proje çalışması başlatması gerektiğini sözlerine ekledi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen