Haber
2011-08-08 07:24:11
Çiçek: 12 Eylül Anayasasi’nin Son Kullanma Tarihi Geçti

Egitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, TBMM Baskani Cemil Çiçek’i ziyaret etti. Gündogdu, yeni anayasa çalismalari hakkinda bilgi verirken, Çiçek ise 82 Anayasasi’nin son kullanma tarihinin doldugunu söyledi.

 

Ziyarette konusan Ahmet Gündogdu, 12 Eylül referandumu ile milletin anayasasina dogru güzel bir yolculuk basladigini, bu baslangicin, yeni anayasa ile tamama ermesini arzuladiklarini söyledi. Memur-Sen’in 515 bin üye ile yetkili konfederasyon oldugunu söyleyen Gündogdu, bu büyüklügü, millete borçlarini ödemek için önemsediklerini kaydetti. Yeni anayasayi, topyekûn degistirmek üzere tasin altina ellerini koyduklarini ifade eden Gündogdu, “Su anda 50 bin kisi ile yüz yüze anketimizi gerçeklestirdik. 100 kisiden olusan kanaat önderleri ile de derinlemesine bir mülakat yaptik. Anayasanin felsefesinden evrensel hukuka, yasama, yürütme yargi iliskilerinden insanin nerede ve hangi merkezde olmasi gerektigine dair büyük bir çalisma yürütüyoruz. 12 Eylül’de düzenleyecegimiz bir panelle bu çalismanin nicel bulgularini kamuoyu ile paylasacagiz. Ekim ayi sonunda düzenleyecegimiz Uluslararasi Anayasa Kongresi ile millet nasil bir anayasa istiyor çalismasini ortaya koyacagiz” seklinde konustu. 12 Eylül’de elde ettikleri toplu sözlesme hakkina ilave olarak grev ve siyaset hakkini; bütün vatandaslari kucaklayan, öteki olusturmayan, Türkiye vatandasligi ile herkesi esit kabul eden bir devlet taniminin da içinde yer alacagi anayasa özlemi içerisinde olduklarini da vurgulayan Ahmet Gündogdu, “Sizin Baskanliginizin da bu açidan bir firsat oldugunu düsünüyoruz. Hem hukukçu kimliginiz, hem Anayasaya olan ihtiyaci en yüksek sesle dile getiren yaklasiminiz dolayisiyla bu firsatin milletin firsati olmasini diliyoruz.” dedi.

 

TBMM Baskani Cemil Çiçek ise konusmasinda, Memur-Sen’in yeni anayasaya yönelik çalismasi, talep ve önerilerinin son derece önemli oldugunu söyledi. Çiçek, daha yapilirken tartismaya baslanilan bir anayasaya sahip oldugumuzu hatirlatarak, “Yürürlüge girdikten sonra, sayisi bile ihtilafli çok sayida degisiklik oldu. Dolayisiyla bu anayasanin ne öncelikleri, ne kurumlararasi dengeler, ne yazilim tarzi, ne Türkçesi dahil birçok özelligiyle günümüz ihtiyaçlarina cevap vermiyor.” seklinde konustu.  

 

Bunun için de Türkiye’nin son kullanim tarihi geçmis anayasa ile yoluna devam etmek mecburiyetinde oldugunu belirten Cemil Çiçek, bunun da daha fazla sürdürülmesinin mümkün görünmedigini kaydetti. Türkiye’nin belli bir sorunu çözmek için degil, yüksek standartta bir demokrasi için Anayasaya ihtiyaci oldugunu belirten TBMM Baskani Çiçek, bütün siyasi partilerin seçime giderken, yeni bir anayasa vurgusu yaptigini hatirlatti.

 

“Hepimizin üzerinde ittifak ettigi husus; bu anayasanin ülkenin ihtiyaçlarina cevap vermedigidir. Dolayisiyla böyle genel bir mutabakatin söz konusu oldugu noktada bu dönem parlamentosu umut ediyoruz ki, milletimizin özlemlerini, sivil toplum kuruluslari, meslek örgütleri olarak sizlerin taleplerinin de yer aldigi çalismayi baslatir.” seklinde konusan Cemil Çiçek,  sözlerini söyle sürdürdü:“Esasen su an, partilerin bilebildigim kadariyla içlerinde bir çalismasi var. Böylesine önemli bir konu için partilerin kendi içlerinde bir çalisma yapmasi ihtiyaç. Sadece partilerimiz açisindan degil, bu sürece katki verecek herkes için bir ön hazirliga ihtiyaç var. Çünkü yaptigimiz anayasa, yapildiktan sonra tekrar tartisma konusu olmamali, uzun bir süre herkesin mutabakatiyla kabul edilmis bir anayasa olarak varligini sürdürebilmelidir. Aksi taktirde bir anayasa yapar, ertesi gün bunu tekrar tartisir konuma gelir ve basa döneriz. Bunun için toplumun her kesiminin bu anayasayi yapacak TBMM ve siyasi partilere katki vermesi gerekmektedir. Bu katki, hem anayasanin yapilis yöntemi hem de içerigi ile ilgili olmalidir.”

 

Simdiye kadar yasanilan birçok sikintinin mevcut anayasadan kaynaklandigin söyleyen Çiçek,“Gerginlikler, hepimizi üzen ve enerjimizi tüketen bir kisim olumsuzluklarin temelinde bu anayasa yatiyor. Bunun da sebebi günümüzdeki öncelikler ve degerler farkli, anayasanin öncelikleri farkli. Bunun için vakit kaybetmeden bu ise baslamamiz gerekiyor” dedi.

 

 

Bu dönemde vatandaslarimizin yüzde 95’inin parlamentoda temsil edildigine de dikkat çeken Cemil Çiçek,“Bu, yeni bir anayasanin yapilmasi ve parlamentodan geçmesi açisindan son derece önemli bir sebeptir. Su anda mecliste temsil edilen ve edilmeyen partilerin öncelikleri arasinda yeni anayasa bulunuyor. Bütün bunlar, yeni anayasanin bu dönemde gerçeklesmesini zaruri kiliyor. Ümit ediyorum, bu sekilde millete olan taahhüdümüzü yerine getirmis oluruz. Bu süreçte sizlere de çok önemli görevler düser. Temel uzlasi metni olacaksa, sadece siyasi partilerimizle degil, sivil toplum örgütleri ve TBMM’de temsil edilmeyen diger siyasi partilere de bu hakki vererek bu degisikligi gerçeklestirmemiz gerekecektir.” ifadelerini kullandi. 

 

Ziyarete Memur-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu’nun yani sira sira Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Baskani Günay Kaya, Memur-Sen Genel Teskilat Sekreteri ve Saglik-Sen Genel Baskani Metin Memis, Memur-Sen Genel Mali Sekreteri ve Diyanet-Sen Genel Baskani Mehmet Bayraktutar, Memur-Sen Genel Basin ve Iletisim Sekreteri Halit Ortaköy, Egitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, Bem-Bir-Sen Genel Baskani Mürsel Turbay, Bayindir Memur-Sen Genel Baskani Abdulhadi Karasapan, Birlik Haber-Sen Genel Baskani Sinasi Gülcüogdu, Ulastirma Memur-Sen Genel Baskani Can Cankesen de yer aldi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen