Haber
2014-04-30 07:46:13
Çocuk İşçiliği Konferansında Küresel Oyuna Dikkat Çektik

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, sadece mevsimlik tarımda değil, genelde çocuk işçiliğine karşı olduklarını belirterek, “Fakat soğan, pamuk ve benzeri alanlardaki çocuk işçiliği yerine fındıktaki çocuk işçiliğinin öne çekilmesi, fındıkta dünya piyasasının yüzde 80’ini elimizde bulundurmamızdan ötürüdür. Hollandalı iş adamının, ‘Türkiye’de fındıkta çocuk işçiliği olduğu için Avrupalı işadamları Türkiye’yi cezalandırmayı düşünüyor’ sözü meselenin de özüdür. Asıl gizli mesaj buradadır. Kim kime hizmet ediyor, farkında olalım” dedi.

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın organize ettiği “Mevsimlik Tarımda En Kötü Biçimde Çocuk İşçiliği ile Mücadele” konferansı, akademisyenlerin, yurt dışından gelen davetlilerin, sivil toplum kuruluşlarının, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleşti.

 

Hükümet, işveren ve işçi kuruluşlarının temsilcileri tarafından gerçekleştirilen “Üçlü Yapıda Roller ve Sorumluluklar” panelinin ardından, eğitim sendikaları ile “İşbirliği Yöntemlerinin Harekete Geçirilmesi” panelinde, Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Eğitim-Bir-Sen, çocuk işçiliği ve eğitim boyutuyla ilgili sunum gerçekleştirdi.


 

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yalçın, Eğitim-İş ve Eğitim-Sen temsilcilerinin, 4+4+4 yeni eğitim sisteminin çocuk işçiliğini ve çocuk gelinleri artıracağını iddia ederek, 4+4+4’ün ikinci 4’ünde serbestlik olması ve zorunlu olmamasının çocuk işçiliğini, üçüncü 4’te evlenmeye müsaade edilmesinin ise çocuk gelinler gerçeğini artıracağını belirtmeleri, Fişek Enstitüsü Vakfı adına katılan Prof. Dr. A. Gürhan Fişek ve TİSK Temsilcisi Sibel Tuğ’un da aynı minvalde konuşması üzerine, “Verilen bilgiler kesinlikle doğru değildir. 4+4+4’ün ikinci yarısında eğitime devam mecburidir. Üçüncü dördünde ise evlenmeye müsaade edilmesi diye bir düzenleme söz konusu değildir. Kirli bilgi ile insanları manipüle etmek kimseye bir şey kazandırmaz” karşılığını verdi.

 

Yeni Eğitim Sistemi, 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim Sisteminden Daha Çok Eğitime Özendiriyor

 

8 yılık kesintisiz eğitimle 4+4+4 yeni eğitim sistemi arasındaki farkın, 8 yıllık kesintisiz kısmın kesintili ama zorunlu olacak şekilde sadece 4+4 şeklinde ikiye bölünmüş olması olduğunu kaydeden Yalçın, şöyle devam etti: “Öncekinde lise kısmı zorunlu değildi. Çocuk açık liseye devam ediyordu. Şimdi açık özendirmeyen bir mekanizma var. Çocuk liseyi de bitirmek zorunda. Nasıl oluyor da bu çocuk işçiliğini artırıyor ve nasıl oluyor da bu durum çocuk istismarına neden oluyor, bunu anlamakta zorlanıyorum. Burada 4+4+4’ün kamuoyu gündemine geldiği süreçte, mutfak aşamasında eksik bilgilerinden dolayı yapılan tartışmalarda kalan arkadaşların, ondan sonraki süreçte kendilerini güncellemediklerini, kirli bilgi ile insanları yanlış yönlendirdiklerini görüyorum.”

 

 

Yeni Türkiye’den Rahatsızlık Duyuluyor

 

Programın başında gösterilen belgeselde, “Hollandalı iş adamının Türkiye’de fındıkta çocuk işçiliği olduğu için Avrupalı işadamları Türkiye’yi cezalandırmayı düşünüyor” sözünün meselenin de özü olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Asıl gizli mesaj buradadır. Kim kime hizmet ediyor, farkında olalım. Türkiye’nin gıda sektöründe dünya ile rekabet etme noktasındaki atılımları ve fındık borsasının yüzde 80’ine hâkim olmamızdan duyulan rahatsızlığın aynısı Kanal İstanbul, 3. Havaalanı ve diğer önemli proje olan 3. Köprü için ortaya konmuştu. Gezi olaylarında Ankara’ya hükümetle görüşmeye giden heyet içerisinde bulunan KESK Temsilcisi İsmail Hakkı Tombul, bu üç projenin durdurulmasını istemişti. Emek, ekmek, alın teri ve sendikal talep bunun neresinde? Sendikalar ne yaptığının ve kime hizmet ettiğinin farkında olmalıdır. Darbecilerle oyundaşlık, yandaşlık ve ırgatlık içinde olanlar, faiz lobisinin ve küresel aktörlerin değil, halkın yanında olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Mülteci Kamplarındaki Dramlara Sessiz Kalanlar Neyin Peşindeler?

 

Yalçın, Somali’ye, Darfur’a, Afganistan’a, Pakistan’a, Keşmir’e gittiğini söyleyerek, şunları kaydetti: “Mülteci kamplarında yaşanan dramı ve ekmeğe hasret insanları gördüm. Suriye’den Türkiye’ye gelen 100 binden fazla mülteci var. Uluslararası kuruluşların duyarlılığını görmedim. Buraları görmezden gelen uluslararası kuruluşlar, soğan işçiliğinde yok, pamuk işçiliğinde yok, fındık işçiliğinde var. Hollandalı işadamının sözünü hatırlatıyor ve bunu da sizin ferasetinize bırakıyorum.”

 

Çocuk İşçiliğine Sonuna Kadar Karşıyız ve Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız

 

“Dikkat çektiğim konular, çocuk işçiliğine taraf olduğumuz anlamına gelmesin. Çocuk işçiliğine sonuna kadar karşıyız” diyen Ali Yalçın, “Bu konu Sanayi Devrimi’nden bugüne tartışılan bir konudur. Çocuk işçiliğini önlemek için yatılı okulları önerenlere tavsiyem, çocukları aileden ayırarak yatılı okullara hapsetmek doğru değil. Ben yatılı ilköğretim bölge okulunda okumuş biriyim. Önerim, çocukları ailelerinden ayırmadan çözüm üretmektir. Bu, gezici ve prefabrik okullarla mümkündür. Sosyal çalışmaları teşvik etmek, bunu yapmak için ise öğretmenleri maddi olarak tatmin etmek lazım. Gündüz katsayısına yüzde 10 ekleyerek hesaplanan ek ders birim ücreti ile bunları yapmak imkânsızdır. Fonlardan yüklü miktarda para alıp öğretmenlere cüzi miktarda ödeme yaparak, yürütülen projelerde çalıştırarak prototip projelerle bu sorun çözülmez. Öğretmenin hakkını verdiğiniz zaman öğretmen de hakkını verecektir. Çocuk işçiliğini önlemenin yolu eğitimden geçmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Taraf Olmanız Adalet Anlayışınıza Halel Getirmesin

Ali Yalçın, konferansın ardından, Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No’lu Şube’nin yeni atanan ilçe milli eğitim müdürleri ile şube müdürleri için düzenlediği istişare toplantısına katıldı. Yaptıkları çalışmalarla nitelikli eğitim yöneticilerinin sayısının arttığını dile getiren Yalçın,  “Artık siz bir adım daha ileri atıyorsunuz. Siz bir temsil makamındasınız. Taraf olmakla adil olmayı karıştırmamalıyız. Temsil ettiğimiz değerlerden, milletin menfaatlerinden yana taraf olmalıyız” dedi.

 

İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Talat Yavuz ise yönetimde hiçbir şey üretmeden, koltuğa bağlanarak on yıllarca görevde kalma döneminin artık sona erdiğini söyledi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen