Haber
2009-12-11 06:20:10
Danistay Esitsizlikte Israrci

Üniversiteye giris sinavindaki katsayi esitsizligini gideren YÖK düzenlemesinin Danistay tara- findan yürütmesinin durdu- rulmasinin ardindan Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu’na YÖK tarafindan yapilan itirazin reddedilmesi, Danistay’in hak gaspinda israrci oldugunu ortaya koymaktadir.

 

Demokratik ülkelerde, yasama ve yürütme kaynakli insan haklari ihlallerine karsi yargiya siginilir. Danistay’in katsayi karari; yarginin insan haklari ihlaline karsi yasama ve yürütme organlarindan medet beklemek gibi hukuk devleti algisiyla ve demokrasi kültürüyle açiklanamaz bir sonucu beraberinde getirmistir. Hak ihlallerini, verecegi kararlarla sona erdirmesi gereken Danistay, YÖK’ün katsayida adaletsizligi gideren düzenlemesinin yürütmesini durdurarak ve yapilan itirazi da reddederek, “Kimse egitim-ögretim hakkindan yoksun birakilmaz” ve “egitimde firsat ve imkan esitligi” ilkelerini yok saymis, egitim hakkina yönelik açik ve agir bir ihlalin faili olmustur. Mesleki egitim ve yüksekögretime geçis sistemi, yargi kararlariyla sekillendirilecek kadar basit konular degildir. Yargi organlarinin ve mensuplarinin bu konularda derinlemesine analiz yapabilecegini iddia ya da ifade etmek, egitim hakki gibi temel bir insan hakkini önemsememekle esanlamlidir. Gelismis ülkelerde yüksek yargi kurumlarinin böyle bir yetkisi olmadigi gibi, olmasina da tahammül edilemez.

 

Mesleki egitim ve yüksekögretime geçis sistemine iliskin tercihler, egitim sisteminin ilkeleriyle birlikte sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarin karsilanmasini, bireylerin egitim hakkindan, sinirlama olmaksizin yararlanmasini hedef edinen bir stratejiyle belirlenmelidir. Tercih yetkisi, yasama ve yürütme organina aittir; yarginin yetkisi ise, yapilan islemlerin ve yürürlüge konulan düzenlemelerin uygunlugunu denetlemekle sinirlidir. Yoksa yarginin yasama ve yürütmenin yerine geçerek yeni bir tercih belirleme yetkisi yoktur. Aksi halde yargi, haklarin teminat altina alinmasi islevini degil, haklarin düzenlenmesi islevini görür ki, bu durum insan hak ve özgürlüklerine yönelik en büyük ihlaldir. Zira bu durumda ihlal edilen, kaynagini bireylerden alan egemenlik yetkisidir.

 

Istanbul Barosu’nun siparisi üzerine Danistay 8. Dairesi’nin verdigi karar, akabinde YÖK tarafindan yapilan itirazin Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu’nda reddedilmesi, sadece gençlerimizin gelecegini degil, ülkenin ve ülke ekonomisinin gelecegini de ipotek altina almaktadir. Bu karardan en çok etkilenenler ise, çocuklarini meslek liselerinde okutmak disinda bir seçenege sahip olmayan yoksul ailelerdir. Fransa ve Almanya gibi ülkelerde Türk çocuklarina uygulanan ‘isçi çocugusun, isçi kal’ politikasi, bilerek veya bilmeyerek Danistay eliyle ülkemiz meslek lisesi ögrencilerine de uygulanmak istenmektedir.

 

Yargi kararlarinin, siyasi iktidara yönelik tepkinin ve hosnutsuzlugun ifade edilme araci olarak kullanilmasini makul bulmuyoruz, makbul görmüyoruz. Adalet duygusundan uzaklasildigi, milletimizin ve gençlerimizin gelecegiyle oynandigi kaygisindan kurtulmak istiyoruz.

 

Egitim-Bir-Sen olarak talebimiz ve beklentimiz; iktidarin, katsayi konusunu yasayla düzenleyerek, Danistay’in ilgi ve yetki alanindan çikarmasi, YÖK’ün de katsayi adaletsizligini gidermek konusundaki kararliligini sürdürmesidir.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen