Haber
2010-02-08 06:18:27
Danistay Ideolojik Karar Almaya Devam Ediyor

Millete haddini bildirmeye ve milletin degerlerini hüküm- süzlestirmeye dönük bir yaklasim olarak ortaya çikan, milletin siyasi tercihleriyle sekillenen yönetimi darbelere layik oyunlarla isbasindan uzaklastirarak yeni yaklasimin kararlarini uygulamaya döke- cek bir yönetimi isbasina getirerek inanca ve inanana karsi hücuma geçen 28 Subat Darbesi’nin en rijit uygulamalarindan birisi olan ‘Adaletsiz Katsayi Uygulamasi’ adeta bir yargi korumasina alinmis gözüküyor.

 

Ülkemizde demokratiklesmeye dönük adimlar ve açilimlarla milletçe kucaklasmaya, topyekûn kalkinmaya ve özetle 21. yüzyila yakisir bir sistem örülmeye çalisilirken 1960 Darbesi’nin dogurdugu, 1980 Darbesi’nin besledigi, 28 Subat 1997 Darbesi’nin dinamiklestirdigi çesitli yapilar, gestapo mantigiyla direnç göstermeye devam ediyor.

 

Bugün ordunun kendi alanina çekilmesi yönünde güçlü adimlar atilirken, 28 Subat kalintisi EMASYA protokolü lagvedilirken, bazi mihraklar ‘Basörtüsü Yasagi’ni ve ‘Adaletsiz Katsayi Uygulamasi’ni 28 Subat’in sembol kalintilari olarak bayraklastiriyor ve evrensel hukukun tüm ilkelerini ayaklar altina alma pahasina zulmün, adaletsizligin israrla devamini saglama savasi veriyor.

 

“Esitlik, esitler arasinda olur” sözüyle ‘kastçi’ yaklasimini ortaya koyan Istanbul Barosu’nun ilk müracaatiyla konunun Baro’nun üzerine vazife olmayisini, uygulamanin bilimsellikten uzak olusunu, mesleki egitimi baltalayisini, meslek liselerindeki ögrenci kalitesine olumsuz etkide bulunusunu, meslek liselilerin gelecegini karartisini dikkate almadan ‘illâ katsayi’ karari veren Danistay 8. Dairesi, YÖK'ün üniversiteye giriste farkli katsayi uygulamasi öngören 17 Aralik 2009 tarihli kararinin yürütmesini Istanbul Barosu’nun yeni bir müracaatina istinaden oy birligiyle durdurdu.

 

Danistay, önceki kararinin gerekçesinde kullandigi “'Ölçülülük ilkesi dikkate alinarak belirlenecek olan katsayi” ifadesiyle zaten niyetini belli etmis ve meslek liselilere, hususen imam-hatiplilere üniversite kapisini aralayan her türlü hesabi bozacagini ilan etmisti.

 

Bugünkü tablo, yarginin yürütmenin alanina giren hususlara müdahalesi anlamina gelmektedir. Önceki kararlarinda katsayinin belirlenmesinde YÖK’ün yetkili oldugunu ilan eden Danistay, hangi hakla kendisini YÖK’ün yerine koyarak katsayiyla ilgili birim dayatmaktadir?

 

Danistay’in aldigi kararlar, milletimizin bayram sevinciyle karsiladigi kararlarin iptaline yöneliktir. Bu durum yargiya olan güveni zedelemektedir. TBMM’nin ve Hükümet’in derhal harekete geçerek, gerekli anayasal ve yasal düzenlemelerle yarginin kendisini yasama ve yürütmenin yerine koymasinin önüne geçmesini, adaletsiz, hukuksuz, darbe ürünü tüm uygulamalari sona erdirmesini bekliyoruz.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen