Haber
2013-07-04 07:40:51
Danıştay Kararı Bizi Doğrulamıştır

Danıştay, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin din dersi olmadığı yönündeki kararı, bütün dinler hakkında genel kültür bilgisi verilen bir dersin zorunlu Müslümanlık eğitimi olarak sunulmasının yanlış olduğunu dile getiren Eğitim-Bir-Sen’i doğrulamıştır.

Danıştay 8. Dairesi, davacının çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nden muaf tutulması isteminin reddine karşı Samsun 1. İdare Mahkemesi’nde açtığı davasının kabulü ile anılan kararın idarece temyiz edilmesi neticesinde Samsun 1. İdare Mahkemesi kararını, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin yeni müfredatı ile din dersi niteliği taşımadığı, içerik olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi olarak kabul edilmesi gerektiği gerekçesiyle hukuka aykırı bularak bozmuştur.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Din Dersi Değildir

Danıştay 8.Dairesi, 2010/3682 esas ve 2013/997 sayılı bozma kararında şu ifadelere yer verdi: “Anayasa’nın 24. maddesine din kültürü ve ahlak öğretiminin ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında olduğu kuşkusuzdur. Bu öğretimin Anayasa’nın öngördüğü amaca uygun bir müfredatla verilmesi gerektiği, içeriğin nesnel ve çoğulcu olması, kişinin dininin bir ayrım ve eşitsizlik unsuru olarak kullanılmaması ve devletin dinler karşısında tarafsız kalarak, bütündinsel inançları eşdeğer görmesi gerekmektedir. Öğretimde uygulanan müfredatın belirli bir din anlayışını esas alması durumunda, bunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi olarak kabul edilemeyeceği ve din eğitimi halini alacağı açıktır. Nitekim, müfredatta yapılan değişiklik sonucunda ülkemizde çoğulculuk anlayışı içerisinde, nesnel ve rasyonel bir şekilde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin verildiği sonucuna ulaşılmıştır.

Bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere, davacı başvuruda bulunduğu 16.06.2009 tarihinde uygulanan müfredatla din eğitimi yapılmayıp Anayasa’nın 24. maddesine uygun olarak din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi yapılmakta olup anılan madde uyarınca da bir zorunlu eğitimdir.

Bu durumda, T.C. Anayasası’nın 24. maddesi ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 12. maddesinde hiçbir ayrım yapılmadan tüm vatandaşlar için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin zorunlu tutulması karşısında, davacının çocuğunun bu dersten muaf tutulması isteminin reddine ilişkin dava konusu işlemde mevzuata aykırılık görülmemiştir.”

 Karar, Eğitim-Bir-Sen’i Doğrulamıştır

Eğitim-Bir-Sen olarak, yıllardır Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin din dersi olmadığını söyledik. Hinduizm, Brahmanizm, Hıristiyanlık, Yahudilik vb. bütün dinler hakkında genel kültür bilgisi verilen bir dersin zorunlu Müslümanlık eğitimi olarak sunulması bir yanılgıdan ibarettir dedik. Danıştay, vermiş olduğu kararla bizi doğrulamıştır.

Danıştay kararında, müfredatta yapılan değişiklik sonucunda ülkemizde çoğulculuk anlayışı içerisinde, nesnel ve rasyonel bir şekilde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretiminin verildiğinden söz edilmiştir. ‘Zorunlu din eğitimi veriliyor’ diye çığırtkanlık yapanlar bizim eleştirilerimize kulak tıkamayı ve kendi tezlerini dayatmayı seçtiler ama yıllar sonra Danıştay’dan gelen itiraf, bizim açımızdan da hakkın teslimi anlamına gelmektedir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi dinler hakkında genel kültür bilgisi vermektedir. Asla İslam dini eğitimi değildir. 

 

         

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen