Haber
2011-06-01 07:23:30
Danistay, Sözlesmeli Personele Sürekli Görev Yollugu Ödenmesine Engel Olan Düzenlemelerin Yürütmesini Durdurdu

Danistay, açtigimiz dava üzerine, sözlesmeli personele sürekli görev yollugu ödenmesine engel olan düzenlemelerin yürütmesini durdurdu.

 

Bursa’nin Inegöl Ilçesi Altieylül Ilkögretim Okulu’na es durumu özründen sözlesmeli sinif ögretmeni olarak naklen atanan üyemizin sürekli görev yollugu ödenmesi talepli basvurusunun reddine iliskin Inegöl Kaymakamligi’nin (Ilçe Milli Egitim Müdürlügü) islemi ile, bu isleme dayanak teskil eden Milli Egitim Bakanligi’nin (Personel Genel Müdürlügü) 2006/58 sayili Genelgesi’nin 11. maddesinde yer alan, “Sözlesmeli ögretmenlere sürekli görev yollugu ödenmeyecektir” hükmünün,

Milli Egitim Bakanligi ile 657 sayili Kanun’un 4/B maddesine tabi olarak çalisan sözlesmeli personel arasinda imzalanan 2010 yili hizmet sözlesmesinin 7. maddesinde yer alan, “Personel, görev yeri disinda geçici olarak görevlendirildiginde gündelik ve yol giderleri, unvani, hizmet yili ve ögrenim durumu ayni olan emsali Devlet memurunu geçmemek üzere, 6245 sayili Harcirah Kanunu ile tespit edilen esaslara göre hesaplanir” hükmü ile,  

Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslar’in 4. maddesinde yer alan, Sözlesmeli personele geçici görev yollugu disinda harcirah ödenemez” hükmünün öncelikle yürütmesinin durdurulmasi ve devaminda iptaline karar verilmesi talebiyle Danistay’da dava açmistik.

 

Dava dilekçemizde, kamu görevlisinin kamu hizmetinin yürütülmesi amaciyla katlanmak zorunda kaldigi mali külfetin kamuca karsilanmasi gereken bir yükümlülük oldugunu ve 29.03.2009 tarih ve 27184 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Iliskin Esaslarda Degisiklik Yapilmasina Dair Esaslar’in kurum içi yer degisikligi baslikli Ek 3. maddesinde sözlesmeli personelin kurum içi yer degisikliginin belirli hallerde kurumca gerçeklestirilebilecegi hükmüne yer verildigini ifade ederek, Anayasa Mahkemesi kararlari ve Anayasa’nin 49. maddesinde yer alan, “Çalisma, herkesin hakki ve ödevidir (Degisik: 3.10.2001-4709/19 md.). Devlet, çalisanlarin hayat seviyesini yükseltmek, çalisma hayatini gelistirmek için çalisanlari ve issizleri korumak, çalismayi desteklemek, issizligi önlemeye elverisli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalisma barisini saglamak için gerekli tedbirleri alir” hükmü uyarinca sözlesmeli personele sürekli görev yollugunun ödenmesi gerektigini belirtmistik.

 

Danistay Ikinci Dairesi, 2010/5994 esas sayili karariyla dava konusu düzenlemelerin ve bireysel islemin yürütmesini durdurdu.

 

Danistay Ikinci Dairesi’nin bu karari, sözlesmeli ögretmenleri, üniversitelerde çalisan sözlesmeli personeli ve diger kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapan “tüm sözlesmeli personeli” ilgilendirmesi bakimindan çok önemli bir karardir. Su ana kadar açilan davalar bireysel islemlere ve hizmet sözlesmesine karsi açilmistir.

 

Sendika olarak açmis oldugumuz dava ile, Sözlesmeli Personel Çalistirilmasina Dair Esaslar’in, sözlesmeli personele sürekli görev yollugu ödenmeyecegine iliskin hükmünün de iptalini içerdiginden, sözlesmeli personelin sürekli görev yollugu almasinin önündeki tüm engeller kalkmis olmaktadir. Danistay’in yürütmenin durdurulmasi karari geregi, artik tüm sözlesmeli personel sürekli görev yollugu alacaktir.

 

Danistay Idari Dava Daireleri Kurulu, Egitim-Bir-Sen olarak, sözlesmeli ögretmenlerin 30 günü asan hastalik izni kullanmalari halinde sözlesmelerini fesheden Hizmet Sözlesmesi’nin 11. maddesinin (b) fikrasinda geçen, “30 günü geçmemek üzere” ibaresinin iptali için daha önce açmis oldugumuz davada da, yürütmenin durdurulmasi kararini vermisti.

 

 Mahkeme kararini görmek için tiklayiniz

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen