Haber
2011-03-12 06:22:46
Danistay’dan Ögretmen Atama ve Yer Degistirmeye Ikinci Yürütmeyi Durdurma Karari

2010 Ögretmenlerin Yer Degistirme Kilavuzu’nun, “3. Genel Açiklamalar” basligi altindaki,3.1. Yer degistirme suretiyle atamalarda ögretmenlerin tercihlerine yansitilacak egitim kurumlari; mevcut ögretmenlerle ya da yüksekögrenimlilerce ihtiyacin karsilanabilirligi dikkate alinarak ögretmen ihtiyaci bulunan egitim kurumlari arasindan il millî egitim müdürlüklerince belirlenmektedir” maddesinde yer alan “yüksekögrenimlilerce” ibaresi ile, “A. Istege Bagli Yer Degistirmeler” bölümünün Basvuruda Dikkat Edilecek Hususlar” baslikli 2. maddesinde geçen, “Ayliksiz izinli olarak, asker ögretmenlik dahil askerlikte geçirilen süreler ile egitim ögretim kurumlari disindaki kurumlarda geçirilen geçici süreler il içinde yer degistirmeye esas olan iki, iller arasinda üç yillik sürenin hesabinda dikkate alinmayacaktir” seklindeki düzenlemede yer alan “dahil” ibaresinin yürütmesi durduruldu.

 

Danistay Ikinci Dairesi’nin 2010/2892 esas sayili kararinda, “…Uyusmazlik konusu 2010 yili Ögretmenlerin Yer Degistirme Kilavuzu’nun dayanagi olan ve 6.5.2010 tarih ve 27573 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nde, asker ögretmenlikte geçen sürenin, il içi ya da iller arasi yer degistirmeye esas olan sürelerin hesabinda dikkate alinmayacagi yolunda bir kurala yer verilmemistir. Bununla birlikte, Yönetmeligin 31. maddesinin 2. fikrasinda, Bakanlik kadrolarinda ögretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere ayliksiz izne ayrilanlardan askerlik hizmetini temel askerlik egitiminden sonra zorunlu çalisma yükümlülügü öngörülen hizmet alanlarindaki egitim kurumlarinda ögretmen olarak yerine getirenlerin askerli sürelerinin zorunlu çalisma süresinden sayilacagi, 48. maddesinin 10. fikrasinda askerlikte geçirilen sürelerin hizmet puani hesabinda dikkate alinacagi, Yönetmeligin 14. maddesinin 4. fikrasinda da askerligini Bakanliga bagli egitim kurumlarinda ögretmen olarak yerine getirenlerin, açiktan ve kurumlararasi yeniden atamaya esas hizmet süresinin hesabinda dikkate alinacagi kurala baglanmistir.

 

1076 sayili Yasa’nin Ek 7. maddesi ile 1111 sayili Yasa’nin Ek 4. maddesi uyarinca Bakanlik kadrolarinda ögretmen olarak görev yapmakta iken silah altina alinanlardan askerligini asker ögretmen olarak yapmasi kararlastirilan ve temel askerlik egitimini takiben Milli Egitim Bakanligi emrine verilen asker ögretmenlerin fiilen ögretmenlik yapmasi ve Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin 14/4, 31/2 ve 48/10 maddeleri de göz önüne alindiginda, asker ögretmenlikte geçen sürelerin il içi ya da iller arasi yer degistirmeye esas sürelerin hesabinda dikkate alinmasi gerektigi sonucuna ulasildigindan, anilan düzenlemede askerligini ögretmen olarak yapanlar açisinda hukuka uyarlik görülmemistir.

 

Kilavuzun dava konusu 3.1. maddesinde geçen “… yüksekögrenimlilerce…” sözcügüne gelince; anilan Kilavuzun dayanagi olan ve 6.5.2010 tarih ve 27573 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin 45/2 maddesinde yer alan bu ifade, 30.7.2010 tarih ve 27657 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Yönetmelikle degistirilerek “yüksekögrenimlilerce” sözcügünün maddeden çikarilmasi nedeniyle üst normlara aykiri hale gelen ve uygulama olanagi kalmadigi anlasilan kilavuzun 3.1. maddesindeki “yüksekögrenimlilerce” sözcügünde de hukuka uyarlik görülmemistir…” ifadelerine yer verildi.

 

06/05/2010 tarih ve 27573 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Milli Egitim Bakanligi Ögretmenlerinin Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin hukuka aykiri hükümlerinin iptali için Danistay Ikinci Dairesi’nde açtigimiz davada da yürütmeyi durdurma karari çikmisti.

 

 Ilgili Danistay Karari

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen