Haber
2009-11-26 06:20:05
Danistay’in Katsayi Kararini Protesto Ettik

YÖK’ün meslek liselerine katsayi uygulamasini kaldiran kararinin Danistay tarafindan iptal edilmesini protesto ettik.

 

Genel Teskilatlanma Sekre- terimiz Erol Battal, Genel Basin Yayin Sekreterimiz Hidir Yildirim, Genel Egitim ve Sosyal Isler Sekreterimiz Esat Tektas, Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreterimiz Rama- zan Çakirci, Memur-Sen’e bagli sendikalarin yöneticileri ile üyelerimiz, Danistay binasi önünde bir araya gelerek karara tepki gösterdi. Burada bir basin açiklamasi yapan Genel Baskanimiz Ahmet Gündogdu, YÖK’ün katsayi uygulamasini kaldiran kararinin Danistay tarafindan iptal edilmesine sert tepki gösterdi. YÖK’ün yeni bir düzenleme yaparak soruna çare bulmasini isteyen Gündogdu, yapilacak düzenlemenin tekrar yargi tarafindan iptal edilmemesi için de, TBMM tarafindan gerekli yasal düzenlemenin yapilmasi gerektigini kaydetti.

 

Katsayi adaletsizliginin dayanagini olusturan YÖK kararinin iptali istemiyle Danistay’a açilan sayisiz davada, “Katsayi belirleme ve sinav sistemini degistirme karari YÖK’tedir” denildigini ifade eden Ahmet Gündogdu, katsayi adaletsizliginin devamina yönelik yargisal bir kalkan olusturan Danistay 8. Dairesi’nin, aradan geçen kisa süre içerisinde bu kararindan ve içtihadindan vazgeçmesini hukuken makul gösterecek bir hukuk ilkesi ve kuralinin henüz olusmadigini vurguladi.

 

Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Biz, bu içtihat degisikliginin konjonktür degisikligi kaynakli olmamasini temenni ediyoruz. Hukuk devletinde yasayan birey olmanin en büyük getirisi, hukuki güvenlige sahip olmak iken, hukuki güvenlige sahip olmanin ön sartlarindan biri ise, hukuki sartlari temin edecek bagimsiz ve tarafsiz yargi sistemine sahip olmaktir. Katsayi adaletsizligini sona erdiren YÖK Genel Kurulu kararinin yürütmesinin durdurulmasina iliskin Danistay karari, basta gençlerimiz olmak üzere toplumun büyük bölümünde hukuki güvenlige sahip olmadiklari inancini olusturacaktir.”

YÖK’ün katsayi uygulamasini kaldiran karari sonrasi Sabih Kanadoglu’nun, ‘Danistay geregini yapar’ seklinde konustugunu hatirlatan Gündogdu, bunun üzerine Istanbul Barosu’nun dava açtigini, Danistay 8. Dairesi’nin de, ‘millet adina’ milletin degerleriyle çelisen bir karar verdigini söyledi.

 

Istanbul Barosu’nun bu konuda dava açma ehliyetinin olmadigini belirten Gündogdu, “Davanin usul yönünden reddedilecegi beklenirken, Danistay, katsayi adaletsizligini sona erdiren ve adaylar arasinda esitligi saglayan YÖK kararinin yürütmesini durdurdu” seklinde konustu.

 

“Katsayi adaletsizligini sona erdiren ve yüksek ögretime geçis sinavinin esitler arasinda yaris seklinde gerçeklesmesine zemin hazirlayan 21 Temmuz 2009 tarihli YÖK Genel Kurulu kararinin yürütmesini durduran Danistay 8. Dairesi kararinin, Danistay’in hukukilik denetimi ile yetinmeyip yerindelik denetimi de yapma egiliminde oldugunun göstergesidir” diyen Gündogdu, yargi yetkisinin, idarî eylem ve islemlerin hukuka uygunlugunun denetimi ile sinirli oldugu görüsünü dile getirerek, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen sekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kisitlayacak idarî eylem ve islem niteliginde veya takdir yetkisini kaldiracak biçimde yargi karari verilemeyecegini ifade etti.

 

Anayasa’nin 125. maddesinin 4. fikrasi karsisinda böyle bir egilimin dahi Anayasa’nin açik ihlali olacaginin tartisilmaz oldugunun altini çizen Gündogdu, “Bu karar göstermektedir ki, egitim sistemi ve felsefesi konusunda ahkam kesen, ancak Anayasa’nin kendisine çizdigi sinirlari dahi algilamakta zorlanan bir Danistay var” dedi.

 

Gündogdu, ortaögretim gençliginin büyük bölümünün yüksek ögretim görme hayallerine kabus gibi çöken 28 Subat ara rejiminin katsayi adaletsizliginin YÖK tarafindan kaldirilmasinin, demokrasiyi, milli egemenligi ve hukukun üstünlügünü önceleyen kisi ve kurumlar tarafindan takdirle karsilandigini söyleyerek, bu konuyla ilgili olarak Danistay kararina itiraz edecek olan YÖK’e de, adaleti tesis etmede ve esitligi saglamadaki israrci tutumu nedeniyle tesekkür etti.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen