Haber
2012-04-23 07:30:23
Darbe Döneminin Ürünü Kilik Kiyafet Mevzuatinin Yeniden Düzenlenmesini Istedik

2012 SBS Kilavuzu’nun kilik kiyafete iliskin hükmüne dayanak olarak gösterilen yürürlükteki mevzuatlardan, gerek MEB Merkezi Sistem Sinav Yönergesi gerek Milli Egitim Bakanligi Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi gerekse Milli Egitim Bakanligi ile Diger Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik’in kilik ve kiyafete iliskin hükümleri güncelligini kaybetmistir. Günümüzde var olan uygulamanin bütünüyle gerisinde kalan darbe ürünü kilik kiyafet mevzuatinin yeniden düzenlenmesi talebiyle Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi gönderdik.

2012 yili Ortaögretim Kurumlarina Geçis Sistemi Seviye Belirleme Sinavi Basvuru Kilavuzu’nun “11. Sinavin Uygulanmasi” baslikli kisminin (d) bendinde, “Ögrenciler ve görevliler, sinavda MEB Merkezi Sistem Sinav Yönergesinin 23. maddesinde yer alan sinavlarda kilik kiyafet hükmüne uygun olarak hareket edeceklerdir. Ögrenciler, örgün ilk ve ortaögretim kurumlarinda ögrenim gördükleri okulun mevzuatina uygun kilik ve kiyafetle sinava gireceklerdir” ifadesi yer almaktadir.

Kilavuzda atifta bulunulan MEB Merkezi Sistem Sinav Yönergesi’nin “Sinavlarda kilik ve kiyafet” baslikli 23. maddesinin birinci ve ikinci fikralarinda, Sinavlarda görevli personel, 16.7.1982 tarihli ve 8/5105 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Çalisan Personelin Kilik ve Kiyafetine Dair Yönetmelige uygun kiyafetle sinav görevine gelir. Örgün ilk ve ortaögretim kurumlarinda ögrenim gören ögrenciler/adaylar merkezî sistem sinavlarina, ögrenim gördükleri okulun mevzuatina uygun kiyafetle girer” hükümleri yer almaktadir.

Milli Egitim Bakanligi Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi’nin “Kilik-Kiyafet” baslikli 141. maddesinde ise, Okullarda görevli yönetici, ögretmen, memur, sözlesmeli, geçici ve diger personel ile isçilerin giyiminde sadelik, temizlik ve hizmete uygunluk esastir. Kilik- kiyafetlerde ‘Millî Egitim Bakanligi ile Diger Bakanliklara Bagli Okullarda Görevlilerle, Ögrencilerin Kilik-Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik’ esaslarina uyulur” hükmüne yer verilmektedir.

Söz konusu hükmün atifta bulundugu Milli Egitim Bakanligi ile Diger Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik’in 10. maddesinde, “Ilkokullarda

              a. Kiz ögrenciler: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde bas açik saçlar temiz olup düzgün taranir. Saçlar, uzatilmasi halinde, örülür, imkân varsa beyaz kurdele takilir. Ögrencilerin mevsime göre giyecekleri çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. maddeye uygun olarak düzenlenir.

             b. Erkek Ögrenciler: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde basi açik, saçlar kisa kesilmis ve temiz olur. Mevsime göre giyecekleri pantolon, çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. maddeye uygun olarak düzenlenir”;

11. maddesinde ise, “Ortaokullarda

             a. Kiz Ögrenciler: Siyah önlük giyerler, beyaz yaka takarlar. Okul içinde basi açik, saçlar temiz, düzgün taranmis olur. Saçlar, uzun olmasi halinde örülür veya arkaya toplanarak baglanir. Ögrencilerin mevsime göre giyecekleri çorap, ayakkabi gibi diger giyim esyasi 14. maddeye uygun olarak düzenlenir. Zincir, kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. ziynet esyasi takilmaz.

             b. Erkek Ögrenciler:  Ceket, gömlek ve pantolon giyerler; kravat takarlar. Ancak, okul yönetimince uygun görülmesi halinde, sicak mevsimde sadece gömlek ve soguk mevsimde ceket altina kapali yakali kazak giyilebilir. Okul içinde bas açik, saçlar kisa ve temiz olur. Zincir, kolye vb. ziynet esyasi takilmaz” hükümleri bulunmaktadir.

Görüldügü gibi, 2012 SBS Kilavuzu’nun kilik kiyafete iliskin hükmüne dayanak olarak gösterilen yürürlükteki mevzuatlardan, gerek MEB Merkezi Sistem Sinav Yönergesi gerek Milli Egitim Bakanligi Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi gerekse Milli Egitim Bakanligi ile Diger Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik’in kilik kiyafete iliskin hükümleri güncelligini kaybetmistir. Anilan hükümler, günümüzde var olan uygulamanin bütünüyle gerisinde kalmasina, hiçbir sekilde uygulama alani bulmamasina ragmen, hala dayanak mevzuat olarak gösterilmekte ve uygulanmaya çalisilmaktadir.

Bunun yaninda, 12 Eylül 1980 darbesini gerçeklestirenler ile 28 Subat 1997 postmodern darbesini gerçeklestirenler hakkinda ceza kovusturmasi yürütülüyorken, o dönemde gerçeklestirilen hukuki düzenlemelerin ve idari tasarruflarin mesruiyeti sorgulaniyor iken, yüz binlerce ilkögretim ögrencisinin, derslere ve sinavlara hala mezkûr dönemde hazirlanan kilik kiyafet düzenlemeleri dogrultusunda girmek zorunda birakilmasi izaha muhtaçtir.

Halk iradesinin hiçe sayildigi, gayrihukuki dönemlerin eseri olan, egitimin paydaslarinin görüsü alinmaksizin emir ve talimatlarla düzenlenen kilik kiyafete iliskin çagdisi düzenlemelerin ortadan kaldirilmasi gerekmektedir.

Milli Egitim Bakanligi’na bir yazi göndererek, 12 Eylül darbecilerinin hazirladiklari kilik kiyafetle ilgili mevzuatin günümüz sartlarina uygun hale getirilmesini, ögretmen ve ögrencilerin okullarina ve sinavlara her yönüyle rahat edebilecekleri kiyafetlerle girmelerini saglayacak hukuki ve fiili düzenlemelerin bir an önce yapilmasini istedik.


Talep yazimizi görmek için tiklayiniz

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen