Haber
2010-03-15 06:20:41
Darbecileri Içinde Barindirmayan Bir Devlet Etigi Olmalidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, darbecileri ve çete- cileri içinde barindirmayan bir devlet etiginin olmasi gerektigini söyledi. Gündogdu, laikligin dogus yeri Fransa’da basörtülü ögrencilerin okuma hakki bulunurken, Türkiye’de bu hakkin gasp edilmesinin izahinin mümkün olmadigini kaydetti.

 

Gündogdu, Memur-Sen Nevsehir Il Temsilciligi tarafindan düzenlenen ‘Kusatilmis Demokrasi ve Sivil Toplum’ konulu konferansa konusmaci olarak katildi. Konferans sonunda, Memur-Sen’in Sekerbank, SBN ve Grup Marmara Sigortacilik araciligi ile yaptigi Grup Ferdi Kaza Sigortasi’nin kapsami hakkinda bilgi de verildi.

 

Konferansta konusan Ahmet Gündogdu, sivil toplumun, adi gibi sivil olmasi gerektigini, Ergenekonculara ev sahipligi yapan sivilceli toplum örgütü olmamasi gerektigini söyledi. Dünyanin her yerinde elde edilen basarilarin sivil toplum ve sivil itaatsizlikle kazanildigini belirten Gündogdu, Rosa Parks ile, Filistinlilerin hakli davasina destek vermek için Israil tanklari altinda can veren Rachel Corrie’yi örnek gösterdi. Dünyaya adalet ve baris getirecegini iddia edenlerin kan ve gözyasindan baska bir sey getirmedigini ifade eden Gündogdu, bunlarin basinda da ABD’nin geldigini kaydetti.

 

Türkiye’de sosyal, demokratik, laik ve hukuk devleti tanimlarinin içerdikleri anlamla uygulanmadigina dikkat çeken Gündogdu, laikligin dogus yeri Fransa’da basörtülü ögrencilerin okuma hakki bulunurken, Türkiye’de bu hakkin gasp edilmesinin izahinin laiklikle mümkün olmadigini bildirdi.

 

Darbecileri ve çetecileri içinde barindirmayan bir devlet etiginin olmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, “Kamu Görevlileri Etik Kurulu var. Cumhurbaskanligi, TBMM, Genelkurmay gibi kurumlar bunu disinda. Darbe dönemlerinde bu halki tokatlayanlar etik ve denetlemenin disinda kalmis. Denetlenen millet. Biz de diyoruz ki, devletin milleti degil, milletin devleti olmalidir” seklinde konustu.

 

Devletin, kendisine karsi islenen suçlari affetmeyip, insanlar arasindaki hukuktan dogan suçlari affettigini anlatan Gündogdu, dünyanin hiç bir yerinde kendini kutsayan bir devlet görmenin mümkün olmadigini vurguladi. Siyaset dünyasinin da zaman zaman demokrasi disi islere tevessül ettigini belirten Gündogdu, “Merve Kavakçi, basörtüsü ile TBMM’ye girince birileri O’na haddini bildirmeye çalisti. Bizim haddini bildirdigimiz Merve Kavakçi, Belçika’da ayakta alkislandi. Siyasetçilere haddini bildirmek için harcanan emek ve enerji, darbecilere haddini bildirmek için harcansaydi, Türkiye bundan kaç yil ileride olurdu. Ama, darbeciler Anayasa’daki geçici maddeyle korunuyorlar. Türkiye, bunlardan kurtulmali, tam demokratik bir anayasaya geçmelidir” dedi.

 

Yasama, yürütme ve yargi erklerinden yasama ve yürütmenin yarginin kiskaci altina alindigini dile getiren Gündogdu, yasama yetkisinin Anayasa eliyle TBMM’de oldugunu ve devredilemeyecegini söyleyen açik maddesi olmasina karsin, 411 oyla alinan basörtüsü yasagini kaldiran Anayasa degisikligi paketinin, 7 yargicin eliyle iptal edilmesinin de bunun açik örnegi oldugunu bildirdi.

 

Katsayi engelini getiren YÖK’ün bu kararina yapilan itirazlari zamaninda, “Bu, YÖK’ün yetkisindedir” diyen Danistay’in ayni yasagi kaldiran bugünkü YÖK’e ise, “Sen bu ise karisma, bu bizim yetkimizde” demesinin hukukla açiklanamayacagini ifade eden Ahmet Gündogdu, degisime direnen yargiç bürokrasisinin buna engel olamayacagini vurguladi. EMASYA protokolünü kaldiran hükümetin çabasinin bu noktada kalmamasi gerektigini belirten Gündogdu, hükümete, merkezinde milletin bulundugu yeni bir anayasa yapmasi çagrisinda bulundu.

 

Memur-Sen Nevsehir Il Temsilcisi ve Sube Baskanimiz Mustafa Özdemir ise, sendika olarak kamu çalisanlarinin sadece daha fazla maas almasi için mücadele eden bir kurum olmadiklarini, ülke meselelerine de duyarlilik gösterdiklerini söyledi. Özdemir, SBN ile yapilan anlasmada üyelerine birçok alanda maddi kazanimlar sagladiklarini ifade etti.

 

Üyelerimiz Yeni Kazanimlar Elde Etti

Sekerbank Nevsehir Sube Müdürü Fikret Molu ise, Memur-Sen ile yaptiklari anlasmanin detaylari hakkinda bilgi verdi. Yapilan anlasma ile Memur-Sen üyelerinin büyük avantajlar elde ettigini söyleyen Molu, kaskoda bile yüzde 40’a varan indirimler uygulanacagini kaydetti. ‘Sekerbank Memur-Sen Ailem Kredi Karti’ ile grup ferdi kaza sigortasi teminatlarinin arttigini dile getiren Fikret Molu, bu kart sahiplerinin ekstra puan ve indirimler kazandigina dikkat çekti.

 

Gündogdu, daha sonra Memur-Sen Nevsehir Il Divan Toplantisi’na katildi. Toplantiya, Memur-Sen Genel Toplu Görüsme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Baskani Haci Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Egitim ve Dis Iliskiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ve Diyanet-Sen Genel Teskilatlanma Sekreteri Mehmet Ali Güldemir de katildi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen