Haber
2010-03-15 06:20:41
Darbeler, Demokrasinin Gelismesine Engel Oldu

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, darbelerin ve darbe planlarinin demokrasinin gelis- mesinin önündeki en büyük engeller oldugunu söyledi.

 

Memur-Sen Kayseri Il Tem- silciligi tarafindan düzenlenen ‘Sekerbank, SBN ve Grup Marmara Sigortacilik’ araciligi ile imzalanan Grup Ferdi Kaza Sigortasi’nin tanitim toplantisinda konusan Ahmet Gündogdu, millet iradesinin engellenmesi için sürekli darbeler ve darbe planlarinin gündeme geldigin hatirlatarak, bunun çözümünün de darbe anayasasindan kurtulmakla olacagini söyledi. Gündogdu, balyoz planlari yapanlarin, millet iradesini yok sayan yargiçlar eliyle korunmaya çalisildigini ifade eden Gündogdu, “Yargiçlar devleti istemiyoruz. Üstünlerin hukuku degil, hukukun üstünlügünü istiyoruz” dedi. Dünyada da üstünlerin hukukunun gündemde oldugunu belirten Gündogdu, ABD’nin BM’deki konumunun da bunun açik bir örnegi oldugunu kaydetti.

 

Demokrasinin kurumsal olarak yerlesmesinin sartlarindan birinin de, etik kavraminin devlete de hakim olmasindan geçtigini vurgulayan Gündogdu, “Ancak, devletin üst kurumlari Etik Kurul kapsami disinda, devlet bundan muaf. Etige uymasi istenen sadece gariban kamu çalisani. Bu nasil etik anlayisidir?” diye sordu.

 

Herkesin Sesi Olacak Yeni Bir Anayasa Hazirlanmalidir

“Memur-Sen olarak, sosyal ve siyasal bütün kesimlerin görüslerini ifade etmesini saglayacak, Anayasaya hazirlanis sürecinden itibaren mesruiyet kazandiracak, yeni Anayasa çalismalari için ortak zemin olusturacak bir ‘Hukuk Surasi’ toplanmasinin yararli olacagini düsünüyoruz” diyen Gündogdu, bu konuda su önerilerde bulundu:

“Olabildigince kisa sürede ve olabildigince zengin bir katilimci profiliyle gerçeklestirilmesi gereken surada; yeni Anayasa, yargi reformu, sivil-asker iliskileri, temel hak ve özgürlükler, çalisma hayati, sendikal özgürlükler, toplu sözlesme ve grev hakki basta olmak üzere farkli konu basliklari masaya yatirilmalidir. Surada, Anayasal demokrasiden Demokratik Anayasa’ya geçisimiz de saglamalidir. Iste o zaman ‘demokratik, sosyal, hukuk devleti’nde yasadigini ifade ve idrak etmekten kaçinmayacak bir insan topluluguna kavusacagiz.”

 

Gündogdu, bu süreçlerin gerçeklesmemesi ve milletin yeni Anayasa beklentisinin karsilanmamasi halinde, yürütme ve yasamanin “yargi organlari yetki ve görevlerime müdahale ediyor”, yarginin “yasama ve yürütme erki bana baski yapiyor” serzenislerinin duyulmaya devam edilecegine dikkat çekti.

 

Yargi, Yetki Gaspi Yapiyor

Anayasada, yönetmeliklerde olmayan bir 367 dayatmasi ile ülkenin bir kaosa sürüklendigini hatirlatan Ahmet Gündogdu, 411 milletvekilinin ‘evet’ dedigi bir degisikligi Anayasa Mahkemesi’nin 7 oyla iptal ettigini söyleyerek, bunlarin, alanina müdahale edildigini söyleyen yarginin yaptigi yetki gasplarina bir örnek oldugunu bildirdi.

 

Danistay’in, dilekçe sahibine göre karar vererek, yürütmenin yerine geçmeye çalistigini dile getiren Gündogdu, yargiçlar hükümeti istemediklerini ifade etti.

 

Darbeyi rüyasinda görenlerin bile cezalandirilmasi gerektigini vurgulayan Gündogdu, “Eger bu ülke; degil darbeyi gerçeklestirmek, rüyasinda bile görenlere ceza vermezse, demokratiklesmeyi bir hayal olarak görmelidir. Peygamber ocagi olan ordudan atilan askerlere yargiya müracaat etme hakkini kapatirsaniz, YAS kanunlari, ordudan atilan askerlere siz yargiya müracaat etme hakkini kapatirsaniz; aksamdan YARSAV olarak milletin degerlerini sikayet etmek için dilekçe yazarak sabah HSYK olarak karar veren, cevap veren yargiçlarin bu olusumunu nasil insan haklari ile izah edebileceksiniz. Öyleyse bu ülkede memura verilen uyari ve kinama cezasi gibi YAS kararlari, HSYK’nin kararlari da yargiya açilsin. Yanlis kararlari hukukun duvarina toslasin. Herkes yaptigi isi adam gibi yapsin” diye konustu.

 

Kalkan: Güçlü Bir Aileyiz

Toplantinin açilisinda konusan Memur-Sen Kayseri Il Temsilcisi ve Sube Baskanimiz Aydin Kalkan ise, Memur-Sen’in sendikal durusunun net oldugunu, üyelerinin ekonomik kazanimlarini artirmanin yaninda sosyal haklarinin da güvencesi olmak için çalistiklarini söyledi. SBN ile yapilan anlasma sonucu, Memur-Sen üyelerinin önemli kazanimlar elde edecegini kaydeden Kalkan, “Biz büyük ve güçlü bir aileyiz” dedi.

 

SBN anlasmasinin tanitim toplantisinin ardindan, Kayseri Il Divan Toplantisi yapildi. Toplantiya, Gündogdu’nun yanisira, Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüsme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Baskani Haci Bayram Tonbul, Memur-Sen Genel Egitim ve Dis Iliskiler Sekreteri Ahmet Kaytan, Genel Sekreterimiz Halil Etyemez, Diyanet-Sen Genel Teskilatlanma Sekreteri Mehmet Ali Güldemir ve Diyanet-Sen Genel Arastirma ve Dis Iliskiler Sekreteri Mehmet Yaman da katildi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen