Haber
2010-01-19 06:20:23
Demokrasimizi Mercek Altina Aliyoruz

Konfederasyonumuz Memur-Sen, Türkiye’nin demokra- tiklesme sürecini mercek altina aliyor. Açilisina Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in katilacagi Uluslararasi Demok- rasi Kongresi’yle, ülkemizin demokrasi, insan haklari, özgürlükler konusundaki açilimlarina katki sunulmasi amaçlaniyor. Uluslararasi Demokrasi Kongresi, 25-27 Ocak 2010 tarihleri arasinda, Ankara Rixos Otel’de yapilacak.

 

Konuyla ilgili bilgi veren Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündogdu, toplam 9 oturumda gerçeklestirilecek Uluslararasi Demokrasi Kongresi’ne, konusunun uzmani bilim adamlarinin yanisira is dünyasindan, sivil toplum örgütlerinden ve siyaset kurumundan temsilcilerin katilacagini söyledi.

 

Türkiye’de demokrasinin gelismemesi, kuvvetler ayriligi ilkesinde ayrisma yerine kesismelerin yasanmasinin kendilerini böyle bir çalistay yapmaya ittigini belirten Gündogdu, “Her 10 yilda bir demokrasiye yapilan müdahaleler, demokrasimizin ilerlemesine engel olmustur. Darbeciler, anayasaya konulan geçici maddelerle korunur hale gelmistir. Darbeciler korununca, darbe günlükleri, islak imzali planlar, kafese alinmalar, suikast timleri, yer altinda silah aramalar, kozmik sirlar hep gündemi isgal etmistir” dedi.

 

Memur-Sen’in niçin böyle bir çalisma yaptigini da açiklayan Gündogdu, söyle konustu:

“Memur-Sen, özelde kamu çalisanlarinin hakkini savunurken, genelde evrensel hukuk ve insani degerler ölçüsünde bütün konulara duyarlidir. Üyeleri için sendikal kazanimlarin mücadelesini verirken, ülkemizde demokrasinin gelismesi için de mücadele etmektedir. Dünyanin her yerinde, magdur edilen, hakki elinden alinanlarin sesi olmustur. Filistinli’nin de, Dogu Türkistanli’nin da sesini meydanlardan biz haykirdik. Millet iradesine her zaman sahip çiktik. O yüzden çikip her konudaki duyarliligimizi kamuoyu ile paylasabiliyoruz. Uluslararasi Demokrasi Kongresi’nde, kamu çalisanlari sendikaciliginin Türkiye’deki sekli, batidaki sekli ve yapilmasi gerekenleri detayli bir sekilde ele alacagiz.”

 

Demokratik açilimin Türkiye’nin önüne gelmis büyük bir firsat oldugunu kaydeden Gündogdu, “Türkiye bu firsati iyi degerlendirmelidir. Dogu’daki anayla, batidaki ananin gözyasi dinmelidir. Yeni sehitler verilmeden, sehit aileleri de incitilmeden bu süreç basariyla tamamlanmalidir. Terörden beslenenlerle, sehit kanindan rant elde edenlerin provokasyonuna gelinmemelidir. Devlet, sivrisinekle mücadele yerine, batakligi kurutmali, gençlerimizin kandirilarak daga çikarilmasini önlenmelidir. Bunun yolu ise, vatandaslarimizin evrensel hukuk çerçevesinde haklarina sahip olmasi, iyi bir egitim ve istihdam olmalidir” seklinde konustu.

 

Demokratik açilimda TBMM’nin merkez olmasi gerektiginin altini çizen Ahmet Gündogdu, sorunlara millet iradesi odakli çözüm getirilmesi gerektigini ifade etti. Gündogdu yapilacak anayasa degisikliginde su hususlara dikkat çekti:

“Demokrasiden ve özgürlüklerden yana, kuvvetler ayriligi ilkesini hayata geçirmis bir anayasa hazirlanmalidir. Yeni anayasa, darbelere ve darbecilere zemin hazirlayan, onlari koruyan maddelerden arindirilmali; memur açilimini da içermeli ve bu kapsamda kamu görevlilerine grevli toplu sözlesmeli sendikal hak saglamalidir. Kamu görevlilerine yönelik siyaset yasagina son vermelidir. Önceligi devlet degil, millet olan demokratik, özgürlükçü, insan haklarina saygili ve milleti kucaklayan yeni bir anayasa, zaman kaybedilmeden yapilmalidir.”

 

Kongreye katilacak isimlerin alanlarinda bir otorite oldugunu dile getiren Gündogdu, konusulmayan bir sey kalmayacagini vurguladi.

 

Gündogdu, kongrede ele alacaklari konular ve oturum basliklarini ise söyle açikladi:

 

1. Oturum: 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarinda Demokrasi, Milli Egemenlik, Temel Hak ve Özgürlükler ve Kuvvetler Ayriligi.

Katilacak isimler: Prof. Dr. Sami Selçuk (Oturum Baskani), Prof. Dr. Levent Göker, Prof. Dr. Ilyas Dogan, Doç. Dr. Ahmet Yildiz, Loost Lagendijk.

2. Oturum: Siyaset Kurumunun Kamu Görevlileri Sendikaciligina ve Kamu Görevlilerinin Siyaset Hakkina Bakisi.

Katilacak isimler: Prof. Dr. M. Naci Bostanci (Oturum Baskani), Agah Kafkas, Bayram Meral, Seref Malkoç, Dr. Hasan Erçelebi, Büyükelçi Volkan Bozkir.

3. Oturum: Sosyal Adalet, Firsat ve Imkân Esitligi Profilinde Türk Egitim Sistemi ve Yüksekögretimde Özgürlükçü Arayislar.

Katilacak isimler: Prof. Dr. Selahattin Turan (Oturum Baskani), Prof. Dr. Saban Simsek, Prof. Dr. Tahir Hatipoglu, Prof. Dr. Muhittin Simsek, Prof. Dr. Ibrahim Özdemir.

4. Oturum: Türkiye’nin Toplumsal Yapisi, Kimlik Sorunlari ve Ötekilestirmeyen Vatandaslik Tanimi.

Katilacak isimler: Doç. Dr. Sedat Laçiner (Oturum Baskani), Doç. Dr. Mesut Yegen, Doç. Dr. Önder Aytaç, Mehmet Metiner.

5. Oturum: Din Egitimi ve Ögretimi ile Din ve Vicdan Özgürlügü Sorunlarina Evrensel Hukuk Çerçevesinde Çözüm Önerileri.

Katilacak isimler: Prof. Dr. Halis Ayhan (Oturum Baskani), Prof. Dr. Irfan Aycan, Prof. Dr. Zeki Aydin, Doç. Dr. Mehmet Evkuran, Yrd. Doç. Dr. Necdet Subasi.

6. Oturum: Kamu Çalisanlari Açisindan Uluslararasi Çalisma Standartlari Ekseninde Sendikal Mevzuatimiz ve Türkiye’de Sendikaciligin Yapisal Sorunlari.

Katilacak isimler: Yrd. Doç. Dr. Erdinç Yazici (Oturum Baskani), Doç. Dr. H. Yunus Ersöz, Prof. Dr. Burhan Aykaç, Prof. Dr. Ethem Atay, Doç. Dr. Onur Ender Aslan, Tarkan Zengin.

7. Oturum: Demokratiklesme-Anayasa Iliskisi Ekseninde Yeni Anayasaya Dair Teklifler.

Katilacak isimler: Doç. Dr. Mustafa Sentop (Oturum Baskani), Nicole Pope, Celal Kazdagli, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Ömer Çaha.

8. Oturum: Demokrasinin Evrensel Ilkeleriyle Türkiye’nin Demokratiklesme Sürecine Genel Bakis.

Katilacak isimler: Prof. Dr. Yasin Aktay, Doç. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Osman Özsoy, Avni Özgürel, Mustafa Karaalioglu.

9. Oturum: Toplu Pazarlik ve Örgütlenmenin Önündeki Engeller, Demokratiklesme ve Sivillesmede Sendikalarin Rolü.

Katilacak isimler: Gülay Aslantepe (Oturum Baskani), Salim Uslu, Sami Evren, Mehmet Tekinarslan, Ahmet Gündogdu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen