Haber
2010-11-03 06:21:54
Demokratik Açilim Egitim Sistemine de Yansitilmalidir

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gün- dogdu, demokratik açilim sürecinin egitim sistemine de yansitilmasini istedi.

 

18. Milli Egitim Surasi’nin 3. gününde Genel Kurul toplantisi gerçeklesti. Burada konusan Ahmet Gündogdu, Sura gün- demi ve önerilerimiz hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

 

12 Eylül’de gerçeklestirilen Anayasa degisikligi ile yakalanan demokratik dönüsüm sürecinin egitim sistemine de yansitilmasi gerektigini ifade eden Gündogdu, “Demokratiklesme ve demokrasi, kisinin kendisini özgür hissetmesidir. Sözlesmeli bir ögretmenin kendini özgür hissetmesinin ve gönül rahatligi içinde isini yaptigini düsünmesinin imkansiz oldugu bir sistemde demokratik egitim sisteminden bahsetmemiz mümkün degildir” dedi.

 

Sözlesmeli ögretmenlerin hemen kadroya geçirilmesi yönündeki taleplerini tekrarlayan Gündogdu, her gün isten çikarilma endisesi ve korkusu içindeki bir ögretmenin egitim sistemine katki yapamayacagina dikkat çekti.

 

Is güvencisi olmayanlarin yasadigi dramin en canli örneklerinin 28 Subat döneminde yasandigini hatirlatan Gündogdu, “28 Subat’ta gördük ki, üniversitelerde sözlesmeli olarak çalisan akademisyenlerden, idarenin hosuna gitmeyenler hemen kapinin önüne kondular. Bunun tekrarlanmasini istemiyoruz. Bu tür küçük seylerle zaman kaybetmek yerine, egitim sisteminin sorunlarini çözecek köklü reformlara yönelmek gerekir” seklinde konustu.

 

Egitim sisteminin kök sorunlarinin ele alinmasi gerektiginin altini çizen Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü: “Nerede akademik bilimsel bir öneride bulunsak, orada ‘siz kesintisiz 8 yillik egitimle sorunlu musunuz?’ deniyor. 8 yillik egitimle sorunumuz yok. Altyapiniz uygunsa, 10 yili 12 yila çikarin ama bunun dayatmaya indirgenmis olmasiyla sorunlu degil, kavgaliyiz.”

 

8 yillik kesintisiz egitimin ideolojik dayatma oldugunu, bunun hiçbir bilimsel veriye dayanmadigini belirten Ahmet Gündogdu, sunlari söyledi:

“70 soruyu çözeni basarili, 69 soruyu çözeni geri zekali yapan bir egitim sisteminin içindeyiz. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkenin gerçegini görmek lazimdir. 12 yasina gelen çocugun camiye gitmesinin yasak oldugu bir ülke olamaz. Imam hatiplilerin orta kismini kapatacagiz diye kiz ve mesleki ortaögretimi kapattik.”

 

Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi konularinin ele alindigi komisyonda, toplantiya katilan Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz tarafindan degisik konularda önergeler de verildi. Ögretmen istihdami, ek ders ücretinin artirilmasi, ögretmenlerin 5 yilda bir psiko-teknik testten geçirilmesine yönelik komisyon raporunun düsürülmesi önerileri kabul edilirken, lisansüstü egitimin desteklenmesine yönelik öneri ise reddedildi.

 

Ögretmen Istihdaminda Farkli Uygulamalara Son Verilmelidir

Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi Komisyonu’ndan komisyon raporu olarak Genel Kurul’a gelen, ögretmenlikte sözlesmeliye dayali istihdamin desteklenmesine yönelik 8. madde, önergemizle söyle degistirildi:

“Ögretmenligin gelir düzeyi ve statüsünün yükseltilmesine dönük çalismalara hiz verilmeli; Ögretmen istihdaminda kadrolu, sözlesmeli, ücretli, vekil ögretmenlik gibi farkli uygulamalara son verilerek, tüm ögretmenlerin kadrolu ögretmen olarak istihdami saglanmali; mevcut sözlesmeli ögretmenler kadroya geçirilmeli; ögretmen açigini kapatmak için 150 bin ögretmen atamasi yapilmali ve katki düzeyi yüksek ögretmenler ödüllendirilmeli, ayrica zorunlu hizmet alanlarindaki egitim kurumlarinda görev yapan egitim çalisanlarina zorunlu bölge hizmet tazminati ödenmelidir.”

 

Ek Ders Ücretinin 12 TL’ye Çikarilmasi Önerimiz Kabul Edildi

Ek ders ücretlerinin, “Egitim çalisanlarina ödenmekte olan ek ders ücretleri 12 TL’ye çikarilmalidir” seklindeki önergemizle, 12 TL’ye yükseltilmesi kabul edildi.

 

 

‘Ögretmenlerin Psiko-testten Geçirilmesi’ Maddesini Iptal Ettirdik

Ögretmenin Yetistirilmesi, Istihdami ve Mesleki Gelisimi Komisyonu’ndan komisyon raporu olarak Sûra Genel Kurulu’na gelen, Ögretmenlerin Yetistirilmesi Bölümü’nün 14. maddesinde yer alan, “Ögretmen olarak atanacaklarin uzmanlik alanlari da dikkate alinmak suretiyle, ögretmenlik yapmalarini engelleyecek nitelikte fiziksel ve ruhsal rahatsizliklarinin olup olmadiginin ilgili fakülteye kayit olmadan önce ve atama öncesinde detayli bir sekilde tetkik edilmesi ve meslege atandiktan sonra her bes yilda bir psiko-teknik testten geçirilmesi” seklindeki maddenin tamami, verdigimiz önerge dogrultusunda iptal edildi.

 

“Ögretmenlerin ve egitim yöneticilerinin lisansüstü egitim görmeleri tesvik edilmeli, lisansüstü egitimini tamamlayanlar ödüllendirilmeli; daha önceleri uygulamada olan yüksek lisans yapmis olanlara %25, doktora yapmis olanlara ise %40 fazla ek ders ücreti ödeme uygulamasina yeniden geçilmelidir” seklindeki önergemiz ise Genel Kurul’da kabul edilmedi.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen