Haber
2013-08-13 07:42:12
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Yetkililerinden Ziyaret

Demokratik Kongo Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Özel Kalem Müdürü Belade Wapu Coco, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Başkenti  Kinşasa (Bölgesel) Eğitim Müdürü Buetutelamio Lumfuankenda Fabien, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Özel Şafak Eğitim Kurumları Genel Müdürü İbrahim Karadağ, Memurlar Vakfı Başkanı Cemalettin Çelik, Memurlar Vakfı Başkan Vekili, Sağlık-Sen Bakanlık Şube Başkanı ve Ufuk Dergisi Editörü Mustafa Demirbaş, Eğitim-Bir-Sen’i ziyaret etti.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Genel Başkan yardımcıları Murat Bilgin, Ali Yalçın ve Teyfik Yağcı’nın hazır bulunduğu ziyarette, iki ülkenin eğitim durumu ve sendikal faaliyetler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Bakan Özel Kalem Müdürü Belade Wapu Coco, sözlerine, Türkiye’nin en büyük eğitim sendikasını ziyaret etmekten memnun olduklarını ifade ederek başladı. 1990 yılına kadar tek bir partinin mevcut olduğunu belirten Coco, söz konusu tarihten sonra birçok parti ve sendikanın kurulmaya başladığını söyledi.

Kendi ülkelerindeki sendikaların Türkiye’deki sendikaların tecrübelerinden yararlanması gerektiğini kaydeden Coco, “Bizde yapılan, daha çok reaksiyon sendikacılığıdır. Genellikle, var olan maaşın artırılması için çaba gösteriyorlar. Kanaatime göre bu anlayışın değişmesi gerekiyor. Sendikaların ücret artışı dışında başka talep ve çalışmaları da olmalıdır” dedi.

70 milyon nüfusu olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 14 milyon öğrenci ve 500 bin civarında öğretmenin bulunduğunu dile getiren Coco, eğitim alanında 11’i büyük, 19’u irili ufaklı olmak üzere 30 sendikanın faaliyet gösterdiğini, eğitim alanında çalışanların yüzde 60’ının örgütlü olduğunu, sendikalara üyeliğin bağlayıcı bir tarafının olmadığını, en büyük sendikanın 200 bin üyeye sahip olduğunu ifade etti.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde anaokulunun 3 yıl, ilkokulun 6 yıl (zorunlu),  ortaokulu ve lisenin bir arada ve 6+6 şeklinde olduğunu söyleyen Coco, 6 yıllık lisenin son 4 yılında branşlaşmaya gidildiğini, sınavlarda 60 üzeri puan alanların üniversiteye yerleşebildiğini, lisede branşlaşan ve lisenin son 5 yılını öğretmenlik alanında okuyanların öğretmen olabildiğini kaydetti.

Son yıllarda ciddi bir kriz yaşandığını belirten Coco, 1960-74 yılları arasında ülkenin ekonomik durumunun iyi olduğunu, o yıllarda 700-800 dolar olan öğretmen maaşının şu anda 200 dolar olduğunu dile getirdi. Coco, doktor ve yargıçların yaklaşık 1600 dolar, profesörlerin ise 2.500 dolar ücret aldıkları bilgisini verdi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, Türkiye’nin eğitim durumu ve sendika olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de 2 milyon 500 bin memur bulunduğunu, eğitim hizmet alanında çalışanların sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu anlatan Özer, Milli Eğitim’de görevli 800 bin çalışanın 600 bininin örgütlü olduğunu dile getirdi. Özer, 11 hizmet kolunda örgütlü olan Memur-Sen Konfederasyonu’nun üye sayısının ise 707 bin olduğunu bildirdi. 

251 bin üye ile Türkiye’nin en büyük eğitim sendikası olan Eğitim-Bir-Sen olarak, sadece ücret sendikacılığı yapmadıklarını, akademik sendikacılığa da ağırlık verdiklerini ifade eden Ahmet Özer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetleriyle ilgili görüş ve önerilerde bulunduklarını, birçok çalıştay, panel, kongre ve şura gerçekleştirdiklerini belirtti.

Özer, eğitim alanında yol açmayı ve her zaman bir adım önde olmayı benimsediklerini sözlerine ekledi. 

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen