Haber
2010-05-19 07:21:07
Demokratiklesemedigimiz Için Ekmegimizi Yeterince Büyütemiyoruz

Memur-Sen ve Egitim-Bir-Sen Genel Baskani Ahmet Gündog- du, “Demokratiklesemedigimiz için ekmegimizi yeterince bü- yütemiyoruz. Dolayisiyla öz- gürlük alanlarimiz genisleye- miyor. Bunun için Türkiye’nin tamamini kucaklayacak sivil bir anayasaya ihtiyaç var” dedi.

 

Gündogdu, Giresun’da düzen- ledigi basin toplantisinda, özelde üyelerinin özlük haklarini, genelde ise Türkiye’nin ve insanlarin gelecegini dert edinerek sendikacilik yaptiklarini söyledi. Çalisma hayati ve Türkiye’nin demokratiklesememe boyutu ile sikintilarinin oldugunu kaydeden Gündogdu, “Birbirlerini etkileyen iki kavram. Demokratiklesemedigimiz için ekmegimizi yeterince büyütemiyoruz. Ekmegimizi yeterince büyütemedigimiz için özgürlük alanlarimiz genisleyemiyor ve ülkemiz demokratiklesemiyor. Bunun için Türkiye’nin tamamini kucaklayacak sivil bir anayasaya ihtiyaci var” seklinde konustu.

 

“Öteki olusturmadan, devlete göre insani dizayn etme modundan insana göre devleti dizayn etme moduna geçecek kusatici ve milletin mutabakat metni olacak bir anayasa ihtiyaci zarureti var. Gelinen noktada bunun bu Meclis ile çok zor oldugunu gördük” diyen Gündogdu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Çünkü Meclis’teki siyasi partilerimiz yapilana göre degil, yapana göre davranmaya devam ettigi için, bazen kendi geçmislerini de unutarak, yapana kizginliklari dolayisiyla dün beyaz dediklerine, dün dogru dediklerine bugün kara diyebiliyorlar, yanlis diyebiliyorlar. Ana muhalefet partisinin 1990’li yillarda hazirladigi anayasa raporuna bakmamiz, bu ifadelerinin dogrulugunu görmemiz için yeterli. O zaman yeni anayasa ihtiyacini karsilamak için hazirlanan rapordaki demokratiklesme, hukukun üstünlügü, yasama, yürütme, yargi, kuvvetler ayriligi ilkesinin somut altinin çizilmesi gibi veriler Türkiye’ye o günkü bakislarinin güzelligini; bugünse, onu yansitan bir paketin her bir maddesine nasil tahammülsüz olduklarini gösterir.”

 

Egitimde Firsat Esitliginin Yargiçlar Tarafindan Engellenmemesi Lazim

Anayasada tanimi olan demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti kavramlarinda laikligin taniminin yapilmasi sartiyla bu kavramlarin yürürlükte olmasina ihtiyaç duyuldugunu ifade eden Gündogdu, “Egitimde firsat esitliginin yargiçlar tarafindan engellenmemesi lazim. Inanç, ifade ve yasam hürriyetinin darbeciler eliyle engellenmemesi lazim. Biz bu paketi yüzlerce eksikligine ragmen hangi maddesi lüzumsuz sorusuyla arastirmaya tabi tutuyoruz ve cevap olarak görüyoruz ki, hiçbir maddesi lüzumsuz degil. Ilk kez kadinlara, çocuklara engellilere pozitif ayrimcilik geliyor. Ilk kez anayasaya bireysel müracaat etme hakki taniniyor. YAS kararlari hukuka kapaliyken, simdi hukuka açiliyor. Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu’nun meslekten çikarma kararlari ilk kez yargiya açiliyor. Bu paketle ilk kez anayasada toplu sözlesme hakki yer almis olacak. Türkiye adina önemsedigimiz en önemli madde, Kenan Pasa ve avanesini korumak için anayasamiza koyulan geçici 15. maddedir. Bu madde esasen bugünkü balyoz planlari gibi her türlü demokrasiyi islatma planlarinin da güvencesini olusturuyor, bu ülkenin degerleriyle kavgali olan kisilere. Iste bu maddenin anayasadan çikarilacak olmasi da demokratik Türkiye adina Türkiye’nin belki de son 30 yilinin en önemli girisimi olacaktir” degerlendirmesinde bulundu.

 

“Birlikteligimiz Horon Halkasi Gibidir”

Gündogdu, daha sonra Trabzon’un Besikdüzü Ilçesi’ne geçip, bir süre önce geçirdigi trafik kazasinda vefat eden üyemiz Yüksel Yanar’in ailesini ziyaret ederek, bassagligi diledi.

 

Memur-Sen Trabzon Il Temsilcisi Mehmet Kazanci, Sube Baskanimiz Arslan Balta, Sube Kadinlar Komisyonu Baskanimiz Nuran Yanik, Sube Yönetim Kurulu üyelerimiz Bekir Güngör, Vedat Uzuner, Hüseyin Kültür ve Mehmet Kara, Besikdüzü Ilçe Temsilcimiz Olgun Yayla, Vakfikebir Ilçe Temsilcimiz Ahmet Üçüncü ve Çarsibasi Ilçe Temsilcimiz Hakan Berber ile çok sayida Ilçe Yönetim Kurulu Üyemizin katildigi ziyarette konusan Ahmet Gündogdu, aileye bassagligi dileklerini iletti.

 

Gündogdu, ferdi kaza sigortasi kapsaminda aileye yapilacak ödeme ile ilgili belgelerin ivedilikle hazirlanarak Genel Merkez’e gönderilmesini istedi.  

 

Ahmet Gündogdu, ziyaretten sora Besikdüzü Ögretmenevi Sosyal Tesisleri’nde Sube ve Ilçe yöneticilerimizle aksam yemeginde bir araya geldi. Yemegin ardindan bir konusma yapan Gündogdu, sunlari söyledi:

“Biz bu hükümetten önce ne isek yine ayniyiz. Ülke meseleleri konusunda öngördügümüz çözüm önerileri yine aynidir. Hükümet, bizim düsündügümüz gibi birtakim çalismalar yapiyorsa, buna da karsi çikacak halimiz yok ya. Hükümet darbe ürünü bir anayasayi degistirmek için bir çalisma yapiyor, bunu elbette desteklemeliyiz. Ama bu destegimiz var diye kimse bizden hakli taleplerimizi eksiltmemizi beklemesin.”

 

“Birlikteligimiz bir horon halkasi gibidir. Kol kola omuz omuza olmaktan güç aliyoruz” diyen Gündogdu, “Bunun yaninda örgütlenerek elde ettigimiz gücü, üyelerimizin sosyal ve ekonomik haklarinin iyilestirilmesi için ise kosmaliyiz. Bunun mücadelesini veriyoruz. Ayrica mitingler yoluyla ulusal ve uluslararasi ses getirecek çalismalar yapiyor, ezilen mazlumlarin sesini dünyaya duyurmaya çalisiyoruz. Kongre ve konferanslar yoluyla da ülkemizin egitim ve demokratik alanlarda kaydedecegi gelismelere katkida bulunuyoruz” seklinde konustu.

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen