Haber
2011-10-27 07:28:31
Depremzede Egitim Çalisanlarina Istemeleri Halinde Tayin Hakki Verilmelidir

23 Ekim 2011 Pazar günü Van’da meydana gelen depremde resmi kayitlara göre 63 ögretmenimiz hayatini kaybetmis, 13 ögretmenimiz de yaralanmistir. Van merkez ve Ercis Ilçesi basta olmak üzere, depremden zarar gören ilçe ve köylerde 14 Kasim tarihine kadar egitime ara verilmistir. Depremde, Van Il Milli Egitim ve Ercis Ilçe Milli Egitim Müdürlügü ile çok sayida okulda hasar olusmustur.

 

Deprem, diger pek çok dogal felaket gibi ani olmasi ve yarattigi sonuçlar açisindan psikolojik anlamda bir travma olarak kabul edilmektedir. Deprem felaketine maruz kalan kisilerde, fiziksel bir yaralanma olmasa bile, geçici duygusal ve psikolojik sorunlar ortaya çikabilmektedir. Deprem gibi büyük bir felaket yasayan, özellikle de aile fertlerinden ya da yakinlarindan birilerini kaybeden, kendisi ya da yakini uzun bir tedavi süreci geçiren bu insanlarin ugramis olduklari sok, sarsinti, üzüntü ve keder halinin normale dönmesinin uzun zaman aldigi, hatta bazi durumlarda psikolojik destek almak zorunda kaldigi uzmanlar tarafindan dile getirilmektedir. Nitekim 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinde de benzer örnekler çokça yasanmistir. Depremden dolayi yakin çalisma arkadaslarini kaybeden ögretmenlerimiz ve diger egitim çalisanlari, yasanilan sarsici olayi ve kayiplari hatirlatan anilar ve bunlarin verdigi acilarla karsi karsiyadir. Olusturdugu psikolojik etki ve belirtiler zaman içerisinde kendini çok tipik bir sekilde gösterecegi muhtemel olan travmanin ögretmenlerimiz ve egitim çalisanlari üzerinde olumsuz etkilere yol açabilecegi gibi, mesleki performanslarina olumsuz etki etme ihtimali de yüksektir.

 

Milli Egitim Bakanligi Ögretmen Atama ve Yer Degistirme Yönetmeligi’nin, Genel ve özel hayati etkileyen nedenlere bagli yer degistirmeler” baslikli 39. maddesinin 1. fikrasinda,Genel hayati etkileyen;  deprem, sel,  yangin ve benzeri dogal afetlerin meydana geldigi yerlesim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü oldugu yakinlarindan birisinin maddi veya manevi zarara ugradigini kriz merkezlerinden alacagi belge ile belgelendirmeleri ve görev yaptiklari ilin en üst mülkî amirinin uygun görmesi kaydiyla ögretmenler olay tarihinden itibaren bir yil içinde yer degistirme isteginde bulunabilirler” hükmü yer almaktadir.

 

Devlet Memurlarinin Yer Degistirme Suretiyle Atanmalarina Iliskin Yönetmeligin, Olaganüstü Hallerde Yer Degistirmeler” baslikli 21. maddesi,Genel hayati etkileyen Savas, Sikiyönetim, Afet ve diger olaganüstü hallerde ihtiyaci karsilamak amaci ile yer degistirme suretiyle atanma herhangi bir sarta bagli kalmaksizin yapilabilir” hükmünü içermektedir.

 

Milli Egitim Bakanligi’na yazili müracaatta bulunarak, mezkûr yönetmelik hükümleri dogrultusunda, Van’da görev yapan ve deprem felaketine maruz kalan ögretmenlerimiz ve diger egitim çalisanlarindan, deprem travmasinin olusturdugu psikolojik etkileri azaltmak amaciyla, istemeleri halinde herhangi bir sarta bagli kalmaksizin yer degistirme hakkinin verilmesini istedik.

 

Talep yazimiz için tiklayiniz

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen