Haber
2012-01-17 06:29:18
Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Kararda Degisiklik Ne Ifade Ediyor?

10/01/2012 tarihli ve 28169 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan “375 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli (I) sayili Cetvele Unvan Eklenmesi ve Bazi Kararlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Karar”in 2. maddesi ile 2006/11350 sayili Bakanlar Kurulu Karari’yla yürürlüge konulan Milli Egitim Bakanligi Yönetici ve Ögretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Karar’da bazi degisiklikler yapilmistir.

Buna göre, 652 sayili KHK’nin sadece ögretmenlik kadrosunda bulunanlar ile fiilen ögretmenlik yapanlara ek ders ücreti ödenecegine dair hükmü paralelinde, 14/01/2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

1-Söz konusu Karar’in “tanimlar” baslikli 4. maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinde yer alan “ders niteligindeki yönetim görevi” tanimindaki “Bakanlik merkez ve tasra teskilati ile” ibaresi yürürlükten kaldirilmistir. Böylece ders niteligindeki yönetim görevi, artik Bakanlik merkez ve tasra teskilatinda görevli personel için degil, sadece Bakanliga bagli örgün ve yaygin egitim kurumlarinda görevli personel için söz konusu olabilecektir.

2-Söz konusu Karar’in “tanimlar” baslikli 4. maddesinin birinci fikrasinin (m) bendinde yer alan “yönetici” tanimindaki “merkez ve tasra teskilati ibaresi yürürlükten kaldirilmistir. Böylece Karar’in uygulanmasinda yönetici kavramindan her derece ve türdeki örgün ve yaygin egitim kurumlarinda yönetim görevi alanlar anlasilacaktir.

3-Söz konusu Karar’in “ders niteligindeki yönetim görevi” baslikli 10. maddesinin birinci fikrasinda yer alan (a) ve (b) bentlerindeki,


(a) Bakanlik merkez teskilâtinda görevli; müstesar, müstesar yardimcisi, talim ve terbiye kurulu baskani ve üyeleri, teftis kurulu baskani, strateji gelistirme baskani, genel müdür, I. hukuk müsaviri, genel müdür yardimcisi, bakanlik basmüfettisi, bakanlik müfettisi, bakanlik müfettis yardimcisi, bakanlik müsaviri, hukuk müsaviri, savunma sekreteri, basin ve halkla iliskiler müsaviri, daire baskani, müdür, sube müdürü, talim ve terbiye kurulu uzmani, egitim uzmani, malî hizmetler uzmani, mali hizmetler uzman yardimcisi,(4) savunma ve sivil savunma uzmani, uzman, sef ve raportörlerin haftada 15 saati,


(b) Bakanlik tasra teskilâtinda görevli; millî egitim müdürü, millî egitim müdür yardimcisi, sube müdürü, tesis müdürü, sivil savunma uzmani, uzman, ilkögretim müfettisi, ilkögretim müfettis yardimcisi ve seflerin haftada 15 saati
” hükümleri yürürlükten kaldirilmistir. Yukarida sayilan Bakanlik merkez ve tasra teskilatindaki personele ek ders ücreti ödenmeyecektir.


4-Söz konusu Karar’in “vekâlet görevi” baslikli 22. maddesinin ikinci fikrasindaki, “Bunun disindaki diger görevlere asaleten atanma sartlarini tasiyanlardan, müsterek karar ile atama yapilmasi gereken kadro veya görevler için Bakan, diger kadro ve görevler için asili atamaya yetkili amir tarafindan bos kadrolara vekâleten atananlara, yalnizca vekâlet edilen kadroya iliskin ek ders ücreti vekâlet görevinde bulundugu kurumca ödenir” hükmü yürürlükten kaldirilmistir. Bu durumda, yukarida sayilan Bakanlik merkez ve tasra teskilatindaki yöneticilik görevlerine vekâleten atanan personele ek ders ücreti ödenmeyecektir.

5-Söz konusu Karar’in “görevin fiilen yapilmasi” baslikli 25. maddesinin üçüncü fikrasinin son cümlesinde yer alan, “Ancak, fiilen yapilmayan ders karsiligi ek ders ücret ödemeleri nedeniyle 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarinca yapilmakta olan ek ödemeden yararlanamayanlar için bu fikra hükmü uygulanmaz” hükmü yürürlükten kaldirilmistir. Bu durumda, 375 sayili KHK’dan yararlanip yararlanmadigina bakilmaksizin izinli ve raporlu olunan süreler için ek ders ücreti ödenmeyecektir.


6-Söz konusu Karar’in ek 1. maddesi yürürlükten kaldirilmistir. Madde metninde, “Il millî egitim müdür yardimcisi, ilçe millî egitim müdürü ve sube müdürlerine haftada 10 saat, ilkögretim müfettisi ve ilkögretim müfettis yardimcilarina ise haftada 5 saat daha ek ders ücreti ödenir” ibaresi yer almaktaydi. Bu durumda, il millî egitim müdür yardimcisi, ilçe millî egitim müdürü ve sube müdürleri ile ilkögretim müfettisi ve ilkögretim müfettis yardimcilari ek ders ücretlerinden yararlanamayacaklardir.


7-Söz konusu Karar’in “kazanilmis haklar” baslikli geçici 1. maddesi yürürlükten kaldirilmistir. Madde metninde, “Mülga arastirma planlama ve koordinasyon kurulu uzmanlarinin 2/12/1998 tarihli ve 98/12120 sayili Bakanlar Kurulu Karariyla yürürlüge konulan Millî Egitim Bakanligi Ögretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine Iliskin Esaslar ile verilmis bulunan haklari saklidir” ibaresi yer almaktaydi. Bu durumda, mülga arastirma planlama ve koordinasyon kurulu uzmanlari ek ders ücretinden yararlanamayacaklardir.


8-Söz konusu Karar’in geçici 3. maddesinden sonra gelmek üzere asagidaki geçici 4. madde eklenmistir: “(Degisik: 10/01/2012 - 28169 RG) Bu Karar uyarinca Bakanlik merkez teskilati ile il ve ilçe millî egitim müdürlüklerinde görevlendirilen ve 652 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin mülga 42 nci maddesine göre ödenen ilave ek ödeme tutarindan yararlanmakta olan ögretmenlerden 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 11 inci maddesine istinaden ilave ek ödeme tutarindan kaynakli fark tazminatindan yararlananlara, 14 üncü madde ve 16 nci maddenin ikinci fikrasinda yer alan ek ders ücretleri söz konusu tazminat tutarindan yararlandiklari sürece ödenmez. 15/1/2012 tarihinden itibaren ilk defa veya yeniden görevlendirilen ögretmenlere, söz konusu geçici 11 inci maddede öngörülen fark tazminati ödenmesine imkan bulunmadigindan bu Karar kapsaminda ek ders ücreti ödenir.


666 sayili KHK ile 375 sayili KHK’ya eklenen geçici 11. madde ile ek 12. maddenin birinci fikrasiyla 14/1/2012 tarihi itibariyle yürürlükten kaldirilan hükümler ile yapilan ödemelerden yararlananlara anilan tarih itibariyle söz konusu hükümler uyarinca hesaplanacak aylik net ödeme (ikramiyelerin bir aya isabet eden tutari dâhil) tutarinin ek 9. madde uyarinca bulunduklari kadro ve görev unvanlari için ödenen aylik ek ödeme net tutarindan fazla olmasi halinde aradaki fark, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksizin ve bu fark giderilinceye kadar ayrica tazminat olarak ödenecegi (fark tazminati) hüküm altina alinmisti.


Buna göre, Bakanlik merkez teskilati ile il ve ilçe millî egitim müdürlüklerinde görevlendirilen ögretmenlerden söz konusu fark tazminatindan yararlananlara ek ders ücreti ödenmeyecektir. Ancak 15/01/2012 tarihinden itibaren ilk defa veya yeniden görevlendirilen ögretmenlere, söz konusu geçici 11. maddede öngörülen fark tazminati ödenmesine imkan bulunmadigindan, bu Karar kapsaminda ek ders ücreti ödenecektir. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen