Haber
2015-07-01 07:55:53
Dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde görev yapanların öğretmenliğe atanmasına ilişkin değerlendirme

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gösteren dershaneler ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinde 14/03/2014 tarihi itibarıyla yönetici, öğretmen, uzman öğretici, usta öğretici veya benzeri nitelikte çalışanlar, öğretmenliğe atanmak üzere başvuruda bulunabilecekler.

 

Başvuruda bulunabilmek için 1/1/2014 tarihi itibarıyla en az toplam altı yıl (2160 gün) sigorta primi ödenmiş olmak gerekmektedir.

 

Başvurular, 1 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.

 

Mezuniyetleri birden fazla alana kaynaklık teşkil eden adaylar sadece bir alana başvurabilecekler.

 

Pedagojik formasyon eğitimini başarıyla tamamlayan ancak formasyon belgesi düzenlenemeyenler, başarılı olduklarına dair ilgili üniversiteden alacakları yazıyla başvuru yapabilecekler. Ancak pedagojik formasyon belgesini göreve başlama esnasında ibraz etmek zorunadırlar.

 

2547 sayılı Kanun, diğer personel kanunları ve kanunlardaki özel hükümlere tabi olarak çalışmakta iken görevinden ayrılanlar bakımından altı aylık ve bir yıllık bekleme süresi aranmayacak.

 

Başvuruları onaylananlar, 10-31 Ağustos tarihleri arasında duyuru yazısı ekinde yer alan “Sözlü Sınav Değerlendirme Formu” üzerinden sözlü sınava tabi tutulacaklar.

 

Sözlü sınav sonucunda 70 puan ve üzeri alan adaylar başarılı sayılacak, sözlü sınav sonuçları 3 Eylül tarihinde ilan edilecek.

 

Sözlü sınavda 70 ve üzerinde puan alan adaylar, 14-18 Eylül tarihleri arasında elektronik ortamda en çok 40 eğitim kurumunu atanmak üzere tercih edecekler.

 

Tercihlerine atanamayan adaylardan başvuru esnasında “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum” seçeneğini işaretlemiş olanlar, boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak üzere değerlendirilecekler.

 

Sözlü sınavda başarılı olanların atanmaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav puan üstünlüğüne göre yapılacak. Puan eşitliği halinde hizmet süresi fazla olanların ataması yapılacak. Hizmet süresinin hesabında dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışılan sigortalı süreler dikkate alınacak.

 

Öğretmen olarak ataması yapılanlar, sağlık özür hariç dört yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

 

Başvuruya esas olmak üzere 3121 kontenjan belirlenmiştir.

Her ne kadar 6528 sayılı Kanun’da yer verilmese de dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışanların öğretmenliğe atanmasının “ilk atama” niteliğinde olduğu dikkate alındığında KPSS puanı şartı aranmaması eşitsizliğe sebep olmuştur.

 

Bu itibarla, dershanelerin kapatılacağı tarih göz önüne alındığında dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışanların, öğretmenliğe atanma sürecinin başlatılarak takvime bağlanması yerinde olsa da bu atamanın, atama bekleyen öğretmenlerin haklarının ihlalini teşkil etmemesi gerekmektedir. Bu çerçevede dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışanlardan Bakanlık kadrolarına atanacaklar nedeniyle 2015 yılı için ayrılan öğretmen kadrosu kontenjanına ilave kadro tahsisi yapılmalı, bu suretle atama bekleyen öğretmenlerimiz mağdur edilmemelidir.

 

Atama duyurusu için tıklayınız

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen