Haber
2013-11-14 06:43:53
Dershaneler Kapatılmamalı, Kapanmalı

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşerek, Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı öncesi Memur-Sen’in taleplerini iletti. Gündoğdu, akademisyenlerin mali hakları, 4/C’liye kadro, iş ve meslek danışmanlığının maaş sorunları, sicil affı, bir derece verilmesi gibi birçok konuyu içeren raporu Bakan Faruk Çelik’e sundu.

Kadroya alınan iş ve meslek danışmanlarının sevinçlerinin yarım kaldığını ifade eden Gündoğdu, “300 binin üzerinde arkadaşımızı, bizim talebimiz sizin de gayretinizle, kadroya geçirdik. Hükümet, sözleşmeli çalışanların kadroya geçişi ile ilgili isteğimizi yerine getirdi. Hükümete bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.  Sayın Başbakanımızdan ve sizden Allah razı olsun. Bütün sözleşmeliler kadroya geçtikleri için sevinirken, iş ve meslek danışmanlarının sevinçleri yarım kaldı. Kadroya geçtiği için maaşları düşen bakanlığınıza bağlı iş ve meslek danışmanları var. İş ve meslek danışmanlarının alımlarına ben de katıldım. İş ve meslek danışmanlarımızın kadroya geçmelerine Memur-Sen olarak çok sevinmiştik, çok heyecanlanmıştık. Bu arkadaşlarımıza hep beraber mükemmel bir iyilik yaptık. Onları iş güvencesine, kadroya kavuşturduk ama maaşları 800 TL düştü. Kadro veriyorum ama paranı kesiyorum manası çıktı buradan. İş ve meslek danışmanları ‘paramız kesilmesin’ diyor. ‘Para verdik, kadro da istemeyin de’ demeyelim. ‘Kadro verdik, paranızı da düşürüyoruz’ demeyelim. Sosyal devlet ilkeleri açısından, bu durumu doğru bulmadığımızı ifade ediyorum. Bu arkadaşlarımızın maddi anlamda kayba uğramaması için Memur-Sen olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma yapmasını istiyoruz” dedi.

 

4/C li’lere Kadro Verilmeli

4/C kapsamında istihdam edilen personel ile diğer kurum ve kuruluşlardaki 4/C statüsündeki kamu görevlilerinin kadroya geçirilmesine yönelik talep ve beklentileri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, “Toplu sözleşmede 4/C’lilere yüzde 50 zam aldık. Üzerine de onlara kadroyu vermemek olmaz. Burada bir çelişki var. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmamız gerekiyor. Memur-Sen’in talepleri ve Bakanlığınızın gayretleri neticesinde Toplu Sözleşme masasında 4/C’lilerin bekâr olanlarına 253 TL net, evli, iki çocuklu olanlarına da 493 TL net zam aldık. 4/C’liler zam için teşekkür ediyor” ifadelerini kullandı.

4/C’liler için kadro mücadelelerinin devam ettiğini kaydeden Gündoğdu, “Biz daha önce 300 bin kişinin kadroya geçişine öncülük ettik. 4/C’lilerin de kadroya geçmesi için Memur-Sen olarak mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



 

Akademisyenlerin Durumu İyileştirilmeli

Akademisyenlerin durumunun iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Ahmet Gündoğdu, geçim sıkıntısı çeken bir akademisyenin bilimsel çalışma yürütmesinin mümkün olmadığını söyledi. Gündoğdu, bugünkü ücret yapısı ve mali haklar göz önüne alındığında, öğretim üyeliğinin cazip ve öncelikle tercih edilen meslekler arasında yer alma imkanına sahip olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“YÖK’ü de kapsayan daha geniş bir çalışma yapalım diye Toplu Sözleşme döneminde karar almıştık. YÖK Başkanı ile bu konuda fikir birliğine varmıştık. YÖK Başkanı ile birlikte düzenlediğimiz bir basın toplantısıyla Eğitim-Bir-Sen’in akademisyenlerle ilgili çalıştayının raporunu kamuoyuyla paylaşmıştık. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen olarak, üniversitelerde görev yapan profesörlere verilen 4 bin 702 TL maaşın 2014 yılı Ocak ayı itibarıyla 5 bin 431 TL’ye çıkarılmasını talep ettik. Doçentlerimize verilen 3 bin 369 TL maaşın Ocak 2014 itibarıyla 4 bin 98 TL’ye, 2 bin 701 TL olan yardımcı doçent maaşlarının da 3 bin 430 TL’ye, araştırma görevlilerinin maaşlarının da 2 bin 203 TL’den, 2 bin 932 TL’ye çıkarılmasını istedik. Bu rakamlar verildiğinde, rekabet eden bir akademisyen ailesine kavuşacağız. YÖK’ü de kapsayan, içine alan çalışmayı daha sonra yapalım demiştik.”

Üniversiteli işçilerin sorunlarının çözülmesi için de mücadele ettiklerini ifade eden Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, “Sayısı çok değil ama belediyelerde ağırlıklı olarak mühendis, avukat, mimar olarak çalışan üniversiteli işçiler dediğimiz, memuriyet işi yapan arkadaşlarımız var. Bunlar da yaptığı işe uygun, unvan istiyorlar. Yaptıkları işe uygun unvanı kazanmaları için mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.



 

Dershaneler Kapatılmamalı, Kapanmalı

Dershanelerin kapatılacağı yönündeki haberlerin sorulması üzerine, “Dershaneler kapatılmamalı, kapanmalı” cevabını veren Gündoğdu, konuyu eğitim sendikası olarak ele aldıklarını ve olaya eğitim boyutu ile baktıklarını ifade etti. Konuyla ilgili bir rapor hazırlığında olduklarını ve raporun yüzde 80’inin şekillendiğini belirten Gündoğdu, “Dershane sebep değil, sonuçtur. Devletin görevi, eğitimde fırsat eşitliğini dört dörtlük sağlamaktır. Bugün eğitim sisteminin altyapı, müfredat ve öğretmen gibi üç ayağı var. Altyapıda mükemmel bir ilerleme var, müfredat oldukça iyi ilerliyor ama öğretmen açığı, Bakanın açıklamasına göre, 127 bin. Bu açığın bölgeler arası dağılımına bakıldığında, Haymana ile Diyarbakır cezalı bir konumda” şeklinde konuştu.

Dershanelerin, sistemin boşluğundan doğan merkezler olduğunu kaydeden Gündoğdu, şunları söyledi:

“Kaliteli eğitimi vererek, dershanelere ihtiyacı hissettirmeyecek bir yapıya gelmek lazım. Dolayısıyla işimiz kaliteli eğitimi veriyor hale gelmek olmalı. Eğer okullar diploma doldurma merkezi, öğretmenler de diploma doldurma memuru olmaktan çıkarılır, hayata hazırlama merkezi haline getirilirse, dershanelerin konuşulmayacağı bir ortama gireceğiz diyorum. Kısa bir cümle olarak, ‘dershaneler kapanmalı, kapatılmamalı.’ Yani eğitimde öyle bir kaliteye ulaşmalıyız ki, dershanelere ihtiyaç hissetmemeli vatandaş. Bunu yaptığımız zaman zaten dershane çok geri planda kalacaktır.”

Bugün eğitimin daha önemli sorunları olduğunun altını çizen Gündoğdu, Doğu ve Güneydoğu’da yaptıkları bölge toplantılarındaki izlenimleri Milli Eğitim Bakanı’na ilettiklerini dile getirerek, “Sadece Ağrı’da 2 bin 200 öğretmene ihtiyaç var. 15 gün önce Diyarbakır’daydık, o bölgede de 14 bin 500 öğretmen açığı var. Boş geçen dersler, bu ülkenin çocukları ve bizim için kayıp. Bir de ücretli, vekil öğretmen olarak bu derse girenlerin yanlış insanlar olduğunu düşünün, bunu devletin önlemesi lazım” dedi. 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen